Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > S’estrena la pel·lícula del tramvia restaurada

La pel·lícula del tramvia de Tiana torna a entrar en escena. Es va rodar l’estiu del 1917 per iniciativa de l’aleshores alcalde, Joan Garí, que també era un dels promotors del tramvia que permetia als veïns moure’s fins a Montgat. La pel·lícula va ser tota una sensació en el seu moment: es projectava al Cine Tiana després de les sessions per aclamació popular. Però, amb el pas de les dècades, es va anar perdent i corria el risc de desaparèixer per sempre.

La Filmoteca de Catalunya guardava l’original, cedida per Mercedes Garí -neta de l’exalcalde-, però no va ser fins que l’historiador Josep Maria Tòffoli va portar-los una altra versió quan van decidir, amb l’Ajuntament, iniciar la restauració. La versió de Tòffoli estava en molt mal estat, però va servir a les restauradores per esbrinar l’ordre de les seqüències del reportatge.

L’historiador, doncs, ha estat tot un motor per acabar digitalitzant la pel·lícula. “És impressionant que s’hagi pogut recuperar un documental d’aquesta qualitat. Sembla que fos gravat abans-d’ahir”, assegura. De fet, des de la Filmoteca constaten que el 95% del material d’aquella època s’ha perdut. No és el cas del film del tramvia, titulat Excursió Tiana-Montgat, que s’ha pogut digitalitzar amb la idea que l’Ajuntament l’ensenyi als veïns.

La primera oportunitat per veure’l serà dijous 14 de setembre, el dia abans del Toc d’Inici de la Festa Major, a les 20 h.

Excursió Tiana-Montgat, que és el títol original del film, es projectarà en una Sala Albéniz ambientada per a l’ocasió i es repetirà dos cops.

El primer comptarà amb música en directe: el film és mut, però el músic i compositor Josep Mas Kitflus n’ha fet la banda sonora que tocarà des de la mateixa Sala Albèniz el dia de l’estrena. Kitflus explica que va rebre l’encàrrec per part de l’Ajuntament fa cosa d’un mes i, des d’aleshores, ha composat la música que tocarà amb el piano mentre van apareixent les imatges. “És tal com es feia antigament”, recorda. Per fer la música, Kitflus ja ha vist la pel·lícula: “Es veu tot el camí que feia el tramvia, va passant per tot arreu i la gent que ho coneix al·lucina. Es veuen els canvis que hi ha hagut després de tants anys i és molt bonic perquè, a més, està molt ben digitalitzada”.

Al final d’aquesta primera projecció, representants de la Filmoteca relataran com ha estat el procés de restauració i reivindicaran la importància del film resultant. Rosa Cardona, de la Filmoteca, destaca que “aquesta mena de films eren habituals en l’època: els empresaris les encarregaven a les productores que tenien la maquinària per fer-les”. Tenien una finalitat empresarial, però, ara, serveixen per rememorar el paisatge de l’època. El cas és que la majoria de films de fa cent anys s’han perdut perquè el material s’ha degradat i, de fet, hauria passat el mateix amb la de Tiana: “Són pel·lícules prioritàries per la Filmoteca perquè, si no s’hi actua, continuaran degradant-se i s’acabaran perdent”.

Clàudia Net Vall i Maria Hernández Ordeig, les dues encarregades de fer la restauració, han afegit que cadascun dels materials de la pel·lícula ha aportat detalls concrets per acabar recuperant l’original. També han consultat plànols i documents que demostren que va ser rodada l’estiu del 1917. Asseguren que el resultat és satisfactori i no tenen cap dubte que farà al·lucinar Tiana.

A la Sala Albèniz, el dia 14, després de les explicacions de la Filmoteca, es farà una segona projecció comentada per donar els detalls de les panoràmiques que apareixen a la Tiana de fa més de 100 anys i alguns edificis que ajudaran a situar els espectadors.

Ves al contingut