Tiana enceta l’Any Joan Armengol i Moliner, consolidada com un bressol de formació d’artistes que es dediquen a les arts escèniques.
Tiana i el circ fa anys que tenen molts denominadors en comú. I la majoria de noms que s’hi associen coincideixen que Joan Armengol i Moliner, en Juanitu, va ser una figura clau per obrir-los camí. Aquesta primavera el Dia Mundial del Circ ha servit per encetar a Tiana l’Any Joan Armengol i Moliner (JAM’75), coincidint amb el 75è aniversari del seu naixement i el 20è de la seva mort.
El JAM’75 és una iniciativa de Can Boter, amb la col·laboració de l’Ajuntament, que coordinarà diverses entitats i que portarà espectacles de circ a Tiana durant tot l’any, i no només per les festes de Nadal i l’estiu, com és habitual. De fet, aquesta proliferació del circ en les festes de Tiana ja es va començar a veure a la Festa dels Racons, on enguany les guies eren pallasses i, entre elles, hi havia la petita Lu, filla d’en Tortell Poltrona i companya d’en Juanitu a Pallassos Sense Fronteres.
A banda, el circ també serà present a la Festa Major petita de Sant Antoni o les festes de Nadal, entre altres. També hi ha programat un cicle audiovisual a can Riera, a l’octubre, per recordar les aportacions de Joan Armengol al cine i la televisió. I un festival d’arts escèniques al març que tancarà el JAM’75.
Un dels grans objectius de la programació és convertir Tiana en un aparador del circ d’arreu del país i, de pas, reivindicar el poble com a viver d’artistes del sector. I per entendre això últim, cal situar-se a Can Boter. Des d’allà, Lluc Armengol —el fill d’en Juanitu i impulsor del JAM’75— reivindica que “sense Can Boter, res no seria com és ara”. Joan Armengol va instal·lar-s’hi el 1977 amb la seva companya, Núria Fàbregas, i hi van fundar la residència d’artistes i l’espai de creació que encara avui brolla.
Dos tianencs més, Marcel Aguilar i Joan Lluís Montero ‘Skate’, també recorden Can Boter com un ingredient fonamental en els seus inicis. Van enamorar-se del circ en una trobada internacional que van presenciar, a Banyoles, l’any 92. A partir d’allà, van començar a endinsar-s’hi, a través, entre altres, de Can Boter i el propi Juanitu. De fet, tots dos van formar part de la primera fornada d’alumnes que va sortir de l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona, on precisament en Juanitu els feia de professor.
Ara tenen una companyia en comú, Los Herrerita, amb la qual fan tallers i un espectacle, The Flamingos, per tot el territori. A més, són professors de l’Escola de Circ Infantil de l’Ateneu Popular de Nou Barris, a Barcelona.
Tornant a Tiana, Can Boter continua consolidada com un viver ideal per a artistes que hi vulguin fer residències. En Joan Arqué —com en Lluc Armengol— és un dels membres de la companyia Rum&Cia, que n’hi fa sovint. Explica que Tiana és un espai idíl·lic per crear: “És un lloc descentralitzat, que dona unes possibilitats que Barcelona no ofereix perquè està col·lapsada i és costosa”. A més, diu, “el Maresme té una llum i un contacte amb la natura” que el converteix en un bressol per als creadors.
Sobre l’Any Joan Armengol, Arqué coincideix amb la resta de tianencs vinculats al circ: “Servirà per recordar de forma col·lectiva la figura d’algú que ha influenciat tant a molts artistes del món del teatre, la música, el circ o les arts plàstiques, entre altres”. I això unirà tota mena d’emocions. Perquè en Juanitu era artista, era mestre, però, sobretot, era amic.