“M’ha donat vida”, assegura la Teresa Roselló, sobre el taller de ràdio-teatre a l’Escola Timó. És la participant més veterana: hi és des del primer curs.
El taller de radio-teatre va sorgir de la voluntat de professors i voluntaris d’endinsar-se en noves formacions per enriquir l’oferta pedagògica de l’escola. La Teresa va pensar que li aniria bé per treballar la ment: “De memòria no podia fer res, però coses llegides sí que m’hi veia amb cor”. I afegeix que el temps li va donar la raó: “Hi he fet molts amics i m’ha ajudat a sortir d’una mala etapa”.
El taller va començar amb trobades setmanals de tres hores i amb una desena de dones inscrites. En les sessions de ràdio, els usuaris aprenen tècniques que no havien treballat mai, com les tertúlies, les entrevistes, els col·loquis o el doblatge. I en les hores de teatre aprenen a interpretar a través del micròfon. “El taller m’ha donat vida i m’ha ajudat a sortir d’una mala etapa” diu la Tere, la usuària més veterana.
Més de set anys d’evolució
En els inicis va ser clau la Marta López, la directora de La Local – Ràdio Tiana, que els va obrir les portes de l’emissora per fer les gravacions. Més endavant, l’associació de voluntaris de l’Escola Timó va aconseguir ajuts per comprar material per fer les gravacions a l’escola: “Això ens permet gravar cada dia, no només quan anem a la ràdio, i és important perquè és un taller pràctic en què, quan més aprenem, és quan ens posem davant el micròfon”.
Al principi, l’encarregada de ràdio era la Paola Schiavoni, mentre que l’Àngel Vila portava —i continua portant— el teatre. Vila destaca que, als tallers, “hi participa gent que difícilment pujarien a un escenari a interpretar els mateixos papers”. I això —diu— és el que dona sentit a l’activitat.
En aquests set anys, a més, la feina dels voluntaris ha estat clau per a la continuïtat d’una activitat que fins i tot va fer-se en pandèmia: pel Covid, el grup va seguir treballant gràcies, en bona part, a Xavier Kirchner, que va vetllar per la bona qualitat de les trobades i ha estat peça clau del projecte durant aquests anys des del punt de vista tècnic.
De 8 a 15 participants
El primer curs hi havia vuit dones participants i un parell de voluntàries, que feien de lingüistes i supervisaven la pronunciació. En aquests més de 7 anys, el taller s’ha endinsat en nous formats de ràdio i ha locutat diverses obres de teatre, com ara Les 8 dones, de Robert Thomas, o L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol. Ara ja són prop d’una quinzena, i també hi ha homes. Entre tots, han format un gran grup de treball i són la clau perquè el taller continuï i perquè tingui corda per anys.21