Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Els nous pressupostos participatius enfoquen les propostes a projectes de salut i sostenibilitat

L’Ajuntament de Tiana dona el tret de sortida a una nova edició dels pressupostos participatius perquè la ciutadania tingui veu i vot per decidir en què s’inverteixen 100.000 euros del pressupost municipal. Els pressupostos participatius són un mecanisme de democràcia participativa que permet a la ciutadania influir i decidir directament sobre els pressupostos públics, mitjançant processos de participació ciutadana, i pretenen promoure canals per tal que la ciutadania no sigui només observadora sinó, si ho desitja, intervingui de forma activa d’allò que passa a Tiana.

Entra a la pàgina dels pressupostos participatius

Amb els pressupostos participatius es vol promoure la implicació dels tianencs i tianenques en la presa de decisions sobre la gestió i la finalitat d’una part dels recursos públics.

Els objectius d’aquest procés són:

  • Fomentar la participació a través d’un procés inclusiu que arribi a tota la població.
  • Conèixer les necessitats de la població i afavorir el debat col·lectiu per prioritzar-les.
  • Generar major transparència i eficiència en la gestió municipal.

Aquesta nova edició recull l’experiència de les edicions anteriors, afavorint el desenvolupament del procés de manera més eficient i aprofundint cada cop més en les pràctiques de democràcia directa adaptades a les especificitats de Tiana.

Per al disseny del procés s’han tingut en compte els aspectes de millora identificats en les avaluacions dels processos 20-21 i 22-23 i altres processos de pressupostos participatius que s’han fet a pobles i ciutats de Catalunya entre 2015 i 2023, com per exemple els pressupostos participatius dels Ajuntaments del Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú o Barcelona. Així, les bases reguladores despleguen, concreten i milloren el procés de pressupostos participatius 2022-23 de l’Ajuntament de Tiana.

Descarrega les bases reguladores dels pressupostos participatius clicant aquí

Dues línies d’actuació

La tercera edició arriba canvis importants que pretenen millorar la qualitat de les propostes i que aquestes siguin beneficioses per al conjunt de la comunitat.

De la Regidoria de participació s’ha volgut prioritzar per als pressupostos participatius de 2023 les actuacions relacionades amb les persones la salut i la sostenibilitat.

L’àmbit de la sostenibilitat ambiental pot incloure projectes que tinguin com a objectiu la protecció del medi ambient, la lluita envers l’emergència climàtica, la conservació de la flora i la fauna, l’estalvi energètic, el desenvolupament de mètodes i metodologies d’energies alternatives i verds, la sobirania alimentària, etc. Alguns exemples de projectes són: Canviar les lluminàries dels edificis públics de l’ajuntament per lluminàries LED o millorar l’aïllament tèrmic de les finestres de les escoles del municipi.

L’àmbit de la salut pot incloure projectes que tinguin com a objectius la prevenció de la salut de les persones, la salut comunitària, promoció de la millora de la salut de col·lectius específics (gent gran, infants, dones…). Alguns exemples de projectes són: millorar els equips informàtics dels centres de salut, fer una campanya informativa sobre salut sexual i reproductiva per a dones migrades en diferents idiomes o fer campanyes educatives sobre salut mental o salut sexual i reproductiva als centres escolars del municipi.

Empoderar els consells de participació

Les bases de l’actual procés han volgut donar especial importància als Consells Sectorials de Participació. L’objectiu de la regidoria de participació és vetllar per l’empoderament i el bon funcionament de tots els consells de participació ciutadana al llarg del mandat i és en aquest sentit que se’ls ha volgut incloure en la fase deliberativa i de valoració de les propostes amb l’objectiu que aquestes tinguin una visió comunitària de poble i siguin beneficioses per al màxim de veïns i veïnes.

La participació s’obre a les entitats inscrites en el Registre Municipal d’Entitats i Associacions, als comerços de Tiana i els Consells Municipals.

El calendari

Del 18 de setembre al 17 d’octubre s’obre el termini per presentar les propostes. Per participar cal estar empadronat a Tiana i tenir més de 16 anys o fer-los al llarg del procés.

Les propostes es poden fer clicant aquí.

També hi ha punts itinerants i, aquest any, per primer cop, sessions obertes a entitats i veïnat:

Dimecres 4 d’octubre
Sessió de creació de propostes amb entitats municipals, a les 19h a Can Riera,

Dimarts 10 d’octubre
Sessió de creació de propostes amb veïns i veïnes a les 19h a Can Riera.

Del 4 al 18 de desembre
Fase de difusió i votació dels projectes finalistes

Del 18 de desembre al 30 de genel de l’any 2024
Fase de tancament i avaluació del procés

A partir del 30 de gener
Fase de seguiment dels projectes: a partir del 30 de gener.

Comissió de garanties

Del seguiment del procés dels pressupostos participatius se n’encarrega la Comissió de Garanties. És un òrgan consultiu i informatiu creat específicament per al procés, que pren un paper central incidint en el seguiment i acompanyament de totes les fases.

En pot formar part qualsevol ciutadà empadronat a Tiana major de 16 anys, interessat a garantir la transparència i eficàcia dels pressupostos participatius, i ha de fer-ho en qualitat de particular o com a representant d’una entitat de la societat civil.

La Comissió de Garanties tindrà el suport i acompanyament del Grup Impulsor per l’assessorament tècnic del procés participatiu i del tractament de les propostes treballades en les diferents fases del procés. Les actes de les sessions de treball d’aquesta comissió estaran a disposició de qualsevol ciutadà de Tiana que les sol·liciti.

Skip to content