Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > ENTREVISTA I Gemma Abellán i Enric Monreal. Els portadors dels Capgrossos de l’Any

Tiana ja té dos capgrossos dedicats a veïns històrics. L’emblemàtic fotògraf Francesc Fernández Ureña, en Frasquito, ha estat escollit per votació popular com el Capgròs de l’Any d’aquest 2023. Va començar a retratar Tiana amb només 12 anys, a la dècada dels 20, i va passar més de mig segle com a notari visual de la història de la vila. Va morir l’any 2005, però ara hi ha un capgròs que el recorda. El bateig es va fer per Festa Major, durant el Toc d’Inici. Els tianencs i tianenques el van veure per primer cop i, a més, dansant amb el capgròs de l’any passat, dedicat a la llevadora Carme Donada.

Durant tota la Festa Major els dos capgrossos, tant el de la llevadora com el del fotògraf, van ser exposats al vestíbul de l’Ajuntament i, ara, es preveu que vagin sortint al carrer en actes de cultura popular que se celebrin durant l’any.

La reencarnació

La Gemma Abellán i l’Enric Monreal són els portadors dels dos capgrossos. L’Enric ha portat durant l’últim any el de Carme Donada. I a la Gemma li han proposat que encarni en Frasquito a partir d’ara: “Vaig venir a Tiana fa uns set anys i m’he anat involucrant en coses del poble. Portar el Capgròs de l’Any m’encanta i em motiva perquè em permet participar en la Festa Major”.

Ara bé, el repte per a tots dos portadors és majúscul. No només es posen el cap, sinó que intenten assemblar-se al personatge al màxim. “Des del primer moment em feia respecte perquè no el vaig conèixer personalment”, reconeix la Gemma. Tot i això, des que va saber que portaria el capgròs d’en Frasquito va preguntar a la gent que el va conèixer: “Com era? Què feia? Quins gestos tenia?”. I, en paral·lel, va aprofundir en tota la història que ha quedat escrita sobre el fotògraf.

Una imitació elegant

Per la seva banda, l’Enric destaca que és emocionant copsar des de dins el cap que “el personatge té una família que encara és aquí i que el recorda amb molta admiració”. La prova irrefutable d’això és la quantitat de fotos que els veïns demanen cada cop que els capgrossos surten al carrer: “Tothom té un amor cap a aquests caps i, des de dins, el sents”.

Precisament per aquesta admiració del veïnat, l’Enric apunta que “és important entrar bé en el personatge i tractar-lo amb elegància”. I conclou que “cal enfocar-ho sempre des del respecte, que no sigui molt exagerat, però que tingui la seva gràcia, sense que acabi sent una caricatura”.

Amb la recuperació dels Capgrossos de l’Any, aquestes figures de l’imaginari popular tornen als carrers del poble, i això —diu l’Enric— “farà que la gent també s’interessi per portar-ne”. Com a mínim, en farà falta un cada any, per encarnar el nou membre de la família.

 

Skip to content