Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > ENTREVISTA I Josep Mª Tòffoli: “Entrar i sortir de Tiana no sempre ha estat tan fàcil”

La bicicleta va arribar a Tiana el 1897. Una dècada després, el 1907, es va estrenar la carretera que unia el nucli de Tiana amb el de Montgat. I al cap de sis anys, el 1913, l’Ajuntament va registrar el primer cotxe del poble. Era propietat del senyor Santana, un dels promotors -juntament amb l’alcalde Garí i altres- del tramvia que s’inauguraria al cap d’uns anys per anar de Tiana a Montgat.

La riera salvadora

“Entrar i sortir de Tiana no era gens fàcil abans de tot això”, explica l’historiador Josep Maria Tòffoli. De fet, Tòffoli detalla que, durant molts anys, la manera més ràpida d’arribar a Montgat era per la riera. Això era un problema per transportar mercaderies de les fàbriques del poble o aliments que els pagesos collien dels camps i havien de portar al mercat per vendre.

Epicentre d’historiadors

Les vies de comunicació i els mitjans de transport són el tema de la trobada anual d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme. Aquest any la trobada s’ha organitzat a Tiana per primer cop en les 16 edicions que s’han celebrat. Tòffoli n’és el principal promotor: ha fet de nexe entre l’ajuntament i l’organització i és el representant de Tiana, recuperant la història, la plataforma que s’encarrega de posar l’accent tianenc a l’aplec d’investigadors.

De la trobada, com en cada edició, se’n farà un llibre amb les aportacions de cada entitat participant. La de Tiana, recuperant la història se centrarà en els orígens de la carretera que comunica amb Montgat i que va marcar un abans i un després en la mobilitat a la zona. “Els propietaris dels terrenys que travessa també hi van contribuir perquè millorava la connexió del poble amb l’exterior, i això multiplicava els valors dels terrenys”, relata Tòffoli.

L’estrena del tramvia també va ser molt beneficiosa pels veïns de Tiana i Montgat. Aquest any s’ha restaurat una pel·lícula, Tiana 1917, que recupera seqüències insòlites del paisatge de fa més d’un segle. Ja es va poder veure per la Festa Major i aquest novembre se n’ha tornat a programar la projecció, en el marc de la trobada d’entitats de recerca del Maresme.

7 anys de posts diaris

Tiana, recuperant la història està d’aniversari. El moviment que representa el poble a la trobada comarcal d’investigadors fa set anys que va constituir-se. El 26 d’octubre del 2017 es va crear un grup de Facebook que ja té més de 1.500 membres i en el qual pràcticament cada dia es pengen continguts històrics de Tiana. Hi ha fotos de paisatges d’altres èpoques, d’objectes que rememoren moments del passat, i també petits textos que expliquen curiositats històriques.

Skip to content