L’acord amb els veïns de can Ratola i l’arranjament del mur de les monges centren el ple municipal del mes de desembre.
El ple va aprobar per unanimitat l’Increment de les retribucions del personal de l’ajuntament. Es tracta d’un increment del 2% respecte a les retribucions vigents a 31 de desembre de 2023 i amb efectes d’1 de gener de 2024 del personal al servei de l’Ajuntament de Tiana.
Tots els grups van votar a favor de l’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió d’ajuts econòmics per al proveïment d’aigua potable en habitatges en sòl rural que afecta sobretot el veïnat de can Ratola. Un acord entre el govern (Junts per Tiana) i els grups de l’oposició PSC, JxCat, PP, ERC i el regidor no adscrit per a ajudar a la connexió d’aigua potable a habitatges amb dificultat d’accés.
L’Ajuntament preveu destinar en total 15.000 euros per aquests ajuts. Les bases dels ajuts preveuen un límit màxim de 3.500 euros per sol·licitant de cada un dels habitatges que compleixi els requisits.
A més, els projectes subvencionats són declarats d’especial interès municipal i se’ls aplicarà la bonificació màxima de l’impost de construccions, instal·lacions i obres prevista per aquest tipus d’obres a l’ordenança fiscal reguladora.
L’Ajuntament farà públics pels canals oficials la convocatòria dels ajuts un cop s’hagi fet la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província.
L’alcalde, Isaac Salvatierra, va destacar que “ens trobem davant un acord que posa fi a una demanda encallada de fa anys, amb relació a l’accés a l’aigua potable dels habitatges de can Ratola”.
“És un dia important per l’oposició perquè quan vam plantejar aquesta problemàtica que era de pocs veïns vam veure que l’equip de Govern en un principi va veure complicat arribar a una solució”, va dir el portaveu del PSC, Miquel Santiago.
La portaveu de Junts per Catalunya, Montse Torres: “Negociació llarga, ens hem reunit moltes vegades. Tenim la sensació d’haver fet una bona feina i hem estat capaços d’arribar a acords.
El regidor no adscrit Albert Sales va destacar que “ha estat voluntat política. Amb voluntat política s’arriben a acords”.
L’alcalde va tancar el debat agraït “en primer lloc, tota la feina que ha fet la regidora Núria Amado per mirar de trobar una solució legal, insisteixo legal, per poder fer front a la situació. Fent de mitjancera entre la companyia d’aigües i els veïns per obtenir un bon finançament per les obres. En segon lloc, en el treball que hem fet per trobar la via per facilitar aquest accés a l’aigua potable en temps de sequera. I aquí s’ha treballat en dos fronts: la bonificació de l’impost d’obres. I les subvencions que avui portem a aprovació. Agrair als grups que hi han treballat. Aquesta feina conjunta és la manera de treballar i de millorar conjuntament el nostre poble. Insisteixo que cap govern havia resolt la situació. I agrair també la feina del nou secretari en el treball de la proposta que ara sotmetem a votació”.
El ple va aprovar també habilitar el crèdit pressupostari per un import màxim de 15.000 euros, per atendre la convocatòria de subvencions en règim de concurrència competitiva per al proveïment d’aigua potable a habitatges en sòl rural. Així mateix, i donat que està previst signar un conveni amb la Congregació de les Hermanas Franciscanes, per a la reparació del mur de la finca de la seva propietat, del Carrer Edith Llaurador, 22, pel qual l’Ajuntament assumirà unes despeses per col·laborar en les obres que han de repercutir en benefici del veïnat, es fa necessari habilitar crèdit pressupostari per un import màxim 30.000 euros.
El portaveu del PSC, Miquel Santiago, va dir que la propietat del mur “és privada” i “no entenem per què l’ajuntament ha de fer front a una despesa que correspondria a la part privada”. “Estem d’acord que com no pot passar més temps amb el mur tal com està i estem d’acord en passar la factura a la propietat que no fer el conveni”.
La portaveu de Junts per Catalunya, Montse Torres, va dir que “és una prioritat” fer la reparació del mur de les monges. El portaveu del PP, Diego Parra, va explicar que “entenem que el pressupost és un document viu i el que es projecta i el que s’executa és molt diferent”. Va admetre que “les dues modificacions són obligatòries. Per això estem, per solucionar aquests problemes”.
El portaveu d’ERC, Àlex Vanboven, va voler posar de relleu que es destinen 30.000 al mur de les monges “que és privat”, per un conveni “perquè l’obra inclou una part pública”. Si trobem aquest tipus de solucions també haguéssim pogut trobar aquest tipus de solucions per can Ratola com posar una font on s’haurien pogut connectar els veïns”. “Em xoca que es traspassin diners dels ajuts de l’habitatge i veure una partida de 17.000 euros per ajuts a l’habitatge que no s’ha fet servir”, va afegir. Per aquests motius Vanvoben va argumentar la seva abstenció. El regidor no adscrit va preguntar quin tipus de rehabilitació es farà del mur.
Junts per Tiana i Junts per Catalunya van votar a favor i la resta, PSC, ERC, PP i el regidor no adscrit es van abstenir.
El ple va aprovar per unanimitat l’actualització de l’IPC dels preus de les places privades de la residència Sant Cebrià. “Com saben estem obligats a procedir amb aquest tràmit, i per tant hem de fer la visió de preus per a l’anualitat de l’any vinent i efectives a 1 de gener de 2025. Tal com recull el contacte, les tarifes i preus s’han d’actualitzar com a mínim en funció de les variacions de l’índex de preus al consum interanual. Així doncs, i d’acord amb l’índex de preus al consum anual revisable publicat al web de l’INE , l’índex de variació anual aplicable al mes d’octubre de 2024 és el de l’1,8%, i és la quantitat que es proposa aplicar”, va explicar la regidora de Drets Socials, Susanna Capell.
La regidora va afegir durant l’exposició de la proposta d’acord que “des de l’Ajuntament de Tiana volem contribuir ajudant i acompanyat a la nostra comunitat, famílies, i persones grans amb un grau d’autonomia no suficient per realitzar les activitats de la vida diària, i que necessiten supervisió constant, amb necessitat d’un recurs que requereix la substitució de la seva llar. Volem afavorir en la recuperació i el manteniment del màxim grau d’autonomia personal i social de les persones usuàries”.
MOCIONS
La moció del Grup Municipal del PSC per a la realització d’un estudi sobre l’accessibilitat dels bombers a zones habitades de Tiana no va prosperar, ja que segons va explicar la portaveu de Junts per Tiana, Eulàlia Serrat, “Tiana és un dels pocs municipis del Maresme amb el pla de protecció civil aprovat, homologat i vigent i ja activat per diferents alertes i riscos previstos en aquest pla. Aquest pla d’actuació compta amb l’anàlisi de tot el municipi de professionals pel que fa a 4 riscos i determina quines han de ser les actuacions en cada cas. No ha detectat ni alertat de cap risc addicional per a la població pel que fa a l’accés dels serveis d’emergències a cap punt del poble”.
La moció no va prosperar amb els joves en contra de Junts per Tiana i el vot a favor de la resta de grups.
El Grup Municipal de Junts per Catalunya va retirar la moció sobre els recursos que l’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar per al període 2024-2028.
En la part final del ple de precs i preguntes de l’oposició la regidora Susanna Capell va respondre la pregunta del PSC per conèixer l’estat de satisfacció dels usuaris i familiars de la Residència i Centre de Dia Municipal de Tiana, ens agradaria saber si s’han realitzat recentment enquestes de satisfacció i conèixer la seva valoració general.
La regidora va explicar que s’han recollit 3 queixes durant l’any 2024, 2 suggeriments referents a l’equipament i 4 Agraïments de famílies que consten per escrit, més els verbals que no estan comptabilitzats.