Inici > Actualitat > L’Ajuntament substitueix els pollancres de Les Costes per arbres autòctons i més segurs

En marxa la transformació de l’arbrat de Les Costes. Després d’anys de reivindicació per part del veïnat i dels problemes que s’han associat a l’actual arbrat, l’Ajuntament ha iniciat la substitució dels pollancres. En el seu lloc, s’hi col·locaran espècies autòctones, més sostenibles i, sobretot, més segures.

La substitució es farà per fases i inclou una actuació urgent de retirada dels arbres que presenten un major risc de caiguda i que podrien afectar tant a persones com, també, algunes cases. 

L’Ajuntament ha encarregat un informe a l’empresa Senplag, especialitzada en la gestió de les plagues i el verd urbà. Els especialistes han analitzat l’arbrat i han determinat que l’arbrat presenta “unes condicions de baixa vialitat” i han localitzat diversos arbres morts. També han inspeccionat les causes de les caigudes de tres pollancres els dies 30 de setembre i 20 i 21 de novembre d’aquest mateix any, i han determinat que hi ha una vintena d’arbres de la zona que encara no han caigut, però que presenten una simptomatologia prèvia similar.

Davant el risc i, a banda, de l’actuació prevista d’entrada i tenint en compte l’informe d’avaluació, l’Ajuntament ha impulsat una actuació d’urgència que implicarà la retirada dels arbres morts i que estan en risc de caiguda. S’ha prioritzat aquesta intervenció per evitar noves caigudes i, com en la resta de pollancres de la zona, en el seu lloc es col·locaran espècies autòctones.

Un problema històric

El manteniment dels pollancres actuals ha estat, històricament, un maldecap. Són arbres molt grans, que no es poden podar i que necessiten molta aigua per viure. Per això, el més habitual és que visquin a tocar de zones humides com rius i rieres. A les Costes, en canvi, l’ecosistema és molt diferent i, a més, l’arbrat ha patit molt la sequera i les restriccions que ha comportat: hi ha arbres que s’han mort, altres que han caigut i alguns que, fins i tot, han arribat a causar desperfectes a la xarxa d’aigua de la zona.

La regidora d’Urbanisme sostenible i Espai públic, Núria Amado, explica que, davant la sequera, les arrels d’alguns pollancres van acabar afectant canonades d’aigua: “Les arrels buscaven l’aigua i acabaven a les zones on hi havia canonades, provocant en alguns casos obstruccions en desaigües o directament trencaments”.

Per tot plegat, l’Ajuntament ha posat fil a l’agulla al problema per solucionar-lo i en els pròxims mesos té previst substituir l’actual arbrat per les espècies autòctones, més acostumades al clima de la zona i, per extensió, molt més sostenibles pel que fa al manteniment.

Una actuació dividida en dues fases

Més enllà de l’actuació d’urgència recomanada per l’informe, la transformació de l’arbrat de les Costes es farà en dues fases. La primera, que ja ha començat, afectarà l’espai entre els carrers Ernest Lluch i Antoni Gaudí. I la segona, que es farà més endavant, se centrarà en el Camí dels Francesos.

Amado ha detallat que en tots dos casos el que es farà serà substituir els pollancres per combinacions de flora autòctona. A banda, s’incorporarà flora al parterre dels peus de cada arbre que, més enllà de la millora estètica que suposarà, també farà la funció de controlar les plagues. 

Ves al contingut