Search
Close this search box.
Inici > Joventut > Guia de recursos: assetjament i relacions

Guia de recursos i materials de suport i orientació específics en la intervenció amb les persones joves i adolescents.

La salut mental i emocional és essencial per a una vida plena i satisfactòria. No tinguis por de buscar ajuda i suport quan ho necessitis. Trobar maneres de cuidar un mateix i buscar el suport adequat pot ser un pas important cap a millorar el teu benestar emocional i trobar el suport que necessites.

Al CAP Montgat pots trobar tallers i grups de benestar emocional que et poden ajudar. L’Ajuntament de Barcelona et facilita també dos espais on trobaràs acompanyament emocional:

La teva salut emocional i mental és essencial per al teu benestar general i el teu creixement. En aquesta etapa de la teva vida, pots experimentar molts canvis i desafiaments, i aprendre a cuidar de la teva salut mental és fonamental per afrontar-los amb força i resiliència.

Si sents que no estàs bé, és essencial prendre’s un moment per cuidar de tu mateix/a i buscar el suport necessari. Aquí tens algunes recomanacions que poden ajudar-te:

1. Permet-te sentir: Accepta i reconeix les teves emocions. No et reprimeixis o et jutgis per sentir-te d’aquesta manera. Recorda que és normal passar per moments difícils.

2. Identifica el que et fa sentir així: Intenta comprendre quines situacions o pensaments poden estar contribuint a la teva sensació de malestar. Aquesta consciència pot ajudar-te a abordar les causes i buscar solucions.

3. Parla amb algú: No tinguis por de parlar amb un amic, un familiar o una persona de confiança sobre com et sents. A vegades, compartir els teus sentiments pot alleujar la càrrega emocional.

 

4. Busca ajuda professional: Si sents que la teva sensació de malestar persisteix o interfereix amb la teva vida diària, considera buscar ajuda d’un professional de la salut mental i el benestar emocional. Aquests professionals poden ajudar-te a abordar les teves preocupacions i proporcionar-te estratègies per millorar el teu benestar.

5. Cuida’t!: Dedica temps per fer coses que t’agrada fer i que et reconfortin. També pots provar amb altres activitats com meditar, llegir, fer exercici, pintar o passar temps a la natura. Practicar tècniques de respiració profunda et poden ajudar per relaxar-te i calmar-te. Existeixen aplicacions mòbils de benestar emocional que et poden servir de guia per meditar i relaxar-te.

6. Limita l’exposició a estímuls negatius: Si les xarxes socials o les notícies, o algunes persones et fan sentir malament, posa límits.

7. Estableix rutines: Mantenir una rutina diària pot proporcionar-te estructura i estabilitat en moments de desequilibri emocional.

Si estàs sent víctima de bullying, és essencial que prenguis mesures per protegir-te i buscar suport. Aquí tens un protocol general que pots seguir:

  1. Parla amb algú de confiança per rebre suport emocional i perspectives addicionals.
  2. Documenta els incidents de bullying, incloent-hi detalls com la data, l’hora i les persones involucrades.
  3. Si és segur, intenta comunicar-te amb l’assetjador per expressar com et sents i resoldre malentesos.
  4. Informa les autoritats escolars perquè puguin abordar la situació i prendre mesures.
  5. Mantingues la calma i evita confrontacions directes que podrien empitjorar la situació.
  6. Cerca suport professional si l’assetjament persisteix o és greu per ajudar-te a gestionar les emocions.
  7. Coneix els teus drets i les polítiques antiassetjament de la teva escola per poder-les aplicar.
  8. Reporta l’assetjament a les autoritats pertinents si continua i posa en perill la teva seguretat.

Recorda que el bullying no està bé i ningú no mereix ser maltractat. No dubtis a buscar ajuda i suport per protegir el teu benestar emocional i físic. Si sents que la teva seguretat està en perill immediat, cerca ajuda d’un adult de confiança o truca a serveis d’emergència.

Les relacions socials juguen un paper clau en la nostra vida, ja que ens permeten connectar amb altres persones, establir amistats, i desenvolupar una identitat pròpia.
Recordem que l’adolescència és un moment de descobriment i creixement. És possible que et trobis en un moment en el que necessitis obrir horitzons i conèixer persones noves per créixer i viure noves experiències.
Per trobar noves relacions d’amistat a Tiana, hi ha diverses activitats i llocs on pots conèixer gent nova i connectar amb altres persones. Aquí tens algunes idees:


  1. 1. Participa en activitats locals a Tiana per connectar amb altres residents i trobar interessos comuns. Consulta el web tiana.cat per a esdeveniments i activitats a la teva zona.
  2. 2. Uneix-te a associacions o clubs esportius com el CAU, el club de futbol, el club de patinatge, entre d’altres, per conèixer persones amb passions similars. Entitats socials, culturals i esportives de Tiana – Ajuntament de Tiana
  3. 3. Apunta’t a cursos o tallers que t’interessin per ampliar les teves habilitats i conèixer gent nova en un entorn d’aprenentatge.
  4. 4. Utilitza les xarxes socials per connectar amb grups i comunitats locals i organitzar trobades personals.
  5. 5. Explora els llocs de reunió de la comunitat a Tiana per socialitzar i conèixer a altres residents en un entorn relaxat.

Skip to content