Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Joan Garí, donya Anita i Francesc Fernández “Frasquito”, candidats a capgròs de l’any

L’alcalde Joan Garí, la mestra d’escola Anna Morer “donya Anita” i el fotògraf Francesc Fernàndez, “Frasquito”, són els tres candidats a capgròs de l’any.

Els candidats, que s’han presentat aquest diumenge, han estat escollits per una comissió formada per Josep Maria Toffoli, Ula Campmajor, Enric Monreal i Albert Freixes. Les bases per a l’elecció s’han treballat amb l’expert en cultura tradicional i popular Jan Grau.

La votació per escollir qui dels tres serà el capgròs de l’any es farà del 9 al 13 de juny, durant els actes de Festa Major petita i online. Poden votar els majors de 10 anys. El capgròs es coneixerà la nit del pregó de la Festa Major de Sant Cebrià, al setembre.

Els candidats a les escoles

Dimecres i dijous els candidats estaran a les escoles Tiziana i Lola Anglada. L’objectiu és explicar-los què és el capgròs de l’any, qui són els candidats i com a partir de la cultural popular podem conèixer millor els nostres orígens i la gent que ha treballat pel poble. El capgròs de l’any forma part del projecte de memòria històrica i recuperació de la cultural popular que ha començat a treballar l’Ajuntament de Tiana.

Els candidats

Joan Garí i Botey.

(Tiana, 1873-1939)

Polític i mestre d’obres. L’any 1909 és nomenat alcalde, càrrec que exerceix fins al 1920. Porta l’electricitat a Tiana, idea i posa en marxa el tramvia i construeix la carretera des de l’avinguda Isaac Albéniz fins a la Conreria. L’any 1916 és proclamat fill predilecte de Tiana i el 1920 rep un homenatge amb motiu dels 10 anys al capdavant de l’alcaldia. Un dels projectes que no va poder dur a terme va ser un funicular aeri entre Can Marí i el Turó d’en Reig.

Anna Morer i Bofill.

(Dòria, Ripollès, 1887 – Tiana, 1986)

Mestra. Donya Anita és la professora que més admiració ha despertat a Tiana. Exerceix durant 27 anys a la Escuela Nacional i lluita de valent perquè tots els nens puguin ser escolaritats durant la Guerra Civil. Estudia magisteri a Barcelona i obté el títol als 19 anys. Comença a exercir a Castellar de N’Hug i desprès a Escunyau (la Vall d’Aran). Allà coneix al mestre amb qui es casarà. El curs 1932 – 33 és nomenada professora de Tiana, on es queda a viure fins a la seva jubilació, l’any 1959. El 1936, i durant tota la guerra civil, aplega tots els nens de Tiana al Cine de Baix, els agrupa per edats i fa tot el possible per escolaritzar-los.

 

Francesc Fernàndez i Ureña, “Frasquito”.

(Múrcia, 1908 – Tiana, 2005)

Fotògraf. Conegut per tothom com a “Frasquito” ha estat durant més de mig segle el notari visual de la història de Tiana. La seva afició per la fotografia comença als anys 20, amb només 12 anys, tasca que compagina amb l’ofici de mecànic. El 1944, ell i la seva dona, Eulàlia Maurell, obren una botiga al carrer General Mola, avui carrer Lola Anglada. A Casa Eulàlia, Fernàndez hi ha revelat milers de rodets: el tramvia, casaments, batejos, processos, festes populars…. El 1991 clou la seva carrera amb una exposició antològica, les fotografies de la qual serveixen de base per a la formació de l’Arxiu Històric – fotogràfic de Tiana.

 

Ves al contingut