Fa quatre anys la Susi feia primer de batxillerat al seu poble de Madrid. Feia temps que meditava fer un canvi d’aires i els seus tiets li van proposar de venir a viure a casa seva, a Tiana. S’hi va llançar amb la idea de passar-hi una temporada i encara hi és. I no té pressa per marxar: “Em veig aquí durant molt temps. Soc feliç i m’hi sento còmoda”.
El canvi de rumb
Quan va venir a Tiana tenia previst acabar el batxillerat i fer carrera de Ciències Polítiques. Però sempre li ha agradat la música i, a Tiana, n’hi va trobar molta. “Hi ha molts veïns que toquen i això m’inspira”, explica.
Aquest ambient i les ganes de fer música van fer que, a mesura que s’acostava la selectivitat, li anessin entrant els dubtes. Fins i tot va arribar a temptejar la possibilitat de fer Infermeria. Però va acabar decidint-se pel que realment l’apassionava: la música.
Va començar al Taller de Músics, al Raval de Barcelona, i ara encara el seu segon curs a l’Escola de Música Moderna de Badalona.
“És un lloc que aposta per la cultura, pels artistes emergents, i això no sol passar”
A Tiana, es va donar a conèixer amenitzant els matins de dissabte a la Floristeria Verd És Bo. Des de la mateixa floristeria i des de l’Ajuntament, a través de la Sara Torruella, la tècnica de Joventut, la van animar a participar al Maresmusic, el concurs per a músics joves del Maresme. “Llavors no era el moment. Només tenia una cançó i vaig decidir esperar”.
Però l’any següent, amb més temes sota el braç, no s’ho va rumiar. I ha guanyat el premi gran: la gravació d’un videoclip pel valor de 2.000 euros i el bitllet per actuar a Tiana, el juny del 2023: “L’audiovisual em fa il·lusió perquè ens ajudarà a donar-nos a conèixer, però tocar a Tiana és increïble. Tiana és l’inici de tot, tindré les amigues al públic, és casa”.
A més, veu el concert com una manera de tornar a Tiana tot el que li ha donat: “És un lloc que aposta per la cultura, pels artistes emergents, i això no sol passar”.
En paral·lel, la Susi ha pogut gravar el seu primer disc amb cinc senzills, gràcies a una beca del projecte Cases de la Música. Veurà la llum el març de l’any que ve. Més o menys en l’època en què també es preveu que surti el videoclip que gravarà gràcies al Maresmusic.
Enganxada al català
La Susi estava acostumada a estiuejar a Catalunya i a les Balears amb els seus tiets, i això la va familiaritzar des de ben petita amb el català. A banda sol escoltar música en català i un dels seus referents és El Petit de Cal Eril. Tot plegat fa que, ara que és ella qui crea els temes, li vingui de gust fer-ne parts en català: “Dona una altra sonoritat a les cançons”. La seva cançó més reproduïda a Spotify, ‘Cuando no nos echen de menos’, té una part cantada en un català exquisit; i el seu primer senzill, ‘Tu piel’, també.