Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Marcel·la Fort, nova Síndica de Greuges de Tiana

El Ple Municipal ha escollit per unanimitat Marcel·la Fort com a Síndica de Greuges. Tiana recupera, així, la figura del Síndic de Greuges. Marcel·la Fort és docent de formació i actualment està jubilada. Durant la seva carrera professional, Fort ha fet classe en diversos centres del Maresme i el Barcelonès. Va ser una de les primeres mestres de l’Escola Clavé de Tiana, on ara hi ha l’escola Tiziana, i ha dirigit l’escola bressol de Montgat.

En el món associatiu de Tiana ha format part d’entitats com el grup ecologista El Rocar, el Grup d’Astronomia, l’Assemblea Nacional Catalana o el comitè de veïns de HPO de Can Gaietà. És voluntaria de l’Escola d’Adults Timó. Ha estat durant 19 anys membre del Consell de Medi Ambient. A més, va ser regidora de Gent pel Progrés  a l’Ajuntament de Tiana, entre el 2003 i el 2007.

La Síndica de Greuges tindrà la missió de vetllar, amb independència i objectivitat, pels drets de les persones en relació amb l’actuació exercida per l’Ajuntament. El ple de desembre l’ha escollit i, després de Nadal, amb el nomenament formal de l’alcalde, començarà a exercir.

Fort, de 68 anys, assegura que la sindicatura serà “una manera de seguir aprenent, d’estar activa i d’oferir alguna cosa al poble”. La nova síndica defensa que “si hi ha coses injustes, a banda de denunciar-les, s’han de fer coses per canviar-les”.

El primer pas

La primera fita que es posa Cel·la Fort és donar-se a conèixer entre el veïnat. “Estic preparant un document per passar a totes les entitats, perquè siguin conscients que si tenen algun greuge contra l’Ajuntament o una proposta de millora, poden recórrer a mi”.

També defensa que cal arribar a escoles i instituts, i s’oferirà a anar-hi a fer xerrades: “És important
perquè en infants i adolescents es parla molt de drets, però també de deures. És fàcil exigir els drets, però també hem de complir amb els nostres deures. I la síndica és una bona figura per reivindicar-ho a tothom”.

Què fa la síndica?

Una de les persones clau per a la recuperació de la figura de Síndic de Greuges a Tiana ha estat Rafel Armenteros. Va ser el primer síndic de la història del poble, entre el 1997 i el 2002; ara forma part del
Fòrum de Síndics de Greuges de Catalunya; i des que la figura va desaparèixer de Tiana, l’any 2010, ha reivindicat que calia recuperar-la.

Armenteros apunta que la sindicatura no té poder de decisió, però sí que ha de ser capaç de recollir injustícies i fer-les arribar al govern, ben argumentades, perquè les resolgui: “És el magisteri de
la persuasió. Ha d’escoltar, acompanyar i donar suport al més feble perquè sovint és l’última eina de les persones per arribar al govern”.

Una figura de consens

Armenteros també ha assenyalat que “pel funcionament eficaç del Síndic “cal que hi hagi voluntat política”. I durant anys —diu— no n’hi havia. Per això va desaparèixer i per això ara es recupera,
després d’anys de diàleg. El 2017, amb Ester Pujol (PSC) a l’alcaldia, es va adaptar la llei per aplanar el terreny de cara a la recuperació de la figura.

A principis del mandat passat, amb Marta Martorell (ERC) al capdavant de l’Ajuntament, es van fer algunes reunions. Ara, amb Isaac Salvatierra, culmina un procés consensuat entre tots els colors polítics.

Skip to content