Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > ENTREVISTA I ADF, PVI i Policia Local: “És important que hi hagi gent que conegui bé el terreny”

Tiana afronta un nou estiu en què caldrà estar molt pendent dels boscos, a causa de les altes temperatures que es preveuen. Del 15 de juny al 15 de setembre està prohibit fer foc i s’extremen les mesures contra els incendis, tant a la muntanya com en espais situats a menys de 500 metres de zona forestal. Tampoc es poden cremar restes vegetals dins de jardins o horts privats.

Conèixer el terreny

En aquest context de prevenció d’incendis, pren especial importància el paper de persones com l’Àngel Closas, voluntari de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF). La seva tasca consisteix en la vigilància i coneixement de tots els racons de Tiana. “Hem de saber com estan els camins i posar-nos a disposició dels bombers per explicar-los-ho i guiar-los, si els cal ajuda”. De fet, apunta que “és important que nosaltres coneguem bé el terreny perquè, en un incendi, poden venir bombers que no són de la zona i la nostra feina ha de ser, en part, saber-los guiar bé d’entrada”.

A més, els voluntaris de l’ADF com l’Àngel estan cada cop més formats per lluitar contra els incendis i, no només són claus en la prevenció, sinó que poden ser de vital ajuda per al cos de bombers en l’extinció.

Vigilància constant

També són importants els agents rurals i els agents del PVI de la Diputació. A Tiana hi ha una unitat mòbil de vigilància i el suport del guaita a la torre de vigilància dels Nou Pins. El PVI té l’objectiu de reduir el nombre d’incendis forestals, agrícoles o periurbans i minimitzar-ne els efectes mitjançant actuacions preventives de conscienciació, dissuasió i vigilància, en col·laboració amb l’ADF i l’Ajuntament.

Obrir pas

Una altra figura clau a l’hora de combatre un foc és la Policia Local. L’agent Adolfo Neira relata que la principal funció del cos és facilitar la circulació cap al lloc de l’incendi i també agilitzar l’evacuació de persones. Quan hi ha un incendi, la Policia Local envia una patrulla al lloc del foc i una altra a obrir camí perquè els cossos d’emergència puguin arribar-hi sense problemes. A partir d’aquí, la tasca de la Policia Local és “regular el trànsit i donar suport a la resta de cossos en tot el que tingui relació amb la circulació i l’assistència”.

Més manteniment forestal

L’Ajuntament ha intensificat el manteniment de les zones forestals per prevenir incendis i per evitar situacions com la que descriu l’Adolfo. S’ha requerit una seixantena de propietaris de terrenys per garantir que fan la neteja de solars (una part d’aquesta neteja l’assumeix el mateix Ajuntament) i s’han netejat i desbrossat diverses les franges que toquen a les urbanitzacions.

Skip to content