Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Ple municipal del 4 de juny de 2024

Ple del 4 de juny de 2024

El pacte de poble per a la convivència i la participació dels veïns i veïnes per primera vegada segons el reglament de participació ciutadana centra bona part del ple municipal.

El ple ha aprovat per unanimitat la ratificació del Decret d’Alcaldia 293/2024 de 20 de maig, sobre tancament de pistes forestals per risc d’incendi. El decret inclou l’activació del nivell d’alerta del DUPROCIM a partir del moment de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa per part de la Generalitat de Catalunya, i mentre duri la situació en aquesta alerta.

El decret preveu que amb l’activació dels nivells 3 i 4 de Pla Alfa es restringeixi l’accés, primer a vehicles motoritzats, i després a persones a peu a les següents pistes forestals:

  • Camí de l’Alegria (des de la cruïlla del cementiri).
  • Camí del Cementiri.
  • Camí de Can Ballús.
  • Camí El Rocar.
  • Camí Dalt d’Alella amb Can Gaietà.
  • Camí del Bosc punt d’accés al Mirador de Montalegre.
  • Camí de la Cornisa o Pista carenera.

 

El ple ha aprovat l’acord de continuïtat en la prestació del servei de l’escola bressol municipal El Més Petit de Tots, per part de la mercantil Atenció Infantil Tiana S.L. En data 13 /5/2024, durant el període de presentació d’ofertes, l’ASSOCIACIÓ DE LLARS D’INFANTS DE CATALUNYA va presentar recurs especial en matèria de contractació, la qual cosa recomana la suspensió de l’adjudicació del citat procediment de licitació iniciat mentre es resolgui el recurs. 

La regidora d’Educació, Eulàlia Serrat, ha explicat que “en vista del recurs, s’ha elaborat un informe demanant al Tribunal la desestimació del recurs i defensant la legitimitat de l’Ajuntament a determinar els salaris de les treballadores”. 

La petició de l’Associació al Tribunal obliga a aturar el procés de manera que cal sotmetre a votació la continuïtat anomenada “forçosa” del servei per no deixar desatesos els infants i les famílies de l’escola, encara que fos per poc temps. “Quan el Tribunal resolgui, o bé es reprendrà el procediment que vam engegar amb el ple extraordinari de l’abril o, si el Tribunal determina que qui té raó és la patronal, haurem de recomençar el procés de licitació”, ha concretat la regidora Serrat. 

El PSC s’ha abstingut per “donar un toc d’atenció a l’equip de govern”, ha explicat el seu portaveu Miquel Santiago. “Perquè l’escola bressol funcioni és indispensable que els gestors i l’ajuntament trobin un punt en comú, un diàleg”, ha afegit Santiago. 

El portaveu del PP, Diego Parra, ha dit que “qui perd són les famílies que poden començar amb un projecte educatiu amb una empresa fins que es resolgui el recurs”. El portaveu d’ERC, Alex Van Boven, ha destacat la fermesa en la defensa dels drets de les treballadores i ha expressat el seu dubte sobre la comunicació de la pròrroga forçosa. I el regidor no adscrit Albert Sales va demanar que es torni a fer de nou el plec de condicions per a la licitació de l’escola bressol. 

La regidora Susanna Capell en condició de portaveu de Junts per Tiana va tancar les intervencions dels grups municipals explicant que “hem intentat millorar és històric i fins al moment no s’ha pogut aconseguir. Esperem que aquesta licitació pugui obrir les portes a molts més municipis de Catalunya que estan igual que nosaltres. Intentem millorar la qualitat de les professionals de la nostra escola bressol”.

Capell va afegir: “Ens hi hem deixat la pell en els plecs. No som juristes, no som els que hem de fer aquesta feina. Ens pot agradar més o menys, però hem de seguir els procediments tal com s’ha fet”.

L’alcalde Isaac Salvatierra va destacar que estem en un procés de seguretat jurídica i que no és estrany el recurs. “Hi ha un mal conveni. El que s’ha de negociar és un bon conveni laboral. Sembla que hi ha negociacions i això ens afavorirà”, ha exposat l’alcalde Salvatierra. “Mediació, mediació i mediació, ara el que farem és mediar amb el sindicat i la patronal. Si ens hem d’aplanar els aplanarem per evitar que la situació s’allargui més del compte”, ha afegit l’alcalde.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de Junts per Tiana i les abstencions de la resta de grups. 

Pacte per la convivència 

El ple va debatre conjuntament les mocions 6 i 7 de la part de control. La moció de Junts per Tiana i PSC fa referència a un pacte de poble per la convivència. La moció del regidor no adscrit és de suport de la plataforma d’afectats del Doctor Mascaró i per la protecció del dret al descans i la convivència ciutadana. 

En aquest punt del ple s’inclou per primer cop la participació de la ciutadania segons contempla el reglament de participació ciutadana. Això preveu que un cop han intervingut tots els grups, els veïns que volen intervenir tenen 10 minuts per fer-ho sense dret a rèplica. Després es procedeix a la votació. 

El regidor no adscrit ha fet una intervenció centrada en la salut comunitària i en què cal aplicar l’ordenança de sorolls. El portaveu d’ERC, Alex Van Boven, ha exposat que no només es tracta de soroll, sinó també d’actituds incíviques i ha reclamat que hi hagi serveis. La portaveu de Junts per Tiana li ha explicat que ja fa anys que hi ha WC públics en els actes del parc del Doctor Mascaró. Van Boven ha demanat que no entén per què demanem ajuda a les administracions supramunicipals quan només cal “abaixar el volum”. 

El portaveu del PP veu compatibles les dues mocions. Diego Parra va donar suport a les dues mocions “perquè totes dues tenen quelcom d’interessant”. “Ha de poder existir un equilibri entre el descans dels veïns i el dret a l’oci. Evidentment” va dir Parra. El portaveu del PP ha admès que l’ordenança no es pot aplicar i que se n’ha de fer una de nova. 

El portaveu del PSC, Miquel Santiago, es va dirigir als veïns i veïns per dir-los que està d’acord amb les seves reivindicacions, però cal que la normativa estigui adaptada a les necessitats i espais del poble. “Apostem per una nova normativa, però fins que no hi sigui cal respectar la que tenim”, ha afegit. 

La portaveu de Junts per Tiana va tancar les intervencions exposant que “el nostre compromís amb la cultura i l’oci fet al poble és absolut així com ho és la convicció que cal arribar a pactes i enteses per a la compatibilitat d’aquestes activitats amb el descans dels veïns”. Eulàlia Serrat ha explicat, també, que el seu grup vota en contra de la moció del regidor no adscrit per com planteja l’abordatge de la solució: “Això ens serveix per posar sobre la taula dos models en la manera de fer dels electes: un busca el consens, posar-nos d’acord, englobar el màxim de gent en els projectes i en la manera de fer. L’altra és una manera d’actuar de part, de tancar la porta a la negociació i el diàleg”. 

Els veïns, durant la seva intervenció, van demanar no confrontar la visió dels afectats amb les entitats i van exposar la problemàtica que els generen les activitats al parc Doctor Mascaró. També han volgut deixar clar que la plataforma veïnal “no s’oposa a la vida cultural de Tiana”. 

L’alcalde va respondre als veïns explicant que es tracta “d’una qüestió de límits, on trobem aquest equilibri” i va exposar les conclusions del diagnòstic de salut: Entre les tres coses més ben valorades pels veïns hi ha la tranquil·litat de poble, l’entorn i la vila d’art i cultura. Trobar-nos en espais públics, trobar espais comunitaris són importants per la salut pública. Hem de treballar perquè aquests generadors de salut no vagin en contra el dret al descans. 

“No hi ha canvis significatius  respecte al nombre d’activitats, les autoritzacions ni els criteris que s’apliquen. No és veritat que aquest govern hagi decidit augmentar exponencialment les activitats”, ha explicat l’alcalde. Isaac Salvatierra ha afegit que “hi ha més concurrència pública als actes que estem organitzant. Li hem d’agrair a la Cristina Comas perquè programa bé, agrair a les entitats el conjunt d’actes que organitzen, però no hi ha més activitats en xifres objectives”.

Les preguntes de l’oposició.

Els grups municipals van fer diverses preguntes al final del ple:

El PSC va preguntar sobre les millores a la Virreina; ERC va presentar preguntes sobre el Pla de Salut i CAP a Tiana, sobre proposta gastronòmica al Casal i sobre planning gespa i obertura piscina municipal; el regidor no adscrit va preguntar sobre l’autorització d’instal·lació d’una barra de bar exterior d’un comerç local del carrer Doctor Mascaró i sobre l’autorització d’un DJ el dia 11 de maig al parc del Doctor Mascaró.

El ple municipal no va comptar amb la presència de la portaveu de Junts per Catalunya, Montserrat Torres, que va excusar la seva absència. 

El ple municipal, mes a mes

Ple del 4 de juny de 2024 El pacte de poble per a la convivència i la participació dels veïns i veïnes per primera vegada segons el reglament de participació ciutadana centra bona part del ple municipal. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació El ple ha aprovat…
Ple del 7 de maig del 2024 Els ajuts per al casal d’estiu han centrat el ple municipal del mes de maig. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació El ple ha aprovat per unanimitat les bases per a la concessió d’ajuts a casals d’estiu. Les bases han…
Ple Municipal Extraordinari i Urgent del 9 d’abril de 2024 El ple ha aprovat amb set vots a favor i 4 en contra la ratificació de la convocatòria d’urgència. El regidor de Junts per Tiana, Sergi Manzanares, excusa la seva presència. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació…
Skip to content