Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Consol Rosés, Fe Merlos i Núria Fàbregas, candidates a Capgròs de l’Any

Consol Rosés, Fe Merlos i Núria Fàbregas són les tres candidates a Capgròs de l’Any 2024.

Les candidates, que s’han presentat aquest dissabte, han estat escollides per una comissió formada per Josep Maria Toffoli, Ula Campmajor, Enric Monreal i Albert Freixes seguint les bases per a l’elecció s’han treballat amb l’expert en cultura tradicional i popular Jan Grau. Segons les bases, els candidats poden estar vius, i cada dos anys poden ser contemporanis.

La votació per escollir qui dels tres serà el capgròs de l’any es farà el mes de juny, durant els actes de Festa Major petita i online. Poden votar els majors de 10 anys. El capgròs es coneixerà la nit del pregó de la Festa Major de Sant Cebrià, al setembre.

Les candidates

 

Consol Rosés Garcia. Tiana, 1938

Presidenta del Club Patinatge Tiana. L’any 1978 funda el Club Patinatge Tiana. L’entitat, formada bàsicament per nenes i noies en totes les seves categories, apodera la dona en els esports de Tiana. Més de mitja vida dedicada a l’esport de base i l’educació i a la lluita permanent per a la millora de la qualitat de l’esport a Tiana amb la reivindicació del poliesportiu cobert, un nou equipament desitjat, i d’ús per a tota la ciutadania. La Consol és també la impulsora del primer carnaval a Tiana.

Fe Merlos Palomares. Montgat, 1943

La seva dedicació a la vida associativa i la cultura del poble ha deixat petjada en moltes de les entitats. És una de les promotores de la coral mixta de la Societat Coral Joventut Tianenca, fundadora de l’Agrupació Artística del Casal i impulsora de la coral infantil i el grup infantil i juvenil de teatre. Va treballar per la cultura des del Patronat Municipal de Cultura, primer, i des de la comissió de festes, després. Va ser membre de la revista el Fòrum de Tiana. I va ser la primera regidora de l’Ajuntament de Tiana quan l’any 1979 es va instaurar la democràcia.

Núria Fàbregas Pera. Mataró, 1950

Membre del col·lectiu Can Boter amb qui crea el primer programa infantil de televisió en català, Terra d’Escudella, a TVE. La Núria bressola el viver d’artistes que aterren a Tiana i que emanen del poble i empeny tot el cicle de cultura popular i tradicional com el carnaval o la cavalcada de Reis. Crea la Mostra d’Art juntament amb altres artistes i des de can Boter dona forma als capgrossos dels personatges de Lola Anglada, que es creen amb motiu de l’homenatge del 1978 de Tiana a l’artista, i on es construeixen El Cavaller i la Novícia, els gegants de Tiana.

Les candidates a les escoles

Les candidates estaran a les escoles Tiziana i Lola Anglada. L’objectiu és explicar-los què és el capgròs de l’any, qui són les candidates i com a partir de la cultural popular podem conèixer millor els nostres orígens i la gent que ha treballat i treballa pel poble. El Capgròs de l’Any forma part del projecte de memòria històrica i recuperació de la cultural popular que ha començat a treballar l’Ajuntament de Tiana.

Els nens i nenes a partir dels 10 anys poden votar i, coneixent la trajectòria de les candidates, explicar a les seves famílies qui són i fer la tria per votar, a més de conèixer la història no escrita de Tiana.

Skip to content