Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Ple Extraordinari Urgent

Ple Extraordinari i Urgent

Acord ampli per actualitzar l’IBI: l’aprovació de l’ordenança fiscal centra el ple extraordinari i urgent

L’Ajuntament de Tiana ha aprovat l’actualització de l’IBI per al 2024 amb un gran acord de quatre forces polítiques i 11 dels 13 regidors del ple. Junts per Tiana, el PSC, el PP i Junts per Catalunya han donat el vistiplau a un increment del 12% del tipus urbà, que permetrà garantir la sotenibilitat econòmica de l’Ajuntament i mantenir tots els serveis bàsics.

L’increment situa el tipus urbà al 0,604% (és a dir, que cada propietari pagarà el 0,604% del valor cadastral de l’habitatge), encara en la banda baixa dels municipis del Maresme. Per posar un exemple, el municipi veí d’Alella el tenia ja aquest 2023 al 0,63%, i l’ha apujat fins al 0,745% per al 2024.

L’increment és la meitat del que s’havia aprovat en el ple anterior. L’equip de govern ha acceptat suavitzar la pujada, d’acord amb el que demanaven PSC, Junts per Catalunya i PP.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va agrair durant el ple extraordinari del 12 de desembre la “responsabilitat” dels tres partits que han donat suport a l’equip de govern, i va posar en valor el “gran acord de ple” per “assumir una situació inevitable”.

Tots els portaveus municipals van admetre durant el ple que Tiana no tenia cap altra sortida que apujar l’IBI, fins i tot el regidor d’ERC i el no adscrit, que proposaven un increment dues centèsimes menor.

Tempesta perfecta

I això és perquè, segons l’alcalde, les finances de l’Ajuntament han patit la tempesta perfecta: la inflació, l’increment generalitzat de costos, l’augment de sous del sector públic i una pèrdua d’ingressos per la caiguda de l’impost de construccions —“ja no queden urbanitzacions per construir, hem tancat el poble”, va dir Salvatierra— i pel recàlcul de l’impost de plusvàlues que, a més, obliga l’Ajuntament a retornar diners.

A més, de cara al 2025, cal renovar el contracte de la neteja viària i el de la recollida d’escombraries, que costaran 800.000 euros més a l’Ajuntament. “És una evidència que els ajuntaments estem infrafinançats”, va dir l’alcalde, i hi van coincidir tots els portaveus. A més, a Tiana, feia molts anys que l’IBI, a la pràctica, no pujava: des del 2005 que no s’actualitzaven els preus. El resultat, resumeix Salvatierra, és aquest: “ens falta un milió d’euros cada any”.

Davant d’aquesta situació, el portaveu del PSC, Miquel Santiago, va dir que “ningú no pot estar content de dir-li al poble que s’ha apujat l’IBI, però sí que podem estar satisfets d’haver contingut la pujada i haver estat responsables”. “Ha estat mèrit dels veïns”, va dir el regidor del PP, Diego Parra, que també va demanar que l’IBI no torni a pujar el 2025, i va lamentar que el pacte no arribés fins al desembre: “ens hauríem d’haver posat d’acord abans”.

L’oposició va reclamar a Salvatierra que, a més d’assegurar els ingressos, també controli les despeses. Per això, el govern s’ha compromès a crear una comissió de seguiment de l’execució pressupostària, que es reunirà cada tres mesos. Això permetrà que tots els grups sàpiguen en cada moment quants diners porta gastats l’Ajuntament i si pot tancar l’any amb estalvi. La portaveu de JxCAT, Montse Torres, valora “molt positivament” la comissió i demana al govern “mentalitat oberta” per escoltar l’oposició i acceptar la seva “voluntat de col·laboració”.

Per incrementar els ingressos i reduir les despeses, l’Ajuntament ja ha començat a revisar totes les ordenances fiscals —“algunes encara estan en pessetes”, va revelar l’alcalde—, té en marxa un pla per reduir els contractes menors i gestionar les compres mitjançant licitacions, vol crear una unitat de contractació que valori els criteris econòmics i ha nomenat en cada edifici municipal un “gestor energètic”, que mira com es poden reduir les factures de la llum, de l’aigua i del gas.

Dos vots en contra

Els dos regidors que hi van votar en contra, Àlex Van Boven (ERC) i Albert Sales (no adscrit), proposaven incrementar l’IBI del 0,54% al 0,602%, en lloc del 0,604%, que finalment es va aprovar. “Nosaltres governàvem fins fa poc, i ja sabíem que s’havia d’apujar l’IBI, però no crèiem que calgués aquesta pujada”, va dir Van Boven, que va demanar contenció de les despeses, per exemple, en cultura: “per molt maco que pugui ser tot, hi ha coses que ara no ens podem permetre”.

Salvatierra li va respondre recordant que l’últim govern d’ERC va gastar 221.311 euros en cultura (2021) davant dels 194.831 (2023) del primer any de govern de Junts per Tiana.
Sales va criticar que el govern presentés un increment major de l’IBI al ple del novembre, i que ara s’avingués a contenir la pujada: “És confús i contradictori, tenen un rumb volàtil”.

El rebut de l’IBI es podrà fraccionar en quatre quotes, i hi haurà ajuts socials per fer front al pagament.

Ple 12 de desembre 2023

El ple municipal, mes a mes

Ple del 5 de març de 2024 El reglament municipal d’ús de la llengua catalana centra el ple municipal del mes de novembre. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació ORDRE DEL DIA 1.- Aprovació de l’acta de la sessió ordinària del dia 6 de febrer. 2.- Assumptes de Tràmit….
Ple 6 de febrer de 2024 La constitució del Consell Consultiu i Assessor de Mitjans de ComunicacióMunicipals de Tiana centra el ple municipal. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació Calendari i convocatòries dels plens Qui ha votat què al ple municipal El ple municipal, mes a mes…
Ple del 9 de gener del 2024 El pla municipal per a emergències centra el ple municipal del mes de gener. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació ORDRE DEL DIA 1.- Aprovació de les actes corresponents a les dues sessions celebrades el dia 12 de desembre de…
Skip to content