Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Els robatoris amb força a domicilis baixen prop d’un 11%

Els robatoris amb força a domicilis han baixat durant el darrer any a Tiana un 10,9%. En general, els delictes a Tiana han baixat un 2’9% respecte al 2022. Les dades s’han presentat aquest divendres a la Junta de Seguretat Local presidida pel Delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs. Durant la reunió, en què han assistit els comandaments dels Mossos, la Guàrdia Civil, la Policia Local i els portaveus dels grups municipals de Junts per Tiana, Eulàlia Serrat, i el PSC, Miquel Santiago, s’ha explicat, també, el sistema de càmeres de seguretat que s’ha pogut remuntar després d’un any. Actualment, 45 càmeres funcionen correctament a la via pública.

“Les dades evidencien el treball que estan fent conjuntament els Mossos d’Esquadra i la Policia Local si ens comparem amb els anys d’abans de la COVID i el 2022”, ha destacat l’alcalde, Isaac Salvatierra.

Pel que fa a les dades policials de Mossos d’Esquadra i Policia Local, el 2023 hi va haver 41 robatoris amb força a domicilis, un 10,9% menys respecte els 46 del 2022. Pel que fa al total de robatoris amb força de totes les tipologies hi ha hagut un descens del 6,6%. De 91 fets s’ha passat a 85. Les dades de robatoris a l’interior d’habitatges es poden consultar des de fa un any a la web municipal clicant aquí, en una nova política de transparència i dades obertes.

L’alcalde ha reivindicat durant la Junta de Seguretat més mitjans a la Generalitat a través de la nova llei de la policia que permeti dotar de més recursos als municipis: “El fet de no tenir una llei de policia fa que no puguem resoldre la gran mobilitat del nombre d’agents que tenim els municipis mitjans i petits. Els ajuntaments paguem l’escola de política i després, un cop formats, els agents molts cops marxen i hem de tornar a començar de zero”.

“Reclamem que hi hagi més mossos perquè la competència en seguretat ciutadana és dels Mossos d’Esquadra i molts cops l’Ajuntament han de donar respondre per qüestions que estrictament no són competència de la Policia Local i, per tant, quan treballem amb la prevenció per evitar robatoris molts cops trobem a faltar els mossos i ho hem de fer amb els nostres recursos. Fer-ho amb els nostres recursos són més diners en hores extra que es podrien destinar a altres recursos”, han conclòs l’alcalde.

També han baixat de 3 a 2 els robatoris amb força en establiments. En canvi, han pujat els robatoris amb força a l'interior de vehicles, que passen d'11 a 28, a conseqüència de l'onada d'atacs a vehicles que hi va haver a la part baixa del poble el novembre passat i que va acabar amb la detenció de l'autor dels fets.

Els robatoris amb violència i intimació han baixat dràsticament. Només n'hi ha hagut un a l'espai públic respecte el 2022 que n'hi va haver 7. En tot un any no hi ha hagut cap estrebada ni cap robatori amb violència i intimidació a cap establiment. Els delictes contra les persones baixen un 28%. De 32 passen a 23. Durant el 2023 no hi va haver cap delicte contra l'ordre públic.

El delicte més elevat a Tiana durant el 2023 van ser les estafes. En total 145. Suposen un 44% del total.

Durant l'últim any s'han fet 15 detencions, un 7,1% més que l'any 2022. D'aquestes, 13 eren homes i 2 eren dones. No hi ha cap menor d'edat. Hi ha 5 detencions d'entre 18 a 25 anys, 2 d'entre 26 a 35 anys i el grup més nombrós de detencions és del grup de majors de 36 anys, amb 8 detinguts. La mitjana de les detencions de la Policia Local de Tiana està per sobre de la mitjana de les policies de l'entorn.

De fet, ha augmentat l'acció policial i això ha fet augmentar també el nombre d'infraccions denunciades. Les infraccions administratives, per exemple, per consum o tinença de drogues o tinença d'armes o estri perillós han passat de 21 l'any 2022 a 52 el 2023, per un augment dels controls. Els punts més alts són per carnestoltes, Setmana Santa i Festa Major, que és quan hi ha més control policial.

Durant el darrer any hi ha hagut 41 denúncies de convivència i civisme, entre les quals hi ha 26 per incidents en contenidors i 13 per molèsties veïnals.

La Policia Local ha fet en els darrers 12 mesos 6 xerrades sobre internet segura i consells de seguretat. Aquest 2024 el cos local ha tornat a posar en marxa les campanyes de seguretat amb el Servei Català de Trànsit.

Sistema de videovigilància amb 53 càmeres al carrer

Durant el darrer any s'ha treballat per remuntar tot el sistema de videovigilància municipal. Actualment, hi ha 53 càmeres instal·lades de les quals 45 funcionen correctament. Són 35 càmeres d'ambient i 10 de lectura de matrícules. Les 8 càmeres restants aniran entrant en servei a mesura que es puguin anar renovant i solucionant problemes de subministrament elèctric.

Estan instal·lades a la via pública en 30 punts de control on hi ha entre 1 i 4 càmeres. El sistema compta amb una xarxa de telecomunicacions sense fils, un centre de control a la comissaria de la Policia Local i un vídeowall amb 4 monitors amb mosaic. Restituir el sistema de càmeres de seguretat i control ha suposat una inversió de més de 100.000 euros.

El darrer any l'empresa Nexo-Tech ha fet la renovació íntegra del software per a l’administració de sistemes de seguretat i control de la mobilitat i ha incorporat noves mesures de protecció de la privacitat del ciutadà, així com de la informació basades en l’aplicació de les directives impulsades per la UNE 178104:2017, CME, CCDVC, l’ENS, l’ONTSI, en compliment de les certificacions europees EPS.

S'ha fet, també, l'avaluació i condicionament dels components de hardware del centre de control; l'avaluació i condicionament (reparació i/o substitució) de tots els components de camp; la identificació de tots els punts de subministrament elèctric; la identificació de tots els punts d’enllaç de telecomunicacions; la reconfiguració de tots els components que treballen en xarxa (càmeres, switches, ràdio enllaços...); la securització dels components (usuaris i contrasenyes nous); s'ha fet la fitxa tècnica actualitzada completa i s'ha aplicat la nova nomenclatura per identificar tots els components.

Skip to content