Inici > Actualitat > ENTREVISTA I Concepció Carreras: “Tiana és un poble molt culte, especialment amb la música”

Fa 25 anys va ser clau per obrir la biblioteca del poble i, ara, tanca un estiu d’aniversari. La Concepció té 96 anys i ha fet de bibliotecària tota la vida. Va triar aquesta feina perquè les seves dues tietes ho eren i des de sempre és un món que l’ha apassionat. “Et permet tractar amb gent molt diversa. A la biblioteca hi va tothom, des d’una criatura fins a un home de 70 anys, des d’un treballador de la construcció fins a un catedràtic”. Ella, però, es va acabar especialitzant en les biblioteques per a infants: “Els nens són veritat, no t’expliquen contes”.

La Concepció recorda emocionada que va veure “com la literatura catalana infantil començava a créixer” a mesura que el Franquisme s’anava debilitant. Recorda els anys 70 com una època d’una “certa recuperació” i apunta que el Congrés de Cultura Catalana ajuda a recuperar la il·lusió per reconstruir el país culturalment. “Va ser emocionant de viure: vèiem que els nens tenien interès per llegir en català i des de les institucions s’hi apostava i es feia el que es predicava”.

Ara reconeix que n’està “una mica allunyada”, però, des de la distància, veu que “tothom defensa el català, però en realitat no s’hi acaba de posar tot”. I lamenta que “aquella primera empenta que vam viure va ser formidable, però ha frenat”.

La vida a Tiana

A Tiana, durant molts anys s’hi va estar els caps de setmana i en èpoques de vacances. Amb quatre fills, “era complicat fer vida a Barcelona i dormir a Tiana”.

Quan es va jubilar, però, s’hi va establir definitivament. Era l’any 92. Per tant, fa més de 30 anys.

Al poble, assegura que hi ha trobat calma i un ambient acollidor: “El que més m’agrada de Tiana és l’esperit de la seva gent. És bastant tranquil·la, no et fan malbé el dia a dia. És un poble tranquil i molt culte, especialment amb la música”. I assegura que l’aterratge definitiu al poble no va ser gens complicat: “M’hi vaig sentir bé des del principi. Hi vaig trobar molt bons amics que encara conservo”.

La Concepció recorda molt bé la creació de la Biblioteca Can Baratau, l’any 98. Explica que es va crear un grup de suport per donar la primera empenta i projectar l’espai. En formaven part ella, la Núria Fàbregas, la Mercè Millán, la Montse Oller i el Jaume Domènech.

Un estiu d’aniversari

Aquest juny, amb motiu dels 25 anys de Can Baratau, Tiana la va homenatjar com a punta de llança de la biblioteca en els seus orígens. Ella havia previst que la biblioteca tingués una zona d’adults i una d’infants, un espai per a audiovisuals i uns 8.000 volums. Quan va obrir portes Can Baratau era tal com havia imaginat.

A banda de l’homenatge del juny, l’Ajuntament va proposar a Carreras ser la pregonera de la Festa Major, però finalment, per motius de salut, no podrà ser.

Ves al contingut