Pla d’acció per reforçar el benestar
Tiana té més de 9.200 habitants, segons les últimes dades públiques. Entre aquests, la franja que predomina és la de 45 a 49 anys, i durant els últims deu anys, la població jove s’ha reduït del 19,42% al 17,69%, mentre que el percentatge de població de gent gran ha passat del 12,71% a superar el 17%.
Tot i això, Tiana continua sent un dels municipis del Maresme amb menys percentatge de gent gran, per sota de la mitjana comarcal, que és del 18,67%. L’índex de sobreenvelliment de Tiana —la proporció de persones més grans de 85 anys entre les persones de 65 i més anys— és també més baix que al Maresme, si bé tendeix a augmentar. Tot això ho recull el Pla d’Acció en Salut de Tiana, que és el document que fixa els objectius i les accions per millorar la salut i el benestar de la població. El pla, elaborat per la Diputació de Barcelona, és el full de ruta del govern per aquest mandat i el resultat d’una diagnosi prèvia dels professionals d’atenció primària de l’Àrea Bàsica de Salut de Montgat–Tiana amb la col·laboració de l’Ajuntament. I és en el marc d’aquest pla que també s’ha fet palesa la necessitat d’encarar bona part de les polítiques municipals a l’atenció i el benestar de la
gent gran.
“L’increment de l’esperança de vida ens porta a entendre que necessitem una mirada concreta, i anem més enllà de la malaltia i la dependència per enfocar-nos també a l’envelliment actiu”, explica la regidora de Drets Socials i Salut, Susanna Capell.
Tractar la solitud
Un dels eixos fonamentals de l’acció de govern és vetllar per l’atenció de les persones que viuen soles. En aquest sentit, l’Ajuntament ja ha posat en marxa la xarxa de voluntaris del projecte Tiana, poble cuidador, que ofereix acompanyament individualitzat per combatre la solitud no volguda.
A banda, el govern s’ha compromès a incrementar progressivament la inversió al servei d’atenció domiciliària per atendre l’augment de la població amb dret a la prestació i també per incrementar la cobertura del servei de telealarma i teleassistència. En aquest àmbit, l’Ajuntament també està fent un seguiment exhaustiu de la residència municipal i el centre de dia i, entre altres objectius, vol fer arribar més activitats culturals i festives del poble als usuaris del centre.
Vida activa
De fet, més enllà del vessant purament assistencial, l’altre gran eix de govern és la vinculació de la gent gran a les activitats comunitàries. És aquí on pren importància la Llarde les Persones Grans. El regidor d’Envelliment Actiu, Pau Seda, explica que s’ha vetllat per vincular l’entitat amb festes com la cavalcada de Reis, la Setmana Santa o la Festa Major.
El govern també ha impulsat el programa Dinem al Casal, que, un cop a la setmana, ofereix un menú a preu reduït a persones més grans de 65 anys i a joves d’entre 14 i 18, amb la idea que comparteixin espais i es produeixi un intercanvi generacional.
També sobre aquest intercanvi, l’Ajuntament ha impulsat les classes per a l’ús del mòbil, en
què persones més joves ensenyen nocions bàsiques a gent gran amb dificultats per fer servir el seu dispositiu. A la biblioteca, en canvi, s’ofereix la possibilitat que persones grans vagin a explicar contes als petits. Les activitats culturals gratuïtes al carrer també són importants per al govern. “Són vitals per fer comunitat”, diu Pau Seda. També ho és la paella de la gent gran, que, segons Seda, “dedica tot un dia a la gent gran i crea vincles i contactes”.
En paral·lel a tot això, l’Ajuntament ha iniciat un projecte de memòria oral amb la gent gran de Tiana. S’han gravat documentals que reconstrueixen els orígens de la vila amb la gent gran com a testimonis. Les entrevistes originals queden guardades a la biblioteca.
Una Tiana més accessible
Un altre dels grans reptes per millorar la vida de la gent gran és l’accessibilitat. El govern s’ha compromès a reservar anualment diners per eixamplar voreres i garantir que compleixen la normativa i són accessibles. També en l’àmbit de la mobilitat, el govern està en contacte amb l’AMB per aconseguir que la ruta de bus regular combini parades a les diferents urbanitzacions del poble i n’incorpori una de nova a la ubicació futura del consultori. En deu anys, el percentatge de gent gran que viu a Tiana ha passat del 12,71% a superar el 17%.
L’objectiu: “Trencar estereotips”
L’acció de govern, en l’àmbit de la gent gran, busca anar més enllà de l’atenció de les malalties i l’assistència. Per això, no només se centra en el benestar físic i mental, sinó que es fixa també en el social. “Tenir gent gran que participi de la vida de poble, en entitats com la coral, el teatre, les puntaires, és un benefici per a tothom i ens ajuda a trencar estereotips que moltes vegades associem injustament a la gent gran”, assegura la regidora Capell.