Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Un ple municipal responsable

Article d’Isaac Salvatierra, alcalde Tiana

L’acord polític per l’IBI assumit pel ple municipal amb una moció aprovada per Junts per Tiana, PSC, Junts per Catalunya, PP i ERC estableix que l’augment de l’impost durant l’exercici 2024 quedi limitat a un màxim del 12%. També s’acorda crear un grup de treball, on hi participi el govern i la resta de grups municipals de l’oposició, per fer un seguiment de l’estat d’execució del pressupost dels exercicis 2023 i 2024. És un pas important, responsable, en el sentit que assumim tots plegats que és necessari aquesta pujada de l’impost per fer front als serveis bàsics i a les despeses imprescindibles del pressupost municipal. Alhora, hem limitat l’augment de la pressió fiscal, i ens hem emplaçat a seguir treballant en aquesta comissió municipal.

Vull destacar especialment la feina feta amb el PSC i en gran part també amb Junts per Catalunya des del mateix dia que es van presentar els pressupostos per mirar d’encaixar el sudoku d’ingressos i despeses i arribar a la solució finalment adoptada. És d’agrair que els grans partits amb vocació de govern, en línies generals, hagin prioritzat al conjunt del territori una estratègia responsable i coherent de país. És difícil de defensar des del govern municipal de Mataró una pujada de l’IBI un 20% en 4 anys o un 17,5% des del 2019 fins ara a Alella, o una pujada del rebut de l’aigua un 11,6% a l’Àrea Metropolitana, i després criticar-ho a altres municipis quan ets a l’oposició.

A cap grup li agrada haver d’apujar impostos. Però cal ser honest i parlar clar. La tempesta perfecta està descrita i és general: un augment de la inflació (i un sobrecost pels serveis contractats), un augment de les despeses de personal pels increments salarials (justos, d’altra banda) dels funcionaris, un augment de les despeses dels consums energètics de llum i gas dels equipaments municipals i de l’enllumenat públic (a Tiana un 67% d’increment), un futur increment a Tiana del cost de la neteja i la recollida per la nova licitació (uns 800.000 euros més), una caiguda del 19% dels ingressos de la plusvàlua per les sentències del TC i una caiguda de l’impost de construccions, per l’estancament del mercat immobiliari i perquè a Tiana hem tancat poble.

Des del govern de Tiana estem treballant com ningú havia fer fins ara per revisar les ordenances (algunes en pessetes encara), reduir l’abús del contracte menor, crear la figura del gestor energètic a cada equipament municipal o un seguiment exhaustiu de l’execució pressupostària. Però cal exigir als governs a l’Estat i la Generalitat una millora del finançament municipal. La situació és insostenible, com estan denunciant alcaldes de tots els colors polítics.

No hi ha solucions màgiques, ho sap tothom. Qui digui que tot s’arregla reduint el pressupost de cultura, no diu la veritat (a banda que la despesa en cultura és la mateixa ara que en mandats anteriors). Qui tingui la perillosa temptació d’escampar receptes ultraliberals com les que proposa Vox, entrarà en el terreny de la ficció i de la irresponsabilitat.

Ves al contingut