Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > La llevadora de Tiana, el primer Capgròs de l’Any

L’any que ve el Capgròs de l’Any el triarà el poble a partir d’una votació popular.

El Capgròs de l’any 2022 és Carme Donada i Bosch, la llevadora de Tiana. Carme Donada va ajudar a néixer tianencs i tianenques durant 40 anys. Es calcula que el 65 per cent de la població de Tiana de principis d’aquest segle va passar per les seves mans. Arriba a Tiana l’any 1944, on exerceix de practicant i llevadora després de l’experiència obtinguda a la Maternitat de Barcelona un cop acabats els estudis universitaris.

El primer tianenc que va ajudar a néixer és la Carmina, filla d’Antoni Nieto, l’antic carter de Tiana. Havia assistit parts a la Conreria on hi havia pujat a peu. Després es va treure el carnet de conduir per anar més ràpid. Fins a la seva jubilació, l’any 1975, va fer guàrdia les 24 hores al dia per atendre qualsevol urgència, tant a Tiana com a Montgat.

L’any 2000 Ràdio Tiana va organitzar l’exposició 20 tianencs del segle XX, d’on surt la proclamació del Tianenc del segle. Carme Donada és proclamada per votació popular tianenca del segle XX. Té un carrer amb el seu nom just al costat de la casa on va viure els darrers anys.

 

El primer Capgròs de l’Any es va presentar el dijous, 15 de setembre, durant el Toc d’Inici de la Festa Major 2022 i es pot veure cada dia a la Biblioteca Municipal on reposa quan no surt a plaça.

Els capgrossos que vindran

El Capgròs de l’Any reconeixerà la tasca de persones del poble que hagin destacat al llarg dels anys, que hagin marcat una època o que hagin format part del dia a dia, ja sigui a partir dels seus oficis o del tarannà personal. La tria del capgròs d’aquest any s’ha fet a partir d’aquesta votació popular de l’any 2000. A partir de l’any que ve, però, seran els tianencs i tianenques els qui triaran quin personatge popular de Tiana ha de tenir el seu capgròs.

La Comissió de Festes té l’encàrrec de preparar la tria del Capgròs de l’Any i la votació que es farà per la Festa Major Petita de Sant Antoni, al mes de juny. Fins la Festa Major de Sant Cebrià, al setembre, la nit del pregó, no es coneixerà el nou Capgròs de l’Any.

Skip to content