Search
Close this search box.
Inici > Campanya contra incendis

Del 15 de juny al 15 de setembre està prohibit fer foc i s’extremen les mesures contra els incendis.

Està prohibit encendre foc a la muntanya o fer pràctiques que puguin provocar-lo. La col·laboració ciutadana és imprescindible i, en cas d’incendis, cal trucar al 112.

Està prohibit durant tot l’any llençar coets, petards, jugar amb foc i fer fogueres a les zones que es troben a menys de 500 metres de la zona forestal.

No es pot fer crema de restes vegetals dins dels jardins o als horts privats.

Si veus un incendi truca al 112

Com protegir-te d’un incendi al bosc o a camp obert

 • Allunya’t en direcció oposada al foc.
 • Mulla un mocador i tapa’t la cara per evitar el fum.
 • Evita els pendents i les valls estretes i no et refugiïs dins de pous ni coves perquè l’oxigen es pot acabar ràpidament.
 • Si ets vora el mar o un riu, acosta’t a l’aigua i, si cal, fica’t a dins.

Com actuar en cas d’emergència en un nucli habitat

El confinament a casa

 • El confinament a casa pot ser la millor mesura si la casa ofereix una bona protecció i a l’entorn s’han seguit les mesures de prevenció d’incendis forestals.
 • Truca al 112 i, en tot cas, segueix les indicacions de les autoritats.
 • Entra a casa amb tota la família i els animals domèstics. Cal que us mantingueu agrupats.
 • Retira qualsevol objecte combustible al voltant de la casa.
 • Tanca les portes, les finestres i les claus de pas del gas, el gasoil i altres combustibles.
 • Tapa qualsevol obertura per evitar els fums i els gasos de l’incendi i localitza els extintors.
 • Omple d’aigua la banyera i les piques i remulla de manera abundant les zones amenaçades per les flames.
 • Conserva la calma. Dins de l’habitatge estaràs segur.

L’Evacuació

 • Les autoritats podran decidir que l’evacuació és el més convenient en determinades circumstàncies. Segueix les seves indicacions en aquest cas.
 • Tanca les portes, les finestres i les claus de pas del gas, el gasoil i altres combustibles.
 • Camina en direcció oposada a l’incendi fins que arribis a un lloc segur (designat per les autoritats).
 • Evacua primer els infants, els avis, les persones amb dificultats respiratòries i amb ansietat. No hi perdis temps.
 • Deixa el pas lliure als vehicles d’emergència perquè hi puguin treballar.
 • Facilita als serveis d’emergència l’entrada a casa teva.
 • Segueix aquests consells sempre d’acord amb allò que t’indiquin els bombers i la policia.
 • Protegiu la casa de forma activa, a més de seguir els consells del confinament

Actuacions a fer per persones adultes amb capacitat d’afrontar l’incendi

 • Truca al 112 i, en tot cas, segueix les indicacions de les autoritats.
 • Col·loca mànegues de reg que arribin a qualsevol punt de la casa utilitzant bombes de motor d’explosió.
 • Apaga les ignicions o els petits focs incipients amb mànega o galledes d’aigua.
 • Protegeix-te amb roba de cotó de màniga llarga, calçat tancat i una mascareta o mocador humit per respirar.
Manteniment dels camins i pistes forestals d’accés al bosc en cas d’incendi

 1. Arranjament del ferm del camí de can Montcerdà des de can Masdeu fins als Nou Pins. En total 2’30 Km.

L’Ajuntament intensifica el manteniment de les zones boscoses per prevenir possibles incendis forestals.

Neteja de solars

 1. Requeriment a tots els propietaris dels solars no construïts dins el nucli de població. S’ha requerit a 60 propietaris, dels quals 35 l’ajuntament farà el servei de neteja i 30 propietaris. Inspecciona l’ajuntament si els que s’han de netejar s’han netejat.

Manteniment de les zones boscoses que hi ha al municipi i franges de protecció

 1. Neteja de la franja de protecció zona carrer d’en Gosch i passera de la BV-5008
 2. Neteja de can Puigcarbó
 3. Desbrossament de l’entorn del Mas Ram
 4. Desbrossament de l’entorn de Les Costes
 5. Neteja de l’entorn de la zona poliesportiva

L’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, davant l’increment de situacions d’activació dels nivells 2 i 3 del Pla ALFA que s’estan vivint en els darrers anys en els espais naturals, ha elaborat el “Protocol general d’actuacions en funció del nivell de risc d’incendi forestal”. 

En aquest protocol està inclòs el tancament, en el moment del nivell 3 del Pla ALFA, de diverses pistes forestals del municipi prohibint la circulació de vehicles de motor, excepte per al veïnat que resideixi o treballi a la zona afectada.

Les pistes forestals que es tanquen amb el Nivell 3 del Pla Alfa són:

 1. Camí del cementiri
 2. Camí de l’Alegria. 
 3. Camí de Can Ballús. 
 4. Camí El Rocar
 5. Camí del Seminari
L’Ajuntament de Tiana tanca les pistes i queden senyalitzades pel Parc de la Serralada de Marina. El consistori avisa tots els propietaris de les masies de les restriccions en el moment que entra en vigor la restricció.

Cossos operatius i de prevenció

El PVI pretén reduir el número d’incendis forestals, agrícoles o periurbans i minimitzar-ne els efectes mitjançant actuacions preventives de conscienciació, dissuasió i vigilància, en col·laboració amb ADF i ajuntaments, per tal de preservar l’entorn natural de la demarcació de Barcelona. 

A Tiana hi ha una unitat mòbil de vigilància i el suport del guaita a la torre de vigilància dels Nou Pins.

El dispositiu del PVI s’organitza en 93 unitats mòbils d’un abast territorial adaptat a cada zona en funció de la superfície agroforestal vulnerable , l’estadística d’incendis forestals, els punts de risc i la pressió poblacional en l’entorn. Aquestes unitats es complementen amb una xarxa de 15 punts de vigilància fixa, vinculada a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Tot el personal es coordina des de 8 centres de control i comunicacions. La campanya del PVI va de mitjans de juny a finals d’agost i està operatiu tots els dies de la setmana.

El PVI s’implementa en col·laboració amb 275 ajuntaments, entre els quals hi ha Tiana, 124 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), 9 Federacions d’ADF, el Secretariat d’ADF de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Tiana compta amb un cos de voluntaris ADF.

S’encarreguen de la vigilància i el coneixement del territori. Saber com estan els camins, tenir l’equipament a punt i posar-se a les ordres dels bombers. 

Fan de guia als bombers per accedir a l’incendi per les pistes forestals i evitar que quedin atrapats en algun punt per desconeixement del territori i els atrapi el foc.

Reben formació dels cossos operatius dels Bombers, els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra.

La Policia Local activa els serveis d’emergència en el moment de l’incendi.

Obren pas als bombers per arribar el més ràpidament al foc i regulen el trànsit en via urbana o interseccions en les pistes forestals.

Donen suport a tots els serveis d’emergències i en l’assistència de persones en casos de desallotjaments o confinaments.

Plans d'actuació i prevenció

El Pla s’activa en fase d’emergència davant les situacions següents:

 1. Quan el CECAT informa de l’activació del Pla INFOCAT en la fase d’emergència per afectació a la zona on es trobi el municipi.
 2. Quan l’incendi important que es produeix és al mateix municipi i comporta, o pot comportar per la seva evolució, un greu risc per al municipi.
 3. El Pla d’Acció Municipal compta amb un manual d’actuació per a focs forestals que s’activa en cas d’incendi. Consulta’l aquí.

El Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) constitueix un pla especial amb la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències per incendis forestals que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya.

Estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència associada als incendis forestals, amb la finalitat de minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.

És el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. 

 

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. Cadascun correspon, en general, a un nivell de perill d’incendi forestal:

 1. Nivell 0, nivell de perill baix/moderat
 2. Nivell 1, nivell de perill moderat/alt
 3. Nivell 2, nivell de perill alt/molt alt
 4. Nivell 3, nivell de perill molt alt/extrem

L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

A partir dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d’emergència per a incendis forestals).

En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Skip to content