Search
Close this search box.
Inici > Informació geogràfica i històrica de la vila de Tiana

Tiana és un municipi de la comarca del Maresme. Tiana té 9.220 habitants. El nom prové del nom propi llatí Titius, documentat al segle XI com villa Tizana o Titiana.

El municipi en xifres (Dades IDESCAT)

Tiana està situada a la Serralada de Marina i a la costa de llevant de Catalunya, a la part més meridional de la comarca del Maresme, a 15 km de Barcelona i a 20 de Mataró. Confina al nord amb els municipis veïns de Santa Maria de Martorelles i Sant Fost de Campsentelles, a llevant amb el Masnou i Alella, a migdia amb Montgat, antiga barriada marinera de Tiana fins a la seva segregació l’any 1933, i a ponent amb Badalona. 

El terme municipal té una extensió de 7,90 km², la major part de bosc, vinya i matollEl territori és drenat per diverses rieres, com la Riera de Tiana i la Rierad’en Font, que desguassen al mar passant per Montgat. Té un microclima, una orientació i un sòl molt similars als d’Alella. 

El municipi de Tiana és als vessants marítims de la Serralada Litoral, des del turó d’en Galceran o de Mates al nord-est, fins al Coll de Montalegre al nord-oest, pel que passa la carretera de La Conreria que dóna accés al Vallès Oriental, per Sant Fost de Campsentelles. Davalla cap a la costa fins al terme municipal de Montgat.

Inauguració del tramvia
Isaac Albeniz al bar de Baix
Història

La història de Tiana és la suma de milers de petites històries individuals, de personatges, alguns anònims, altres de més populars, que amb la seva dedicació han anat construint pas a pas la vila que avui coneixem. Coneix la història de Tiana

Entorn

Tiana és una esquena d’ase entre dues rieres, als peus de la Serralada de Marina i a tocar del mar. L’entorn ofereix un ventall ampli de passejades i rutes. Passeja per Tiana

L’art i la cultura

Des d’Isaac Albéniz fins a Pau Riba, Tiana s’ha embolcallat d’art i cultura. El teixit associatiu i els noms propis vinculats a l’art com Lola Anglada, Àlvar Suñol, Primitiva Reverter o el grup d’artistes de can Boter han creat l’ADN de vila d’art i cultura oberta al mediterràni.

Mapa del patrimoni cultural de Tiana
Mapa de Patrimoni Cultural de Tiana

El mapa recull tots els elements del patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural de Tiana. L’inventari, elaborat per la Diputació de Barcelona, és una eina de coneixement i de gestió que permet establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social del patrimoni. Consulta la memòria del mapa.

Consulta el Mapa de Patrimoni Cultural de Tiana

Les Cases Pairals de Tiana

Projecte de recerca històrica de Xavier Rodrigo i fotos de Josep Salvatierra, fet l’any 1981 i digitalitzat l’any 2021 

Web de Les Cases Pairals de Tiana

AJUNTAMENT DE TIANA

Adreça: Plaça de la Vila, 1, Tiana.

Telèfon: 93 395 50 11

Correu–e: tiana@tiana.cat

Ves al contingut