Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Tiana i Montgat homenatgen els represalitats pel franquisme

Els ajuntaments de Tiana i Montgat faran el diumenge, 26 de febrer, l’acte per reparar la memòria dels represaliats i represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme.

El Parlament va aprovar el 2017 la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme en el qual hi ha 37 veïns i veïnes nascudes o amb residència a Tiana. La llei va declarar la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista i en conseqüència la nul·litat de ple dret de totes les seves sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i 1978.

La Generalitat de Catalunya emet un document oficial de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que consten a la llista elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya per tal de deixar constància de la nul·litat d’aquestes sentències i resolucions, emanades d'uns tribunals il·legals. A la llista hi ha 44 persones nascudes o que vivien a Tiana i 127 nascudes o residents a Montgat.

L'acte conjunt entre els dos municipis es farà a la Sala Pau Casals de Montgat, d'on són bona part dels homenatjats i on van passar els fets de la Porcellana de Baix. El periodista tianenc Enric Canals recordarà els fets de la Porcellana de Baix, que ell mateix va recollir en el llibre “Delators. La justícia de Franco”. Fins a 76 veïns i veïnes de Tiana, Montgat i Badalona van ser detingudes i posades sota sospita de ser autors o encobridors d’un delicte d’injúries al dictador per aquells fets. L’acte conjunt de memòria històrica entre Tiana i Montgat tindrà un valor simbòlic, un punt de trobada entre els dos pobles ara que es compleixen 90 anys de la segregació.

Durant l'acte hi haurà també una menció especial als tres alcaldes republicans tianencs, Eduard Simó, Marcel·lí Garriga i Josep Rosselló, que es van haver d'exiliar i l'actuació de la cantautora Gessamí Boada.

Descarrega aquí el capítol del llibre “Delators. La justícia de Franco”.

Skip to content