Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > El nou cartipàs municipal per al mandat 2023-2027

Isaac Salvatierra ha estat reelegit alcalde de Tiana per al mandat 2023-2027. La candidatura que encapçalava, Junts per Tiana, va guanyar les eleccions del 28M amb una àmplia majoria absoluta: 2.026 vots, el 51,8% del total, i 8 dels 13 regidors del ple.

A la sessió de constitució de l’Ajuntament, celebrada el 17 de juny a la Sala Albéniz, Salvatierra va resultar reelegit amb els 8 vots dels regidors de Junts per Tiana. La regidora de Junts per Catalunya, Montse Torres, hi va votar en blanc, mentre que la resta de grups de l’oposició van votar els seus caps de llista: Albert Sales, del PSC, va obtenir dos vots, i Diego Parra, del PP, i Àlex Van Boven, d’ERC, un cadascun.

En el discurs d’investidura, Salvatierra va posar en valor el llegat dels que l’han precedit: “Avui som, ara i aquí, perquè recollim el testimoni dels nostres pares i mares, avis i àvies que van lluitar per recuperar els drets i llibertats i per construir un futur millor. Som aquí pels empresonats de la porcellana de baix. Som aquí per la Lola Anglada, el Càndid Balín o el Rafel Ballús. Som part de la mateixa lluita: construir un futur millor pels nostres fills i filles”.

Salvatierra també va tenir un record per als alcaldes democràtics de Tiana: “Avui som aquí pel tramvia de l’alcalde Joan Garí, per la xarxa de clavegueram de l’alcalde Josep París, la Ciutadella de l’Escudé, la biblioteca de l’alcalde Vallespinós, l’escola municipal de música i dansa de l’Emili Muñoz, el carrer Matas per a vianants de l’alcaldessa Esther Pujol o l’avanç en el dret dels infants a participar de l’alcaldessa Marta Martorell”.

Crida al diàleg i al consens

El cap de llista del PSC, Albert Sales, va anunciar una oposició “implacable i impecable”, i va prometre que no optarà per “l’enfrontament, sinó per la consecució de les fites”. “Ens devem al poble de Tiana i als veïns i veïnes”, va dir. Al ple d’investidura, Sales va actuar com a portaveu del grup socialista, tot i que el grup del PSC s’ha constituït només amb Miquel Santiago, i Sales com a regidor no adscrit.

Montse Torres, de Junts per Catalunya, també va anunciar que farà una “oposició constructiva” i va oferir una “mà estesa amb ànim de col·laboració”. En el seu discurs, va fer aquest prec a l’alcalde: “Ha guanyat les eleccions il·lusionant la població; ara li toca fer realitat les il·lusions”.

Des del PP, Diego Parra, també va fer una crida al consens: “Tenim més punts que ens uneixen que no pas que ens divideixen, tenim inquietuds i objectius comuns, som veïns i veïnes de Tiana abans que polítics o gestors”.

Finalment, el regidor d’ERC, Alex Van Boven, va llançar aquest desig a Salvatierra: “Que tingui el coneixement, l’enteniment i la saviesa suficients per poder treballar per al poble i que les coses vagin bé”.

La nova portaveu del grup municipal de Junts per Tiana, Eulàlia Serrat, va respondre totes aquestes crides al consens amb una declaració d’intencions: “El compromís amb el diàleg i el consens del nostre grup municipal és total: ho és el dels que som aquí asseguts i també el de tota la resta de la gent de Junts per Tiana. I la responsabilitat i el compromís amb el poble, amb tot el poble, en aquest mandat que ara comencem són absoluts”.

Resultats electorals

La nova composició del ple municipal de Tiana és fruit dels resultats de les eleccions municipals, celebrades el 28 de maig, en què es van presentar sis candidatures, amb els resultats següents: Junts per Tiana, 2.026 vots; PSC, 698 vots; Junts per Catalunya, 381 vots; PP, 327 vots; ERC, 299 vots, i CUP, 107 vots. També es van registrar 73 vots en blanc, i 55, nuls.

Amb aquests vots, Junts per Tiana va obtenir 8 regidors i, per tant, sobrepassa la majoria absoluta del ple, fixada en 7. El PSC es va convertir en segona força, amb dos regidors. Junts per Catalunya, el PP i ERC tenen un regidor cadascun, i la CUP no va assolir el 5% mínim dels vots i es va quedar fora del ple.

La participació va ser del 55,83%, tres dècimes per sobre de la mitjana de Catalunya. Com en el conjunt del país, l’afluència a les urnes va baixar molt respecte a fa quatre anys, quan va superar el 70%.

Canvis respecte al 2019

Respecte a les eleccions del 2019, Junts per Tiana guanya tres regidors (passant de 5 a 8); Junts per Catalunya en perd 1 (passant de 2 a 1), i ERC en perd tres (passant de 4 a 1). El PP, que no en tenia cap, torna a entrar al ple municipal, amb un regidor. I el PSC manté els dos regidors que tenia i es converteix en la segona força del ple municipal. De tota manera, segons ha comunicat la formació política, el grup queda conformat només per un dels dos regidors, mentre que l’altre passa a ser no adscrit.

Per col·legis electorals, la distribució dels vots va ser molt homogènia. Junts per Tiana va ser primera força a tot arreu, seguida del PSC, en segona posició, i Junts per Catalunya, en tercera. Per darrere, va quedar el PP a tots els col·legis electorals tret de l’Escorxador, on ERC li va passar al davant. La CUP va ser la sisena força als cinc col·legis electorals.

Un govern renovat i rejovenit: Eulàlia Serrat, primera tinent d’alcalde

El nou govern municipal està format pels vuit regidors de Junts per Tiana: quatre repeteixen del mandat anterior i quatre són nous. Comparteixen un projecte de poble, però tenen procedències i perfils diferents: n’hi ha de nascuts a Tiana, i d’altres, vinguts de fora; són veïns de diferents zones del poble, i tenen trajectòries professionals molt variades.

La incorporació de quatre regidors nous ha permès rejovenir el grup i, segons l’alcalde, Isaac Salvatierra, no és casualitat: “Cal la mirada de la generació més jove, que incorpora tota la visió ecologista i la cultura digital”.

Tres grans àrees

El govern s’estructura en tres àrees. La primera, Govern i Transformació sostenible, relaciona la modernització de l’Ajuntament amb l’acció climàtica. En forma part el mateix Salvatierra, i els regidors Núria Amado, Sergi Manzaneres, i Jèssica Herrando. La segona, Poble educador, la conformen la primera tinent d’alcalde, Eulàlia Serrat, i Cristina Comas i Pau Seda. I la tercera, Drets socials, queda a mans de Susanna Capell, segona tinent d’alcalde, i inclou també les competències en salut.

Skip to content