Cicle Festiu
Les festes i tradicions surten del poble i de les entitats. Son el motor de la cultura més festiva. La cultura popular ens cohesiona i crea comunitat.
Carnestoltes
L’entrada del Rei de la disbauxa arriba el mes de febrer, segons com caigui la Vella Quaresma. A Tiana, es viu a les escoles des de Dijous Gras fins Dimecres de Cendra, on s’enterra la sardina i es fa el judici al rei Carnestoltes després d’una setmana de seguir les seves ordres. El cap de setmana de carnaval hi ha la festa de carnestoltes familiar, amb rua i animació i, a la nit, ball i concurs de disfresses a la Sala Albéniz.
Trobada gegantera
El gener del 1998 es van batejar els gegants de Tiana, el Cavaller i la Novícia, protagonistes de la llegenda de l’Arbre dels nassos. Els gegants són el màxim exponent de la imatgeria popular i els garants de la cultura tradicional i popular. Al llarg dels anys, la trobada de gegants s’ha fet intermitentment durant el mes de gener, coincidint amb l’aniversari dels gegants de Tiana. Hi participen colles convidades que formen part de la cercavila i el ball de gegants a la plaça.
Aplec de l’Alegria
Cada Dilluns de Pasqua hi ha l’Aplec de l’Alegria. L’aplec simbolitza la recuperació del temple i un dia de retrobament de veïns i veïnes, tant de Tiana com de municipis veïns. El culte a la verge es remunta a l’antiga confraria de pescadors del que ara és Montgat. Durant l’aplec hi ha la ballada de sardanes i es fa la benedicció de les típiques coques. Durant la missa es canten els goigs dedicats a la verge.
Sant Jordi
El dia del llibre i la rosa es viu al carrer, amb la fira de l’ACIST, les activitats de la biblioteca municipal i les presentacions de llibres. La festa omple l’avinguda Isaac Albéniz de cultura per potenciar la lectura i el comerç local.
Festa Major de Sant Antoni
La Festa Major petita commemora les antigues celebracions dels paletes i pagesos del poble. Durant els anys 80 es recupera i s’instaura amb força. La festa obre la temporada d’estiu amb un cap de setmana dedicat a les activitats familiars, combinada amb el Tast Tiana, la fira gastronòmica i de la vinya i el vi.
Sant Joan
La revetlla de Sant Joan de cada 23 de juny és el pòrtic de l’estiu. A Tiana, cada any es rep la flama del Canigó, que ha d’encendre focs i fogueres que donen llum a la nit més curta de l’any. La rebuda es fa en cercavila amb les diferents entitats tradicionals i populars de Tiana com Òmnium Cultural, els Diables Trempera Nostramu i l’Agrupació Amics de la Sardana.
Diada Nacional de Catalunya
Tiana celebra l’Onze de Setembre la Diada Nacional en record a la fi de la guerra de Successió el 1714 al monument Rafael Casanova, a l’Avinguda Creu de Terme, amb un acte institucional i popular que compta amb totes les entitats del poble i que inclou parlaments institucionals, ofrena floral i la hissada de la senyera al compàs dels Segadors, interpretat per la Societat Coral Joventut Tianenca.
Festa Major de Sant Cebrià
El 16 de setembre és Sant Cebrià, patró de Tiana. La Festa Major se celebra durant quatre dies i s’obre amb el pregó i el Toc d’Inici, on participen totes les entitats d’arrel tradicional i popular, i on es presenta el Capgròs de l’any. Entre les tradicions més populars hi ha el correfoc, les matinades, la plena i la Descorxada, que obre la festa durant el cap de setmana abans.
Castanyada
Nadal
Des de principis de desembre fins al 6 de gener, Tiana viu el cicle nadalenc, que comença amb l’encesa de l’arbre i tota la il·luminació dels carrers, el primer cap de setmana de desembre. Entre les activitats hi ha la fira de Nadal de l’ACIST, tallers de fanalets a les escoles, teatre familiar, l’estafeta de correus dels carters reials i la cavalcada de Reis, que tanca quinze dies de festa amb un toc màgic i ple d’il·lusió per a petits i grans.
Implica’t
La cultura és el pal de paller del poble viu i educador. Si vols formar part del Consell de cultura, contacta amb nosaltres a tiana.cultura@tiana.cat