- Amb aquesta intervenció es pretén reduir la despesa elèctrica i sobretot reduir la contaminació produïda per la producció d’energies fòssils.
Amb la intenció de potenciar al màxim l’ús d’energia solar, l’Ajuntament va projectar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als equipaments municipals. Aquest és el cas de la Llar de Persones Grans, situat al carrer Anselm Clavé, 20, on s’hi ha instal·lat plaques fotovoltaiques a la coberta, després dels bons resultats de la instal·lació prèvia a l’edifici de l’Ajuntament, que ha permès reduir la petjada de CO2 i contribuir a la disminució de la dependència energètica de tercers.
S’han instal·lat un total de 16 panells o mòduls amb sistema de motorització remota, al sostre de l’edifici que abastirà d’energia elèctrica els serveis que s’hi allotgen, per abaratir la factura de la llum i per proporcionar energia neta.
Es tracta d’una inversió que referma l’aposta cap a la transició energètica del municipi que s’ha iniciat en els darrers anys. Aquest projecte suposarà un important avenç en la lluita contra l’emergència climàtica i la reducció de la despesa municipal en el capítol de serveis bàsics. Està previst que d’altres equipaments municipals es dotin d’instal·lacions similars ens propers anys.
La instal·lació prevista té una potència de 6,64 kWp, el què suposarà la generació d’uns 8.600 kWh anualment. Amb això s’aconseguirà cobrir aproximadament el 50% de la demanda d’energia de l’edifici, que és el que permet l’espai de la coberta de l’edifici.
La instal·lació de les plaques l’ha realitzat l’empresa ESOL Community SLU. Ha tingut un cost de 12.190 euros, finançat en part per la Diputació de Barcelona. Per una banda, la Diputació, a l’any 2020, va subvencionar la totalitat del projecte executiu de la instal·lació de plaques en equipaments municipals i de l’estudi energètic de l’edifici, i per altra, al 2021, ha subvencionat 7.240,04€ que representa el 59,39% del cost. Així, aquesta instal·lació s’amortitzarà econòmicament en 6,5 anys, i si comptem l’ajut de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Tiana ho tindrà amortitzat en menys de 3 anys.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Tiana s’afegeix a la transició energètica millorant l’eficiència energètica i la generació d’energia renovable per autoconsum dels equipaments municipals.