L’antiga Vinya d’en Frutus, de gairebé 3 hectàrees, es llogarà per recuperar el conreu dels ceps.
L’Ajuntament de Tiana tira endavant el Pla de Recuperació de la Vinya llogant l’antiga Vinya d’en Frutus. El terreny, de titularitat municipal, actualment en desús, està a tocar del camí de la Virreina, just a sobre de la Granja Duaso i la Casa Alta.
Des de l’Ajuntament de Tiana es vol posar en valor la història i la importància de la vinya a Tiana i en el conjunt de la comarca, amb un doble objectiu: augmentar l’heterogeneïtat de cultius, recuperar la història i la cultura al voltant del vi, i com a futur projecte dinamitzador econòmic de la vila. La recuperació de les vinyes perdudes i el ressorgiment del vi es considera una gran oportunitat de recuperar els orígens de Tiana, de reconnectar el poble amb el passat agrícola: la vinya és motor econòmic, però també ecològic, perquè, a part de la barrera urbanística, també es considera un tallafoc contra incendis forestals.
Volem tornar a plantar vinya, incentivar els propietaris a llogar els terrenys que estiguin abandonats o donar el màxim suport a projectes consolidats, que són models sostenibles i ecològics, que preserven el paisatge i frenen l’especulació urbanística. Isaac Salvatierra, alcalde de Tiana.
La finalitat de l’arrendament del terreny és que es destini al conreu de vinya per a la recuperació i posterior comercialització de vi procedent de varietats de la DO d’Alella i a la difusió d’aquest conreu. Es basarà en la recuperació de varietats conreades a Tiana a finals del segle XIX: Garnatxa, Monestrell, Samso, Picapoll, Moscatell, Pansa Blanca i Pansa Rosada. La durada del contracte és de 40 anys. Es preveu que la vinya no sigui productiva fins al tercer any. L’arrendatari cedirà 300 ampolles de vi a l’any a l’Ajuntament que tindrà una marca pròpia de vi de la Vinya d’en Frutus.
Els productes agrícoles hauran de ser cultivats sense adobs ni pesticides de síntesi química. A més, l’arrendatari serà el responsable de mantenir en bon estat d’ús i conservació la parcel·la i vetllarà pel manteniment dels terrenys lliures d’abocaments i de qualsevol ocupació no autoritzada. A més haurà de permetre les visites a l’explotació que tinguin un objectiu educatiu ambiental o tècnic i que l’Ajuntament consideri necessàries.
Amb aquesta futura adjudicació, el govern municipal avança “en la voluntat de recuperar el passat vitivinícola de Tiana i de la comarca, amb un projecte que preveu plantar vinyes i que té la finalitat de recuperar la varietat de raïm autòcton local. Segons l’alcalde, Isaac Salvatierra, “tenim un passat agrícola vinculat a la vinya que s’ha anat perdent. Formem part de la DO Alella, la més petita del país, però la més propera a Barcelona. Hi ha terres en desús, però constatem un interès creixent per tornar-les a cultivar. Volem tornar a plantar vinya, incentivar els propietaris a llogar els terrenys que estiguin abandonats o donar el màxim suport a projectes consolidats, que són models sostenibles i ecològics, que preserven el paisatge i frenen l’especulació urbanística”.