Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Ple municipal del 12 de desembre

Ple del 12 de desembre de 2023

El nomenament de la Síndica de Greuges centra el ple del mes de desembre.

Tiana recupera la figura del Síndic de Greuges. L’últim ple del 2023 ha servit per nomenar Marcel·la Fort, docent de formació, actualment jubilada. Durant la seva carrera, Fort ha fet classe al Maresme i el Barcelonès. Va ser una de les primeres mestres de l’Escola Clavé de Tiana, on ara hi ha l’escola Tiziana, i ha dirigit l’escola bressol de Montgat. En el món associatiu de Tiana ha format part d’entitats com el grup ecologista El Rocar, el Grup d’Astronomia, l’Assemblea Nacional Catalana o el comitè de veïns de HPO de Can Gaietà. És voluntària de l’Escola d’Adults Timó. Ha estat durant 19 anys membre del Consell de Medi Ambient. A més, va ser regidora de Gent pel Progrés a l’Ajuntament de Tiana, entre el 2003 i el 2007.

Ara, com a síndica, tindrà la missió de vetllar, amb independència i objectivitat, pels drets de les persones en relació amb l’actuació exercida per l’Ajuntament. Aquest desembre se l’ha escollit i, després de Nadal, començarà a exercir. Fort, de 68 anys, assegura que la sindicatura serà “una manera de seguir aprenent, d’estar activa i d’oferir alguna cosa al poble”. I defensa que “si hi ha coses injustes, a banda de denunciar-les, s’han de fer coses per canviar-les”.

Una mesura de consens

El 2017, amb Ester Pujol (PSC) a l’alcaldia, es va adaptar la llei per aplanar el terreny de cara a la recuperació de la figura. A principis del mandat passat, amb Marta Martorell (ERC) amb la vara, hi va haver més reunions. I ara, amb Isaac Salvatierra, es desencalla i culmina un procés consensuat entre tots els colors polítics.

Moció política per l’IBI

El ple ordinari de desembre s’ha fet just després d’un ple extraordinari i urgent en què l’Ajuntament de Tiana ha aprovat l’actualització de l’IBI per al 2024 amb un gran acord de quatre forces polítiques i 11 dels 13 regidors del ple. Junts per Tiana, el PSC, el PP i Junts per Catalunya han donat el vistiplau a un increment del 12% del tipus urbà, que permetrà garantir la sotenibilitat econòmica de l’Ajuntament i mantenir tots els serveis bàsics.

L’increment situa el tipus urbà al 0,604% (és a dir, que cada propietari pagarà el 0,604% del valor cadastral de l’habitatge), encara en la banda baixa dels municipis del Maresme. Per posar un exemple, el municipi veí d’Alella el tenia ja aquest 2023 al 0,63%, i l’ha apujat fins al 0,745% per al 2024.

L’increment és la meitat del que s’havia aprovat en el ple anterior. L’equip de govern ha acceptat suavitzar la pujada, d’acord amb el que demanaven PSC, Junts per Catalunya i PP.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va agrair durant el ple extraordinari la “responsabilitat” dels tres partits que han donat suport a l’equip de govern, i va posar en valor el “gran acord de ple” per “assumir una situació inevitable”.

Tots els portaveus municipals van admetre durant el ple que Tiana no tenia cap altra sortida que apujar l’IBI, fins i tot el regidor d’ERC i el no adscrit, que proposaven un increment dues centèsimes menor.

Tempesta perfecta

I això és perquè, segons l’alcalde, les finances de l’Ajuntament han patit la tempesta perfecta: la inflació, l’increment generalitzat de costos, l’augment de sous del sector públic i una pèrdua d’ingressos per la caiguda de l’impost de construccions —“ja no queden urbanitzacions per construir, hem tancat el poble”, va dir Salvatierra— i pel recàlcul de l’impost de plusvàlues que, a més, obliga l’Ajuntament a retornar diners.

A més, de cara al 2025, cal renovar el contracte de la neteja viària i el de la recollida d’escombraries, que costaran 800.000 euros més a l’Ajuntament. “És una evidència que els ajuntaments estem infrafinançats”, va dir l’alcalde, i hi van coincidir tots els portaveus. A més, a Tiana, feia molts anys que l’IBI, a la pràctica, no pujava: des del 2005 que no s’actualitzaven els preus. El resultat, resumeix Salvatierra, és aquest: “ens falta un milió d’euros cada any”.

Davant d’aquesta situació, el portaveu del PSC, Miquel Santiago, va dir que “ningú no pot estar content de dir-li al poble que s’ha apujat l’IBI, però sí que podem estar satisfets d’haver contingut la pujada i haver estat responsables”. “Ha estat mèrit dels veïns”, va dir el regidor del PP, Diego Parra, que també va demanar que l’IBI no torni a pujar el 2025, i va lamentar que el pacte no arribés fins al desembre: “ens hauríem d’haver posat d’acord abans”.

L’oposició va reclamar a Salvatierra que, a més d’assegurar els ingressos, també controli les despeses. Per això, el govern s’ha compromès a crear una comissió de seguiment de l’execució pressupostària, que es reunirà cada tres mesos. Això permetrà que tots els grups sàpiguen en cada moment quants diners porta gastats l’Ajuntament i si pot tancar l’any amb estalvi. La portaveu de JxCAT, Montse Torres, valora “molt positivament” la comissió i demana al govern “mentalitat oberta” per escoltar l’oposició i acceptar la seva “voluntat de col·laboració”.

Per incrementar els ingressos i reduir les despeses, l’Ajuntament ja ha començat a revisar totes les ordenances fiscals —“algunes encara estan en pessetes”, va revelar l’alcalde—, té en marxa un pla per reduir els contractes menors i gestionar les compres mitjançant licitacions, vol crear una unitat de contractació que valori els criteris econòmics i ha nomenat en cada edifici municipal un “gestor energètic”, que mira com es poden reduir les factures de la llum, de l’aigua i del gas.

Dos vots en contra

Els dos regidors que hi van votar en contra, Àlex Van Boven (ERC) i Albert Sales (no adscrit), proposaven incrementar l’IBI del 0,54% al 0,602%, en lloc del 0,604%, que finalment es va aprovar. “Nosaltres governàvem fins fa poc, i ja sabíem que s’havia d’apujar l’IBI, però no crèiem que calgués aquesta pujada”, va dir Van Boven, que va demanar contenció de les despeses, per exemple, en cultura: “per molt maco que pugui ser tot, hi ha coses que ara no ens podem permetre”.

Salvatierra li va respondre recordant que l’últim govern d’ERC va gastar 221.311 euros en cultura (2021) davant dels 194.831 (2023) del primer any de govern de Junts per Tiana.
Sales va criticar que el govern presentés un increment major de l’IBI al ple del novembre, i que ara s’avingués a contenir la pujada: “És confús i contradictori, tenen un rumb volàtil”.

El rebut de l’IBI es podrà fraccionar en quatre quotes, i hi haurà ajuts socials per fer front al pagament.

Ple 12 de desembre 2023

El ple municipal, mes a mes

Ple del 7 de maig del 2024 Els ajuts per al casal d’estiu centren el ple municipal del mes de maig. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació ORDRE DEL DIA 1.- Aprovació de l’acta de la sessió ordinària del dia 2 d’abril i del’extraordinària del dia 9…
Ple Municipal Extraordinari i Urgent del 9 d’abril de 2024 El ple ha aprovat amb set vots a favor i 4 en contra la ratificació de la convocatòria d’urgència. El regidor de Junts per Tiana, Sergi Manzanares, excusa la seva presència. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació…
Ple del 2 d’abril del 2024 La nova ordenança pels abonaments de la piscina municipal i la nova dotació per al Casal d’Estiu centre el ple municipal del mes d’abril.  ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació El ple municipal del 2 d’abril va acordar la pròrroga per…
Skip to content