Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Esperança Casas: “Cada perfum té una història que evoluciona quan s’evapora”

L’Esperança és un dels talents més amagats de Tiana. És mestra artesana perfumista. És l’única mestra artesana perfumista de l’Estat espanyol i ha estat reconeguda arreu del món. Ha dedicat molts anys a compartir la passió pel perfum natural en tots els àmbits on hi intervenen les sensacions. Defensa el perfum com una experiència que faci tancar els ulls a qui la viu per sentir i escoltar allò que vol intuir.

Escenaris per al perfum

Precisament per caminar en aquesta direcció, els seus perfums han maridat amb diverses iniciatives artístiques, al poble i a fora. La més recent va ser l’exposició L’ànima del perfum experimental que va fer a Can Riera a mig novembre. La iniciativa es va presentar com “un espai on descobrir el món secret de la perfumeria artesana, experimental i creativa per aquells que desconeixen l’ofici”. I és que l’Esperança fa anys que treballa per explicar el que fa aquí i allà, desmarcada de la indústria del perfum.

Una altra de les seves línies de treball és l’ensenyament i, quan hi pensa, parla amb orgull i admiració de dos alumnes “brillantíssims” que ja s’han atrevit a inventar els seus propis sistemes.

Una mirada al món

La seva tasca ha estat reconeguda en nombrosos certàmens, sobretot als Estats Units. De fet, assegura que aquí el món de la perfumeria artesana és un sector encara molt desconegut i ha estat quan ha pogut endinsar-se en el que hi ha documentat a l’exterior, que ha pogut evolucionar.

L’Esperança parla sis idiomes. Gràcies a això, al llarg de la seva vida ha pogut consultar tot el que perfumistes d’arreu del món han escrit sobre el seu món, i també ha pogut intercanviar impressions amb molts d’ells.

El bressol on neixen totes les seves creacions és El Jardí Secret, un petit taller on el perfum natural és el protagonista, però que acaba servint per crear tota mena d’ambients, olors i escenaris que imaginem. L’Esperança relata que el seu jardi és el món: “Les matèries necessàries per fer un perfum són en qualsevoll lloc del planeta i totes depenen de la meteorologia i, per tant, poden variar”.

Tot i això, Tiana ha estat protagonista d’alguns dels seus sistemes. El poble la convida a pensar en família, amistats, carrers, vermuts. imatges i, en definitiva, olors.

Gota a gota

Un perfum no s’aconsegueix d’un dia per l’altre. L’Esperança treballa ancorada en les fórmules del passat: gota a gota i amb maceracions llargues que faciliten les sinergies i la proliferació de les sensacions fora dels flascons.

És una apassionada d’allò que fa i reivindica que “cada perfum té la seva història i aquesta història canvia i evoluciona a mesura que la matèria s’evapora”.

Skip to content