Inici > Actualitat > El cartell de la Festa Major de Sant Cebrià 2023

Martí Membrado i Elisenda Gil, autors de la imatge de la festa. Concepció Carreras serà la pregonera

El cartell de la Festa Major de Sant Cebrià 2023 és obra de Martí Membrado i Elisenda Gil i mostra una altra manera de viure la festa. Concepció Carreras i Fontserè serà la pregonera que obrirà la Festa Major de Sant Cebrià el pròxim 15 de setembre, just abans del Toc d’Inici i el bateig del Capgròs de l’Any.

Els colors del cartell estan inspirats en les façanes de les cases del centre del poble, les seves tonalitats i els seus contrastos.  La imatge la presideix una senyora gran, que observa la festa des de la finestra, amb el un gat a l’espatlla.

 

 

Martí Membrado explica que van fer “recerca de diferents balcons de cases de Tiana i colors que referenciés el poble, per donar una estètica més naïf, molt tipogràfica, molt neta”. La façana i la finestra del cartell són reals. “A veure qui la troba”, riu en Martí.

El cartell consolida la benedicció de Sant Cebrià estrenada durant la Festa Major de l’any passat, present en la imatge principal de la festa, en el programa i en el got que porta a la mà la protagonista del cartell. “Consolidem el pantocràtor com a símbol de les festes de Sant Cebrià amb la idea d’introduir el got i elements de festa que hi ha a Tiana”, explica el dissenyador.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, ha destacat la visió integradora del cartell: “Els artistes són lliures de la interpretació que vulguin fer de la festa. A mi, personalment, m’agrada molt el cartell d’aquest any perquè segurament és menys previsible i menys esperat, i per això ho fa més sorprenent i més bonic, sobretot si contrastem amb cartells de festa major anteriors, especialment el de l’any passat, que era una explosió de color.  Enguany tenim una visió molt integradora del que és la festa major. Segurament ens imaginem la Festa Major com una festa pensada per als joves, però cadascú la viu de la seva manera”.

Martí Membrado i Elisenda Gil presenten una manera diferent de viure la Festa Major, des del punt de vista de les generacions més grans. “Com moltes tianenques i tianencs des del seu petit escenari, el balcó de casa, viuen amb gran alegria la festa i en formen part directament, amb un somriure als joves que segueixen als grallers de les matinades, saludant amb la mà els diables, aplaudint amb el so de la cobla i amb el got de la Festa Major a la mà”, expliquen els autors.

“Emmarquem el record que tothom té de Festa Major en veure cares alegres als balcons i homenatgem a la gent gran que porta moltes festes a les seves espatlles i que hi participa de manera activa amb il·lusió i tendresa. Ho fem amb un estil informal que dota la pintura de molta personalitat i calidesa, creant escenes que transmeten un sentiment de proximitat”.

La pregonera

Concepció Carreras i Fontserè farà el pregó de la Festa Major de Sant Cebrià 2023. Carreras és bibliotecària especialitzada en el llibre i les biblioteques infantils.

La Concepció té 96 anys i serà una de les pregoneres de més edat que ha tingut mai Tiana. És germana de l’exregidor de cultura Lluís Carreras i mare, tieta, sogra i àvia d’artistes del món de la música, la dansa, les lletres i l’art. Va ser una de les impulsores de la biblioteca municipal can Baratau, tant reivindicant-la com implicant-se en el projecte que es va fer realitat l’any 1998, just ara fa 25 anys.

Carreras obrirà la Festa Major el divendres, 15 de setembre, des del balcó de l’Ajuntament a les 21:30 h i donarà el tret de sortida al Toc d’Inici i la presentació del Capgròs de l’any.

Una bibliotecària en l’era de les pantalles

Concepció Carreras obrirà la Festa Major de Sant Cebrià reivindicant de nou el poble educador i la cultura en un moment en què les pantalles guanyen terreny. Un exemple d’envelliment actiu, un homenatge a les persones grans que van morir durant la pandèmia, en alguns dels casos, en les pitjors condicions, sense que les famílies se’n poguessin acomiadar.

Carreras representa la lluita assolida de la biblioteca municipal, llargament reivindicada, la vàlua de les persones grans i la Tiana que vol cuidar els seus avis. Un homenatge a tota la gent del gran poble i a la seva vitalitat i coneixement.

La Concepció i Tiana

Concepció Carreras va venir a Tiana per primer cop l’any 1953 a estiuejar, es va enamorar del poble i s’hi va quedar, formant la seva família. La concepció és germana del que va ser regidor de cultura Lluís Carreras, que va potenciar la feina de les entitats, va recuperar el vagó del tramvia i en va fer la primera restauració i ha estat un referent en l’estudi de la història de Tiana. Lluís Carreras també ha estat pregoner de la Festa Major. La Concepció i en Lluís seran els primers germans que han fet un pregó a Tiana.

La concepció viu envoltada del món de les lletres, la música, la dansa i les arts. I és que la vila d’art i cultura ha abraçat sempre la seva família.

Una bibliotecària referent

La Concepció Carreras va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries, on es gradua el 1949. Després treballa a la Biblioteca de la Facultat de Medicina, i el 1953 ingressa a la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació.

Treballa a la Biblioteca Folch i Torres del parc de la Ciutadella, abans de ser destinada, el 1975, com a responsable de la Biblioteca de la Santa Creu, sota la direcció de Teresa Rovira, cap de la unitat formada per les biblioteques de Sant Pau (joves) i Santa Creu (infants).

Del 1978 al 1982 és vicepresidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

El 1986 és nomenada Cap Tècnic de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona, càrrec que desenvolupa fins a la seva jubilació, l’any 1992.

Concepció Carreras s’ha especialitzat en l’estudi i organització de biblioteques per a infants. És autora, juntament amb Teresa Rovira i Concepció Martínez, d’un clàssic de la biblioteconomia infantil: “Organització d’una biblioteca escolar, popular o infantil”.

Ha escrit nombrosos treballs en el món del llibre i la literatura per als més petits. Ha participat particularment en la traducció de normes catalogràfiques. Ha fet l’ordenació d’arxius personals de Joaquim Carreras i Artau, Lola Anglada i Jordi Sabater Pi, entre altres.

Ves al contingut