Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > L’Ajuntament retira la processionària de la via pública

La processionària, l’aparició de l’eruga del pi, s’ha avançat aquest any a causa de la manca de pluja i les temperatures altes. La processionària acostumava a sortir de les bosses a partir del mes de febrer i fins a l’abril, però a causa de les elevades temperatures i la manca d’aigua s’ha avançat la sortida del niu al mes de gener.

Des de l’àrea de Medi Ambient s’està traient de manera mecànica les fileres de processionària que es detecten als parcs i la via pública. Així i tot, fem un seguit de recomanacions per evitar riscos, sobretot per a aquelles persones que teniu gossos. En el cas que detecteu fileres d’erugues feu-ho saber a l’àrea de medi ambient per mitjà de l’adreça mediambient@tiana.cat o al telèfon 93 395 51 07.

Entre les mesures preventives hi ha la instal·lació de caixes nius d’ocells insectívors en espais on hi ha elevada presència de pins com al Parc de les Olors, el Parc de la Creu de Terme, Can Puigcarbó. També hi ha trampes amb feromones.

A més, els darrers anys s’han fet diferents actuacions per al control d’aquesta plaga: Retirada de bosses de processionàries, retirada d’exemplars en processó quan es detecten a la via pública, i també puntualment s’ha realitzat tractament fitosanitari de la processionària del pi, amb Bacillus Thuringiensis, que és un tractament fitosanitari no-tòxic per organismes vius i per al medi ambient.

Consells per minimitzar els riscos

  • No toquis les erugues. Evita, sobretot, el contacte amb els ulls.
  • Porta els gossos lligats i evita que s’apropin a les erugues.
  • Si ets al·lèrgic a aquest insecte, evita accedir a les zones afectades.

Quin perill suposa?

  • Les erugues tenen uns pèls urticants que, si es toquen, poden originar reaccions al·lèrgiques. Cal anar especialment amb compte que els gossos no les llepin o molestin.

Què fem si la nostra mascota ensuma o llepa la processionària?

  • Neteja-li la zona afectada amb aigua calenta, però no freguis aquesta zona, ja que això facilitaria la penetració a l’organisme dels pèls de l’eruga i la seva toxina.
  • No li provoquis el vòmit.
  • Porta-la el més ràpid possible al veterinari.

Què és la processionària?

La processionària del pi és un lepidòpter, és a dir, una papallona que viu i s’aparella a l’estiu. Les seves larves apareixen a partir de la tardor. Durant les nits d’hivern, s’alimenten de les fulles dels pins, i durant el dia, s’agrupen en nius. A mesura que creixen i que el fred avança, construeixen nius més tancats -fins a crear la bossa característica-, que constitueixen el seu refugi durant el període de més fred. A finals d’hivern o principis de primavera, les larves baixen a terra per cercar un lloc on enterrar-se i pupar, fins que a l’estiu surten convertides en papallones.

Descarrega la fitxa

El cicle biològic de la processionària:

  • Papallones: És l’estadi adult. Emergeixen de mitjans a finals de l’estiu (de juliol a setembre, segons la climatologia de la zona) cap al capvespre. Viuen entre 1 a 3 dies com a màxim. No s’alimenten i la seva funció és reproductora.
  • Posta: La femella fa la posta d’ous (amb uns 50-350) formant una cànula daurada envoltant dues acícules dels arbres.
  • Erugues (larves): Neixen entre 30-40 dies després de la posta. Durant la seva evolució experimenten 4 mudes i passen per 5 estadis larvaris diferents.

Els efectes nocius:

  • Sobre la vegetació: Quan s’alimenten de les fulles dels arbres afectats. Poden arribar a produir l’aturada del seu creixement.
  • Sobre les persones: A partir del 3r estadi, com eruga, disposen d’uns plecs o sacs on s’amaguen els pèls urticants. Quan es molesten les larves o quan es mouen, s’obren els sacs, alliberant els pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o dels animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Cal tenir especial cura si afectés els ulls. Quan es detecten aquest efecte, es recomana anar al metge per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat. A vegades, aquests efectes també es poden donar si les larves estan en forma de crisàlide enterrada al sòl, per la qual cosa es recomana, en els centres docents amb pins i cedres, tenir cura dels nens, si juguen amb la terra a les zones on hi ha presència de bosses als arbres.
  • Sobre els gossos: Les fileres que dibuixen a terra són un pol d’atracció per als cans, que no poden evitar acostar-s’hi encuriosits pel seu moviment. Els pèls urticants es es poden clavar sobre la pell dels gossos produint una reacció al·lèrgica que els pot arribar a matar. En aquest sentit, els veterinaris recomanen no treure a passejar els gossos durant la primavera en indrets on hi hagi pins perquè és impossible controlar-los si van deslligats. Els pèls de les erugues són molt irritants i poden produir greus lesions a la mucosa de la boca i a la llengua si el gos les ingereix accidentalment o les llepa.
Skip to content