Inici > Actualitat > Nou impuls als Serveis Socials

1.007 tianencs i tianenques van rebre l’any passat algun tipus de suport dels Serveis Socials municipals: això és un gairebé un 11% de la població. 

“Hem de trencar l’estigma dels Serveis Socials com últim recurs per a una porció petita de la població, i entendre que tots, en algun moment del cicle de la vida, els podem necessitar”, diu la regidora de l’àrea, Susanna Capell. 

Ara, els Serveis Socials de Tiana enceten una nova era. El 8 d’abril van obrir portes les noves oficines de l’antic Escorxador. I la treballadora social Anna Bassols n’és la nova coordinadora, en substitució de Marta Serlavós, que va veure créixer els Serveis Socials a Tiana des que es van crear, l’any 1993, fins el dia de la seva jubilació. 

Bassols explica que els Serveis Socials “orienten, acompanyen i donen suport a les persones en moments de dificultat”, i que no s’han d’entendre com una sèrie d’ajudes aïllades, sinó “com un sistema global”. “Darrere d’un cas d’una persona que, per exemple, no pot pagar el rebut de la llum hi pot haver una problemàtica familiar més àmplia que, com a comunitat, hem de saber atendre”, diu. 

La feina que fan els Serveis Socials de Tiana es pot fer molt més bé en les noves instal·lacions. Tenen una superfície de 117 m2, el doble que fins ara, i es divideixen en una àrea d’accés i recepció, un espai d’entrevistes, una zona de treball per al personal municipal i un despatx d’atenció personalitzada. 

Les noves oficines se situen on hi havia hagut l’espai jove, ara reubicat a l’Espai Dioptria. Comparteixen edifici amb el buc d’assaig musical i tenen al davant una part de l’escola bressol municipal El Més Petit de Tots. 

“Estem molt contentes, aquí hi podem treballar molt més bé, podem rebre millor les entitats, podem fer treball en xarxa i coordinació comunitària i, sobretot, podem atendre més bé les persones”, diu Bassols. 

“Un dret de les persones”

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va dir el dia de l’obertura que Tiana no inaugurava “només una oficina, unes taules i unes cadires”, sinó que donava “un impuls a una manera d’entendre els Serveis Socials amb una mirada transformadora: no són una concessió, són un dret de les persones”. 

I aquest dret es manifesta en diferents moments de la vida, davant de necessitats molt diverses, i sempre amb la intenció d’atendre la ciutadania amb una perspectiva àmplia i global. Amb diferents programes, els Serveis Socials de Tiana actuen en els següents àmbits:

Infància, família i joventut

Les professionals fan un treball social i educatiu amb les famílies. Acompanyen nens i nenes, joves i adults en moments de la vida que poden ser complicats.

L’educadora social escolta les persones i atén els seus problemes. 

En alguns casos, pot ser que faci falta intervenir en les dinàmiques de la família per mirar de resoldre situacions educatives o socials complicades

Per a això, els Serveis Socials de Tiana disposen d’un “tresor”, explica Bassols, que és el programa Nins: amb l’ajut d’un educador familiar, s’aborden les problemàtiques i s’adopten solucions de manera coordinada i en equip amb l’educadora social de l’equip.

També, en aquest àmbit, els Serveis Socials vetllen per a la protecció dels infants, coordinant-se amb serveis especialitzats, escoles i amb l’institut.

A més, s’orienta i es dona suport en la tramitació de beques i ajuts. Per exemple, les beques d’estudi, les beques-menjador o ajuts per a les activitats extraescolars.

Atenció i acompanyament de gent gran, dependència i discapacitat 

En una població cada vegada més envellida, es fa imprescindible treballar en l’atenció a la gent gran. En aquest àmbit, els Serveis Socials poden ajudar a tramitar les ajudes de la Llei de la Dependència, ajudes tècniques —grues, cadires de rodes, etc.— i, fins i tot, petites reformes, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per facilitar l’accessibilitat a casa —per exemple, per canviar la ba-nyera per un plat de dutxa. 

L’Ajuntament ofereix el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD): una treballadora familiar es desplaça a casa de les persones grans o amb discapacitats per acompa-nyar-la en les necessitats bàsiques de la vida diària, com fer la higiene personal, anar a comprar o vestir-se. 

El servei de SAD té un copagament a Tiana: això vol dir que, en alguns casos, els serveis es paguen, sempre segons el nivell d’ingressos i fins a un màxim d’11,70 euros per hora.  Aquest sistema fa que el servei sigui sostenible i es pugui atendre tota la demanda. 

Ara, hi ha dues treballadors familiars que presten el SAD, però aviat seran tres, perquè l’Ajuntament ampliarà la plantilla: “L’objectiu és afavorir l’autonomia i la permanència al domicili en condicions dignes i segures”, argumenta Capell. 

A més, des de fa uns mesos, hi ha en marxa el projecte de voluntariat Tiana Poble Cuidador: persones voluntàries es troben regularment amb altres veïns del poble que necessiten acompanyament. “Està funcionant molt bé, i ens ajuda a arribar a les llars i a fer alerta i detecció de situacions que poden necessitar ajuda dels Serveis Socials”, explica Bassols.

Acompanyament en salut mental 

Des de la pandèmia, ha crescut la consciència sobre les problemàtiques de salut mental, que poden afectar totes les persones al llarg de la vida. Els Serveis Socials atenen els usuaris, prestant-los les ajudes necessàries o derivant-los a les unitats que convingui, amb una mirada global i integral.

Dona, violència de gènere i igualtat

L’Ajuntament ofereix un acompanyament integral a les dones que hagin estat víctimes de violència de gènere. Es deriven, també, als serveis especialitzats. Es fan feines de contenció, i en l’àmbit administratiu, es redacten informes perquè les dones puguin ser reconegudes com a víctimes i ateses com a tals.

Migracions

Tiana té un volum baix de població migrant en comparació amb altres municipis de l’entorn. Però, de tant en tant, els Serveis Socials atenen persones que necessiten regularitzar la seva situació administrativa, i per això, poden necessitar un informe que acrediti el seu procés d’arrelament al país. 

En aquests casos, els Serveis Socials de Tiana les orienten, amb el suport de la tècnica del Consell Comarcal del Maresme, i els fan un acompanyament en tot el procés.

Emergència habitacional 

És el gran assumpte del moment. L’encariment del preu de l’habitatge porta moltes famílies a situacions límit en què no poden fer front al rebut del lloguer o a l’hipoteca. 

La coordinadora dels Serveis Socials ho explica des de la seva experiència professional: “Quan vaig començar a treballar als Serveis Socials, fa vuit o nou anys, fèiem informes de vulnerabilitat molt de tant en tant; ara, en canvi, n’hi ha un gairebé cada setmana”.

L’Ajuntament disposa d’un pis per a situacions d’emergència, pot arribar a pagar una pensió en casos de necessitat, i també compta amb la promoció de pisos de protecció oficial de Can Gaietà. Però els Serveis Socials adverteixen que no n’hi ha prou, i que calen més recursos per fer front al problema d’accés a l’habitatge: “si es desborden, serà insostenible”, adverteix Bassols.

Drogodependències 

Amb les persones en situació de drogodependència, els Serveis Socials de Tiana també treballen oferint una atenció integral, perquè, moltes vegades, darrere de les drogues, hi poden haver problemes de salut mental, situacions familiars complicades o menors a càrrec, que poden necessitar altres ajudes. Hi ha col·laboració amb el projecte Home, i es fan feines de prevenció i educació a l’institut Tiana. 

CONTACTE

L’horari dels Serveis Socials a l’edifici de l’Escorxador (c. Josep París, 12, Tiana) és de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00, i els dimarts a la tarda, de 16.00 a 18.30. També s’hi pot contactar per telèfon (934657575) o per correu (tiana.ss@tiana.cat).

Ves al contingut