Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Ple Municipal del 5 de març del 2024

Ple del 5 de març de 2024

Els reglaments municipals d’ús de la llengua catalana i el nou equipament de cals Frares centra el ple municipal del mes de març.

Ple 5 de març

El ple municipal del 5 de març va acordar l’aprovació inicial del “Reglament d’ús dels locals municipals de Cals Frares” amb els vots a favor dels grups municipals Junts per Tiana, PSC, PP, ERC i el regidor no adscrit i l’abstenció de JuntsXCat. El regidor de joventut, Pau Seda, que va fer l’exposició d’aquest punt i va explicar els usos del nou equipament i el nom: Dioptria.

Es tracta d’un equipament municipal comunitari que ofereix un espai de treball i oportunitats per a les entitats, els col·lectius i els veïns i veïnes de Tiana. L’espai Dioptria engloba 3 blocs: l’espai de l’AEIG Roger de Flor, la casa d’entitats i l’espai Jove, i la Dioptria, una sala de treball i estudi d’accés lliure per a veïns i veïnes. “Dioptria ha estat el nom escollit per representar l’equipament i les diferents mirades, perspectives i sensibilitats que hi tinguin cabuda a l’espai. És un equipament per a entitats, joves i persones que necessitin un espai per treballar, per això esperem aquesta diversitat de mirades, necessitats i punts de vista hi puguin conviure”, va explicar el regidor. Per altra banda, Dioptria és el primer àlbum de Pau Riba en solitari, considerat el millor disc de la història del rock català. “Amb aquest nom es pretén fer un petit homenatge a la seva figura, i per això l’espai es dirà Dioptria sense accent”, va afegir el regidor Seda. 

El reglament s’ha fet a partir de les conclusions d’un procés participatiu del 2019, promogut per l’alcaldessa Marta Martorell on van participar moltes de les entitats que ara hi donaran vida. El regidor Seda va exposar que “és un projecte liderat des de la regidoria de joventut, però que és totalment transversal, tots els regidors i tècnics s’han implicat per tirar endavant aquest equipament i els ho vull agrair. També a la regidora Montse Torres amb les diferents esmenes al reglament i al regidor Albert Sales per les seves aportacions amb relació al medi ambient”.   

El ple va resoldre el recurs de reposició interposat pel Sr. David Arco Cabañes contra acord del Ple del dia 12 de desembre de 2023 d’adjudicació del contracte de la concessió d’ús privatiu i explotació del bar del Casal amb els vots a favor de Junts per Tiana, les abstencions del PP i ERC i els vots en contra de PSC, JuntsXCat i el regidor no adscrit. 

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va agrair la feina dels treballadors i treballadores municipals i “tot l’equip que treballa en aquesta licitació des de fa més d’un any”. “Estic convençut que la proposta que ha guanyat justament la licitació ho ha fet perquè és la millor opció, sense cap mena de dubte”, va assenyalar l’alcalde. 

Durant l’exposició l’alcalde també va assenyalar que amb l’endarreriment de la posada en marxa del Casal “qui hi perden són els veïns i veïnes de Tiana. I em sap greu que sigui així, però un cop presentat el recurs per part d’una de les ofertes presentades, el procediment s’atura i cal resoldre’l”. “Cal garantir uns drets, tant els de qui ha guanyat l’adjudicació com dels qui no l’han guanyat. I en aquest sentit poc marge hi ha. Entenc el neguit de la ciutadania i me’n faig el càrrec”, va afegir Isaac Salvatierra. 

El punt primer de la proposta d’acord per resoldre el recurs aboca les competències a la junta de govern i les dona al ple. En un mandat anterior es va decidir que aquests recursos (la declaració de lesivitat dels actes de l’Ajuntament) es tractessin a la junta i no al ple, fet inusual. “Per transparència he considerat que és una qüestió a tractar al ple, tot i que ho hauríem pogut portar només a la junta de govern”, va detallar l’alcalde. 

Durant les intervencions dels Grups Municipals, el portaveu del PSC, Miquel Santiago va exposar que no entenia com havia trigat tant l’informe de secretaria; La portaveu de Junts per Catalunya Tiana, Montse Torres, va dir que ells ja van advertir des del principi que no estaven d’acord en com s’havia plantejat el plec de clàusules; El portaveu del PP, Diego Parra, va demanar garanties per tothom, tant per l’adjudicatari, la persona que ha presentat el recurs, l’Ajuntament i el poble; El portaveu d’ERC, Alex Van Boven, va negar que defensessin a un licitador en particular i que el que havien fet era “vetllar pel bon procediment de tota la licitació”; i el regidor no adscrit, Albert Sales, va concretar que defensava “un procediment just, no a un licitador en particular” i va afegir que no estava d’acord amb les conclusions de l’informe de secretaria.

El ple va acordar amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció del PP l’aprovació inicial del Reglament municipal d’ús de la llengua catalana. El reglament  dota l’Ajuntament i la ciutadania d’una eina per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants a Tiana. El reglament regula l’ús de la llengua en totes aquelles comunicacions internes i externes fetes per l’Ajuntament. Durant la seva exposició la regidora de Llengua Catalana, Eulàlia Serrat, va exposar que “per sort, actualment es dona compliment a aquest reglament, però donada la situació de recessió actual de la llengua catalana, ens sembla imprescindible tenir una eina reglamentària si ha de servir per a contenir eventuals deterioraments en l’ús de la llengua i, sobretot, si ha de servir per protegir els drets lingüístics dels tianencs”.

La regidora va agrair la facilitació d’aquest document a Plataforma per la Llengua i també a l’ANC de Tiana i Òmnium Cultural pel seu suport, així com a la regidora Montse Torres de Junts per Catalunya per les seves aportacions. 

L’expedient de modificació de crèdit 4/2024 al Pressupost Municipal per als treballs d’adequació de la instal·lació d’un sistema d’alarma a l’edifici de l’Escola Lola Anglada es va aprovar per unanimitat de tots els grups. 

Pel que fa a les mocions, el grup municipal del PSC va retirar la moció sobre el finançament del nou CAP a Tiana. La moció del grup municipal socialista sobre millora del servei de transport públic per connectar la Virreina amb el centre del poble es va aprovar amb les esmenes de Junts per Tiana per unanimitat. I la darrera moció del grup municipal socialista sobre la millora salarial, amb condicions laborals dignes, als treballadors i treballadores dels concessionaris de serveis públics a Tiana, també es va aprovar amb les esmenes de Junts per Tiana amb el vot favorable de tots els grups. 

El ple municipal, mes a mes

Ple del 5 de març de 2024 Els reglaments municipals d’ús de la llengua catalana i el nou equipament de cals Frares centra el ple municipal del mes de març. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació Notícia La Local-Ràdio tiana El ple municipal del 5 de març va acordar…
Ple 6 de febrer de 2024 La constitució del Consell Consultiu i Assessor de Mitjans de ComunicacióMunicipals de Tiana centra el ple municipal. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació El ple municipal va aprovar per unanimitat la pròrroga d’un any del contracte de la gestió del servei públic…
Ple del 9 de gener del 2024 El pla municipal per a emergències centra el ple municipal del mes de gener. ORDRE DEL DIA DEL PLE Vídeoacta i documentació Notícia La Local-Ràdio Tiana El ple municipal del mes de gener va aprovar inicialment per unanimitat el DUPROCIM elaborat per…
Skip to content