Avui comença la primera fase de la substitució dels pollancres de Les Costes. Després d’anys de reivindicació per part del veïnat i dels problemes que s’han associat a l’actual arbrat, l’Ajuntament ha iniciat la substitució dels pollancres. En el seu lloc, s’hi col·locaran espècies autòctones, més sostenibles i, sobretot, més segures.
Es substitueixen els pollancres que estan en mal estat i que provoquen molèsties greus als habitatges de la zona per combinacions de flora autòctona. A banda, s’incorpora flora al parterre dels peus de cada arbre que, més enllà de la millora estètica que suposarà, també farà la funció de controlar les plagues.
La primera fase de substitució de l’arbrat i millora dels espais verds es fa als carrers Ernest Lluch i Antoni Gaudí, comença aquest dilluns, 14 d’abril, i s’allargarà fins a 3 setmanes. Es preveu que durant la primera setmana es retirin els pollancres i es faci el descotonat, la setmana que ve es farà la preparació del terreny i la primera setmana de maig, la plantació nova. A banda, l’Ajuntament va començar fa unes setmanes diverses actuacions de manteniment i millora a les zones enjardinades.
El servei de manteniment, conservació i neteja del verd urbà ha actuat en les zones verdes que hi ha a les escales fent una neteja a fons i retirada de fulles, s’ha escatat i eliminat elements petits i aïllats, s’han perfilat els parterres, s’ha col·locat bé el sistema de reg i s’ha posat triturat. Per garantir el manteniment i la seva durabilitat s’ha col·locat una manta de coco i s’han plantat arbustos i s’ha col·locat programadors pel reg automàtic.
En la resta de zones enjardinades s’han eliminat els elements aïllats, s’ha fet una actuació per consolidar les mates grans, s’ha perfilat i limitat bé les masses grans de baladres, s’ha posat triturat en les bases dels arbustos que asseguren la seva hidratació i permeten l’estalvi d’aigua; s’ha retirat restes de poda i s’ha netejat la base dels arbustos. També s’han remuntat talussos.
El manteniment dels pollancres de Les Coses ha estat, històricament, un maldecap. Són arbres molt grans, que no es poden podar i que necessiten molta aigua per viure. Per això, el més habitual és que visquin a tocar de zones humides com rius i rieres. A les Costes, en canvi, l’ecosistema és molt diferent i, a més, l’arbrat ha patit molt la sequera i les restriccions que ha comportat: hi ha arbres que s’han mort, altres que han caigut i alguns que, fins i tot, han arribat a causar desperfectes a la xarxa d’aigua de la zona.