Jordi Piera i Abel Gel són la veu de la pagesia i la masoveria en el pregó de Sant Cebrià que obrirà la Festa Major el divendres 13 de setembre a les 21,30 h, des del balcó de l’ajuntament.
L’origen agrícola de Tiana pren força aquesta Festa Major. Els pagesos i masovers que han treballat la terra al llarg dels anys obriran la Festa Major de Sant Cebrià. Un homenatge al món agrícola de Tiana representat pels hereus de generacions d’homes i dones que han treballat la terra i que han conreat els orígens del poble des de l’horta, la vinya i les flors.
Dels de la Cartoixa, centre d’explotació agrícola durant quatre segles, Tiana ha esdevingut un poble on part de la seva economia estava basada en el conreu de la terra. Al segle XV es recollia blat, mestall, ordi, civada i espelta, i es portaven als antics molins fariners de can Vilà i can Roca. La Cartoixa tenia el seu propi celler al monestir rodejat de vinyes. La terra de sauló que envolta l’esquena d’ase on està situada Tiana ha estat una catifa virolada i olorosa en què dominaven vinyes, tarongers, llimoners, oliveres i llegums de tota mena, a final del segle XIX, i camps de flors i hivernacles de plantes ornamentals, en el segle XX.
El passat agrícola de Tiana ens ha deixat moltes masies disseminades. La gran majoria tenien masovers, les famílies encarregades de l’explotació agrícola de la finca, que treballaven la terra com si fos seva perquè donés els millors fruits.
La pagesia estava agrupada en dos sindicats agraris abans de la guerra civil: el Sindicat Agrícola la Justícia i la Cooperativa Obrera de Consum La Germanor. Un cop passada la guerra civil, es dissolen i es funda la Cooperativa Agropecuària, l’actual sindicat.
Tiana disposa del Pla de la recuperació de la vinya i l’activitat agrària, amb 153 hectàrees aptes per al conreu, de les quals només 64 tenen activitat. El pla és una aposta per reiniciar un motor econòmic. Una mirada al futur a partir de les bases del passat.
Aquest any de reivindicació pagesa, el pregó vol ser un homenatge a tots els homes i les dones que han treballat i treballen encara la terra amb les seves mans i que han fet de Tiana un poble pròsper al llarg dels anys.