Inici > Actualitat > Nova promoció d’habitatge públic a Tiana: et resolem tots els dubtes 

Per què cal fer una promoció d’habitatge públic?

Perquè l’accés a l’habitatge és un dret bàsic de la ciutadania i perquè els joves cal que tinguin un futur a Tiana i no hagin de marxar del poble. Avui, llogar un pis és una odissea: el segon trimestre d’aquest any, segons dades de l’Incasòl, un habitatge de lloguer costava de mitjana a Tiana 1.054 euros al mes, un 45% més que fa una dècada. I cal que totes les administracions públiques, també l’Ajuntament de Tiana, facin tot el que estigui a les seves mans per posar-hi solució.

Què és exactament el que vol fer l’Ajuntament?

Una promoció de pisos de lloguer social a preus raonables, fixats per la llei, per a persones de Tiana.

I aquests pisos seran de debò per a persones de Tiana?

Sí. L’Ajuntament vol que la gent del poble tingui l’oportunitat de quedar-s’hi a viure pagant un preu raonable. Per això, les bases de la nova promoció establiran com a requisit haver estat empadronat a Tiana almenys els últims tres anys.

Quina és la demanda actual d’habitatge públic?

Ara mateix, hi ha 177 persones de Tiana en llista d’espera de pisos de protecció oficial. Des que es va anunciar, la pàgina sobre la promoció del web municipal ha rebut més de mil visites, i el WhatsApp, 140 consultes. També hi ha hagut 42 peticions d’informació amb visites a l’Ajuntament, per correu electrònic o per telèfon.

Què és l’Àrea Metropolitana de Barcelona?

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és una administració pública formada per 36 municipis, entre els quals Tiana, que coopera amb els ajuntaments en polítiques de medi ambient, urbanisme, transport i, entre altres coses, també habitatge. A Tiana, hi té una llarga experiència, i ja hi ha fet quatre promocions amb 140 pisos públics.

Quin paper té l’AMB en aquesta promoció?

L’Ajuntament de Tiana i l’AMB han signat un conveni per tirar endavant aquesta nova promoció. L’AMB la finançarà i s’ocuparà de fer les licitacions i d’executar l’obra.

Quants pisos hi haurà exactament? I com seran?

L’Ajuntament compta que seran una quarantena de pisos, però això encara no se sap exactament perquè l’AMB organitzarà un concurs d’arquitectes, i d’aquí sortirà la proposta guanyadora. Els arquitectes que vulguin optar a fer la promoció hauran de presentar idees, i l’AMB i l’Ajuntament valoraran conjuntament que els habitatges siguin flexibles, sostenibles, innovadors i que s’adaptin bé amb l’entorn.

I, un cop s’hagi triat la millor proposta arquitectònica, què passarà?

L’AMB traurà a concurs les obres, i l’empresa que guanyi construirà la promoció. Un cop les famílies ja hi visquin, l’AMB s’ocuparà de la gestió i el manteniment.

Com seran els pisos?

A l’espera de definir el projecte arquitectònic, el conveni amb l’AMB estableix que han de ser habitatges innovadors, sostenibles, accessibles i adaptats a l’entorn.

I com es decidirà per a qui són els pisos?

Se sortejaran entre totes les persones que compleixin els requisits. L’Ajuntament de Tiana redactarà les bases i, per tant, fixarà les condicions, amb la participació del Consell Assessor d’Urbanisme. Un dels requisits serà ser veí del poble i haver-hi estat empadronat almenys els últims tres anys.

On es farà aquesta promoció de pisos de lloguer públic?

Al carrer de Cals Frares, 29-33, a la zona de Can Gaietà.

Per què s’ha triat aquesta ubicació?

L’Ajuntament va posar a disposició de l’AMB diversos solars. I, l’AMB, aplicant criteris tècnics, va triar el de Can Gaietà, perquè és un terreny, propietat de l’Ajuntament, i compleix tots els requisits per fer la promoció: té la qualificació urbanística pertinent, és prou gran i està disponible.

Què significarà la nova promoció per Can Gaietà?

La promoció de pisos de lloguer social és positiva per a tot el poble, però sobretot per a Can Gaietà, perquè ajudarà a vertebrar la zona. Quan es facin les obres, s’intervindrà en l’entorn, procurant que sigui verd, digne i en harmonia amb els edificis veïns. L’Ajuntament treballarà per millorar la connexió de Can Gaietà amb el nucli antic del poble. I la promoció ajudarà a crear un centre de vida a la zona de Cals Frares, on recentment ha obert l’espai Dioptria, amb estudiants, emprenedors, gent jove i noves oportunitats de vida.

Com és que es pot fer una promoció de pisos en un solar qualificat per a equipaments?

Perquè així ho estableix la Llei del Dret a l’Habitatge precisament per facilitar que es facin més pisos de lloguer social en aquest tipus de terrenys. La llei estableix que, als solars qualificats com a zones d’equipaments, s’hi podran fer “habitatges dotacionals”, que no són res més que pisos per a persones amb “dificultat d’emancipació”: és a dir, gent jove, però també persones grans o persones amb discapacitats, per exemple.

I, per tant, no serà un centre assistit ni tuletat, sinó una promoció de pisos de lloguer per a famílies de Tiana?

Exactament. No serà un centre assistit ni tutelat, serà una promoció d’habitatges de lloguer per a famílies de Tiana a preus assequibles.

Fins ara, com s’ha donat a conèixer el projecte i com l’ha treballat l’Ajuntament?

Fa dos anys, l’Ajuntament va començar a treballar amb l’AMB per desenvolupar el projecte, tal com explicava el butlletí municipal “Plaça de la Vila”. Més tard, va passar pel Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana. El juliol passat, el ple municipal va aprovar el conveni, que l’Ajuntament i l’AMB van signar el 26 de setembre a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona..

Com puc tenir més informació sobre els pisos i optar a llogar-ne un?

Pots resoldre tots els dubtes a través del WhatsApp de l’Ajuntament de Tiana clicant aquí o enviant un “hola” al telèfon 93 395 50 11.  Un cop dins ves al menú 5. Podràs fer consultes i accedir a la informació.

Sobre els terrenys

Terreny de cals Frares: és apte per a la construcció dels pisos públics i té disponibilitat immediata. El solar té un règim urbanístic SUC (Sol Urbà Consolidat), és de titularitat pública, està vacant sense preexistència i l’escala per al nombre d’unitats entre 35-40 habitatges és adequada amb la previsió de construcció de 40 habitatges.

Terreny del carrer Edith Llaurador: l’escala per al nombre d’unitats no és adequada atès que està per sota els 35-40 habitatges. Només se’n poden construir 19.

Terreny de can Guinart: l’escala per al nombre d’unitats no és adequada atès que està per sota els 35-40 habitatges. Només n’hi caben 24. Està situat a la sortida de la canalització de la riera i és confrontant amb una zona qualificada de sistema hidràulic, la qual cosa implica que hi hagi una servitud, segons la normativa vigent, de 5 metres a tot el llarg del terreny.

Terreny del camí de can Besora: segons la normativa urbanística del pla parcial té una ocupació màxima del 30%, l’alçada màxima de construcció és de 4 metres i l’edificabilitat màxima és de 1.230’4 m2. Així doncs, només s’hi poden construir 12 habitatges. En aquest sentit, l’escala d’unitats no és adequada atès que està per sota els 35-40 habitatges.

Terrenys de l’Onze de Setembre i el Passeig de la Vilesa: estan pendents de la modificació puntual del Pla General Metropolità en l’àmbit del parc del Tramvia que encara no s’ha desenvolupat. L’àmbit 1 no és solar, no és SUC, és un SUNC (Sol urbà no Consolidat). No existeix projecte d’urbanització i, per tant, està pendent d’execució del planejament. En conseqüència, no és de titularitat pública. L’àmbit 2 tampoc no és solar, no és SUC, és un SUNC. Està pendent l’execució del planejament. No existeix projecte d’urbanització i, per tant, està pendent d’execució del planejament. En conseqüència, no és de titularitat pública i hi ha preexistència d’edificació plurifamiliar i habitatge ocupat.

Fes-nos arribar tots els dubtes enviant un whatsapp al 93 395 50 11. Digues “Hola” i ves al menú 5.

També pots consultar la informació disponible al web municipal clicant aquí.

La informació del FAQs s’amplia segons els dubtes i consultes que arriben a l’Ajuntament pels diversos canals oficials i amb la nova informació sobre la nova promoció.

Ves al contingut