Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > La baixada de pressió de l’aigua a Tiana es farà només a les nits

Amb motiu de l’aplicació del Pla metropolità de contingència operacional en temps de sequera, l’AMB reduirà la pressió de l’aigua. A Tiana la mesura s’aplicarà a partir del 17 de març i de les dotze de la nit a les sis del matí. Això farà baixar la dotació d’aigua amb la finalitat d’allargar els recursos tant com sigui possible per si la situació no millora a mitjà termini.

A casa, però, els usuaris pràcticament no ho notaran. Primer perquè es farà de nit i després perquè, amb un consum reduït, i similar a l’actual, les afectacions seran mínimes. La reducció de la pressió suposa que quan obrim l’aixeta consumim un 20% o un 30% menys d’aigua. En canvi, sí que servirà per evitar que es perdi aigua a causa de les fuites.

El càlcul per a la reducció de la pressió garanteix que l’aigua arribi a tots els edificis, també els més alts.

El pla local de sequera preveu que la baixada de la pressió es pugui ampliar a algunes franges diürnes, més endavant, si empitjora la situació de sequera.

Millora de la xarxa per reduir fuites

A Tiana les fuites representen el 15% del consum d’aigua de boca, un percentatge molt inferior al d’altres municipis. Durant el darrer any i mig s’ha fet la inversió més gran de les últimes dècades per millorar la xarxa de distribució d’aigua. Agbar —abans, Sorea— ha fet sis obres per un valor total de 449.027 euros per canviar canonades. L’Ajuntament va signar el febrer del 2023 un conveni amb l’empresa per impulsar les inversions que tenia pendents a compte dels fons de reposició i de reversió del contracte.

Les sis intervencions on s’han detectat més avaries els últims anys han estat a la Riera de Tiana, entre els carrers Sol i Sant Josep; pg. de la Vilesa, entre c. Pau Giralt i c. Carme Donada; camí de l’Alegria; c. Roderic Robert; c. Josep París, i c. Can Guinart i Castellar.

Els treballs han permès canviar les canonades de fibrociment per unes d’un material més resistent, per fosa dúctil. Es tracta d’una inversió que millora la xarxa d’aigua, redueix les avaries i fa més eficient el subministrament, ja que ha reduït la pèrdua d’aigua per fuites i els talls constants durant les avaries.

Avisos als que gasten més aigua

En les properes setmanes, l’AMB farà arribar al conjunt d’usuaris domèstics que tenen un consum superior a 200 litres per habitant i dia una carta en què es demana augmentar els esforços per reduir el consum d’aigua i aproximar-lo a la mitjana actual de l’àrea metropolitana.

A la carta també es recorda que, segons els decrets de sequera emesos per l’ACA, hi ha un seguit d’accions que han estat prohibides, com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en establiments especialitzats).

Consum màxim domèstic: 90 litres per habitant i dia

Cal aclarir que el consum estimat d’aigua que ha de fer cada família se situa entre els 80 i els 90 litres per habitant i dia. Aquesta xifra és força inferior als 200 litres per habitant i dia, que és el límit que posa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) als municipis en la fase 1 d’Emergència per sequera. La diferència s’explica perquè el topall dels 200 litres municipal inclou tots els consums: domèstic, agrícola, comercial, neteja viària, equipaments municipals, etc.

Skip to content