Ferran Vallespinós i Josep Maria Goñi van ser dos dels grans protagonistes de la diada de Sant Jordi 2025 a Tiana. Van signar llibres junts al passatge Moragas perquè arribaven a la cita amb novetats sota el braç.
Josep Maria Goñi ha escrit La Española de Montmartre, una novel·la basada en fets reals que destapa la vida secreta de Francisca Calpe, l’àvia de l’autor. La protagonista va néixer en un poble de Castelló i, gràcies a les últimes voluntats del seu pare, va poder accedir a l’educació, un fet inusual per a les joves d’aquella època. Ja com a major d’edat, Francisca va aterrar a Barcelona i va acabar fugint a París, on va viure experiències úniques amb personatges de la talla de Pablo Picasso, Fernande Olivier, Juan Gris, Max Jacob, Guillaume Apollinaire, María Blanchard i altres intel·lectuals.
Amb el llibre, Goñi vol descobrir la vida de la seva àvia, però també fa “un homenatge a les dones que, en temps difícils, van haver de lluitar per la seva llibertat”. De fet, l’autor explica que, durant anys, en el si de la seva família la vida de l’àvia Francisca va ser un secret amagat. I així va seguir fins que la seva mare va començar a explicar anècdotes al mateix Goñi i al seu germà. La història —diu— “fou considerada indecorosa i convenient d’amagar a causa dels convencionalismes d’una època no tan llunyana”, però ara, després de 4 anys de feina de l’autor, veu la llum.
Per la seva banda, Ferran Vallespinós es va presentar la seva primera novel·la escrita en català: El tresor de Montis Hilari. És la primera novel·la negra d’un autor que fins ara havia optat per altres gèneres. I Tiana apareix com a marc geogràfic de la trama, barrejada amb personatges ficticis: “No és una novel·la sobre Tiana, sinó un relat que passa en un marc geogràfic conegut per a tothom”.
Vallespinós explica que, per escriure El tresor de Montis Hilari, va partir d’un esquema “molt senzill” i, a partir d’aquí, “els personatges van anar fent la novel·la”. A la trama, hi ha un assassinat, la possible existència d’un tresor centenari, una secta amagada a la Cartoixa de Montalegre Tiana, la Guerra Civil, una investigació policial poc convencional i altres històries que, entrellaçades, creen un relat intrigant.
L’autor, a més, destaca que la història queda oberta i obre la porta a una continuació perquè “hi ha temes que queden per resoldre”. De cara al futur, Vallespinós vol tancar la seva trilogia de novel·la històrica amb un tercer títol i està treballant en “una novel·la distòpica que parla del futur de les renovables”. Amb tot això, deixa clar que seguirà explorant gèneres i confia que els lectors, un cop s’hagin llegit la seva primera novel·la negra, l’ajudin a millorar: “M’agradarà sentir-ne les opinions i saber què en pensa la gent que em llegeix”.