Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Engega el projecte Tiana, poble cuidador. Un pla per impulsar l’ajuda mútua entre els tianencs

Aquest dimarts s’ha posat en marxa el grup impulsor del projecte Tiana, poble cuidador. Les regidores Susanna Capell, que és qui va impulsar el projecte, i Eulàlia Serrat que és en qui ara recau la responsabilitat de posar-lo en marxa han donat la benvinguda als voluntaris que faran la primera diagnosi de les necessitats de Tiana pel que fa als grups de voluntariat que s’ha de crear.

El ple extraordinari del mes de juliol va aprovar el conveni amb l’entitat Pobles que Cuiden, que ja desenvolupa un projecte semblant a Alella, i s’ha adherit a la seva Xarxa de Comunitats Cuidadores. L’entitat ja ha desenvolupat un projecte pioner a Alella, que s’ha concretat en una plataforma de voluntariat que acompanya persones que viuen soles sense voler-ho i en un grup de suport en el dol, entre altres accions.

El projecte es va explicar al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en una reunió el 15 de juliol durant la seva visita institucional a Tiana.

En els dies més durs de la pandèmia per la covid, Tiana va activar una xarxa de solidaritat. Voluntaris del Banc dels Aliments, joves del Cau, els Serveis Socials municipals i veïns de tot el poble es van organitzar per atendre les necessitats que van sorgir. L’Ajuntament vol recuperar ara aquell esperit d’ajuda per crear una xarxa comunitària ciutadana duradora, que conegui les necessitats de la població i les atengui, un entramat de suport recíproc que converteixi Tiana en un poble cuidador.

L’objectiu és recuperar l’esperit d’ajuda que es va activar per la covid

“Això no vol dir que a Tiana fem exactament el mateix; primer, hem d’analitzar quines necessitats tenim com a poble, i després, veure com les atenem”, explica la regidora d’Educació, Igualtat i Envelliment Actiu, Eulàlia Serrat.

El projecte Tiana, poble cuidador ha començat constituint un equip impulsor, que en guiarà els primers passos. En formen part persones de totes les edats i gèneres, involucrades en la vida associativa del poble, i els Serveis Socials de l’Ajuntament.

L’encàrrec que tenen és fer una radiografia del municipi i de la comunitat de Tiana (identificant, per exemple, quines necessitats hi ha, quines estan ja cobertes i quines cal atendre) i, un cop detallades, definirà el propòsit del projecte i les prioritats principals que tindrà des del primer moment.

L’Ajuntament definirà el pla de finançament i de sostenibilitat, crearà la Xarxa Comunitària Cuidadora i llançarà una plataforma digital per gestionar el projecte.

Implicació del poble

Un cop posat en marxa, cada any, n’haurà d’avaluar els resultats i impulsar un pla d’acció per garantir-ne l’èxit de cara al futur.

Serà molt important la implicació de tot el poble: les entitats socials, el món de la cultura, l’educació, els clubs esportius, la salut, etc. “Per posar un petit exemple, és important que els metges de família sàpiguen quins recursos hi ha al poble per derivar-hi les persones que els necessiten”, explica la regidora.

Canvi de mentalitat

Cal sumar voluntariat, més accions i projectes nous a la xarxa que ja existeix, i sobretot coordinar i posar en contacte els uns amb els altres. Serrat ho resumeix d’aquesta manera: “Al final, el que ha de passar és que hi hagi un canvi de mentalitat col·lectiva, que sorgeixi una nova manera de relacionar-nos i de fer veïnatge”.

Skip to content