La ciutadania de Tiana ja pot escollir les propostes que vol finançar amb els pressupostos participatius. Aquest any, l’Ajuntament hi destina 120.000 euros, i les intervencions que s’acabin escollint s’incorporaran al Pla de Carrers, el programa municipal amb què l’Ajuntament vol millorar l’espai públic i les zones verdes de Tiana en els pròxims tres anys. Per això, aquest cop es busquen obres de microurbanisme, és a dir, petites intervencions en matèria de mobilitat i seguretat, places i carrers, art urbà, zones verdes, jocs, espais comunitaris, medi ambient i sostenibilitat.
“Els usuaris dels carrers, dels parcs i de les places de Tiana són els que perceben més bé el que necessita l’espai públic”, explica el regidor de Participació, Pau Seda: “i el microurbanisme és precisament això: atendre les necessitats més quotidianes de la ciutadania”.
Tres zones
Per garantir que les propostes es repartiran per tot el municipi, s’han establert per primer cop tres zones, més o menys delimitades per les dues rieres: la zona 1 inclou els Vessants, les Costes i el Carmelità; la zona 2, el centre i la Creu de Terme i el barri de Can Gosch, i la zona 3, Can Gaietà, la Ciutadella, la Virreina i la Bòbila Jordana.
L’objectiu és que, al final del procés, les obres aprovades estiguin repartides d’una forma equitativa entre aquestes tres zones. Ara, el procés es troba en la fase de recollida de propostes: qualsevol veí de Tiana pot aportar un màxim de tres idees al web Participa clicant aquí.
Les propostes també es poden aportar en persona en un punt itinerant que recorre tot el poble i en tres passejades urbanístiques que s’ha fet per les tres zones delimitades.
El regidor explica que la fase de recollida d’idees està tenint una bona acollida, i ja hi ha desenes d’aportacions: “La gent està responent molt bé, ja tenim un bon número de propostes, i en general, encaixen bé amb l’esperit del microurbanisme”.
Moltes de les propostes van en línies semblants, i hi haurà la possibilitat d’agrupar-les: “això demostra que hi ha una massa crítica al darrere”.
Les votacions, al juny
En alguns casos, són idees noves, “que l’Ajuntament no havia tingut, i això és el que dona sentit als pressupostos participatius”.
A més, destaca la varietat de les idees: des d’instal·lar bancs o millorar voreres fins a fer petites intervencions en places i carrers i accions per garantir la seguretat viària. Un cop recollides les idees del veïnat, l’equip tècnic municipal mirarà si són viables i si encaixen amb el pressupost assignat, i a partir del 9 de juny es farà la votació per escollir les propostes definitives.
Les accions de microurbanisme que surtin de tot aquest procés passaran a formar part del Pla de Carrers. L’Ajuntament es compromet a fer-les realitat en poc més d’un any.