Controlen que els animals del poble estiguin sans i ben alimentats. Fan desparasitacions per eliminar paràsits del cos dels animals i evitar que es propaguin. Es fan càrrec de les colònies de gats, les esterilitzen i les alimenten de forma controlada. Recullen gossos que s’han escapat de casa o que han desaparegut, els cuiden i busquen els amos. I intervenen quan hi ha problemes de convivència entre animals i persones.
“Són domèstics que han tingut la mala sort de néixer al carrer o haver-hi de viure”, assenyala la Míriam, una de les voluntàries de la protectora de Tiana.
Crida a fer-se’n soci
La protectora té uns 70 socis que paguen cinc euros cada any. Amb aquests diners no n’hi ha prou, ni de bon tros, per afrontar les despeses que l’entitat té durant l’any. Ho complementen amb l’aportació que fa l’ajuntament, però, així i tot, queden lluny de poder quadrar números.
Per això, la protectora fa una pila d’activitats durant l’any per poder recaptar diners i, a la vegada, donar-se a conèixer. Aquest novembre tornaran a ser a la fira de segona mà, en la qual venen productes que particulars han donat de franc. I al desembre seran, de nou, a la fira de Nadal.
Però, més enllà de l’objectiu de fer diners per finançar la seva tasca, la protectora pretén donar-se a conèixer amb aquestes activitats i, així, aconseguir que veïns es facin socis. “És bo que la gent sàpiga que som voluntaris que no guanyem diners, que deixem de fer la nostra vida per ajudar els animals i per fer que la gent estigui tranquil·la”, diu la Míriam.
Un futur de reptes
De cara al futur, es fixen l’objectiu de vacunar “el màxim possible” els gats salvatges per aturar la transmissió de virus entre els gats que viuen a Tiana: “Els domèstics surten al carrer i tenen el risc d’agafar virus de gats salvatges als quals no podem arribar”. L’altre gran objectiu és senyalitzar les colònies que gestiona la protectora per evitar que els veïns hi intervinguin.