Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Tiana, unida contra la sequera

Tiana fa setmanes que treballa en bloc per combatre la sequera i per prendre consciència de la situació d’emergència actual. Ho fa l’Ajuntament, amb el seu equip tècnic, i també la ciutadania. I hi ha una dada que demostra que el poble va per bon camí: el febrer el consum es va reduir 20 litres per persona i dia. De 202 es va passar a 182. “És una reducció molt considerable”, celebra l’alcalde, Isaac Salvatierra, que insisteix amb la importància d’anar cap a un estalvi cada cop més gran.

Una de les mesures més importants per seguir estalviant aigua és que, des d’aquest abril, es redueix la pressió de l’aigua de les 12 de la nit a les 6 del matí. Per a les famílies, l’afectació hauria de ser mínima per dos motius: perquè és quan la majoria de la població dorm i perquè la reducció només suposa que quan s’obri l’aixeta, es consumirà entre un 20 i un 30% menys d’aigua. La mesura, això sí, estalviarà aigua que es perd a causa de fuites per deficiències a la xarxa.

A banda, hi ha una sèrie de prohibicions regulades al decret de sequera i, per tant, aprovades per la Generalitat, que són vigents a Tiana. Entre d’altres, prohibeixen regar jardins de casa, reomplir piscines o rentar el cotxe amb aigua de boca. L’Ajuntament detecta que la població, en general, està més conscienciada, però ha hagut de posar tres sancions per casos en què s’estava fent servir aigua per usos prohibits per llei. Dues de les multes han estat per veïns que van regar el jardí amb aspersor durant hores.

L’Ajuntament ha aplicat al peu de la lletra totes les restriccions i, fins i tot, en alguns casos, s’ha anat més enllà. No es reguen parcs públics ni zones enjardinades, només jardineres amb aigua de les basses; l’escombradora de carrers neteja sense aigua; s’han tancat la majoria de fonts de carrers i parcs; i s’ha reduït el temps de raig de les aixetes d’equipaments públics, entre d’altres.

El consum domèstic, clau

Però el consum municipal només representa el 12% del total de Tiana. El 80% de l’aigua que gasta Tiana és de consum domèstic i, per això, en les darreres setmanes, s’han penjat cartells en comunitats de veïns i arreu del municipi per informar sobre les restriccions i les recomanacions per a l’estalvi d’aigua. També s’ha demanat als usuaris dels horts municipals que no sembrin més fins que la situació millori.

En els cartells, l’Ajuntament demana a la ciutadania accions com tancar l’aixeta mentre et rentes les dents o t’ensabones; dutxar-se en lloc de banyar-se; fer servir el programa més eficient del rentaplats i la rentadora i activar-lo només quan estiguin plens; instal·lar reductors a les aixetes; i regar les plantes amb aigua de fregar o bullir aliments.

No són 200 litres per habitant i dia, sinó entre 80 i 90

El consum estimat d’aigua que ha de fer cada família se situa entre els 80 i els 90 litres per habitant i dia. Aquesta xifra és força inferior als 200 litres per habitant i dia, que és el límit oficial que posa l’ACA als municipis que, com Tiana, es troben en la fase 1 d’Emergència per sequera. La diferència s’explica perquè el topall dels 200 litres inclou tots els consums: domèstic, agrícola, comercial, neteja viària, equipaments municipals, etc. Des de fa unes setmanes, l’AMB està enviant cartes a les famílies que superen els 200 litres per habitant i dia per advertir-los que han de fer esforços per estalviar aigua i aproximar-se al consum mitjà.

 

Skip to content