Search
Close this search box.
Inici > Cultura > El Capgròs de l’Any

Aquest Sant Cebrià bategem el segon Capgròs de l’Any. El primer triat amb una votació popular que es va fer per la Festa Major PetitaEl Capgròs de l’Any reconeix la tasca de persones del poble que hagin destacat al llarg dels anys, que ha marcat una època o que han format part del dia a dia ja sigui a partir dels seus oficis o tarannà personal. 

La nit del pregó, i durant el Toc d’Inici, es presenta la figura que acompanyarà el capgròs de la Carme Donada, la llevadora de Tiana, primer Capgròs de l’Any. El bateig del capgròs es fa amb l’Havanera de l’Emiliu, capgròs històric de can Boter, composta per Eliseo Parra i adaptada i interpretada per a Eduard Casals.

A més, l’aparició de capgrossos a l’imaginari popular tianenc ha fet compondre la música del Ball de nans perquè puguin ballar a plaça. El ball és una composició original d’Eduard Casal que es va estrenar la Festa Major del 2022.

Els capgrossos estaran exposats durant tota la Festa Major al vestíbul de l’Ajuntament i participaran en tots els actes de cultura popular. 

2022: Carme Donada i Bosch, la llevadora de Tiana.

2023: Francesc Fernández “Frasquito”, forògraf.

El Capgròs de l’any es tria per votació popular a partir de tres candidats i candidates que escull una comissió. La comissió té una durada de 2 anys.

La comissió 2023-2024 està formada per: Josep Maria Toffoli, Ula Campmajor, Enric Monreal i Albert Freixes

La votació es fa durant la Festa Major petita en diferents actes i es pot votar a partir dels 10 anys. Dies abans, els candidats a capgròs es presenten a les escoles perquè els nens i nenes de Tiana sàpiguen qui són cada un dels personatges. 

Segons les bases per a l’elecció dels candidats a capgròs de l’any poden ser candidats:

  • Personatges entranyables que no hauríem de perdre. 
  • No cal que hagi nascut a Tiana, però ha d’estar vinculat o arrelat al poble. 
  • De tant en tant, es pot proposar un tianenc mediàtic, però no ha de ser la norma.
  • No pot ser capgròs cap polític en actiu o que hagi estat implicat en l’activitat política del poble recentment.
  • Ser un candidat no elegit un any no l’exclou de tornar-ho a ser en anys posteriors. Caldrà, però, que la comissió estableixi quants anys han de passar per tornar a ser nomenat candidat.
  • Per equilibrar la representació social dels capgrossos, es triaran personatges anteriors al segle XX i personatges que hagin viscut al segle XXI, any sí any no.

Les bases per a l’elecció s’han treballat amb l’expert en cultura tradicional i popular Jan Grau.

Vols portar el Capgròs de l'Any?

Els portadors del Capgròs de l’Any són persones voluntàries que tenen assignat sempre el mateix capgròs.

  • Assagen amb la colla gegantera i aprenen els dos balls: el ball de nans i l’Havanera de l’Emíliu amb la que es presenten al públic.
  • Intervenen en el Toc d’Inici i en el Toc de Festa de la Festa Major i surten al carrer en dates assenyalades com la trobada gegantera, la Festa Major petita de Sant Antoni o en esdeveniments d’arrel tradicional. 
  • La persona voluntària que porta el Capgròs de l’Any ha d’estar disponible les darreres setmanes del mes d’agost i les primeres de setembre per fer les proves de vestuari i assajar, i té la sort de saber el primer quin és el capgròs escollit per votació popular.

Implica’t

La cultura és el pal de paller del poble viu i educador. Si vols formar part del Consell de cultura, contacta amb nosaltres a tiana.cultura@tiana.cat

Skip to content