300 persones van omplir la Sala Albéniz el passat 1 d’abril en l’estrena del documental històric Tiana, segle XX. El primer d’una sèrie de 3 documentals que s’estan fent a partir de les declaracions de 30 testimonis.
Preservar la memòria del poble és la principal motivació del projecte, que requereix recerca històrica, per a descobrir el que no surt als llibres d’història: com era la Tiana quotidiana, quines festes s’hi celebraven, com vestia la gent, com es guanyaven la vida… És la història menuda del poble, que, amb aquest projecte, quedarà preservada per sempre. Entre els entrevistats, hi ha tianencs i tianenques de naixement, d’altres que van arribar al poble com a estiuejants, i també persones vingudes amb la primera onada de migració dels anys 50 i 60.
Les entrevistes, d’una hora de durada cadascuna, es conservaran senceres a l’Arxiu Municipal i a la Biblioteca Can Baratau per preservar la memòria oral. Així com totes les fotos que s’han recollit de diversos arxius de famílies Tianenques, gràcies a la família Fernández Maurell i a les famílies Vilaró, Rosés, Toffoli, Sánchez i Salvatierra
El dia 1 d’abril, la Sala Albéniz, vestida de gala, amb catifa vermella, i un photocall ambientat en un retrat de l’època, va quedar plena de vilatans de diferents edats, des dels mateixos testimonis, fins als fills, nets i besnets d’aquests, que gaudien de la retransmissió del documental de la història de Tiana, explicada pels nostres avis i àvies.
Al photocall s’hi trobava un objecte molt valuós pel passat Tianenc, una de les càmeres de fotos d’en Francesc Fernández, Frasquito, acompanyada d’un gerro amb clavells, la flor amb la qual es va començar el cultiu a Tiana. Més d’una cinquantena de persones s’hi van fer un retrat individual, en parella o en grup, però tots ells ens conviden a recordar el passat.
Els retrats es poden descarregar des d’aquesta pàgina.