Lluís Carreras, Joan Armengol Juanitu i Manolo Mancebón són els tres candidats a Capgròs de l’Any 2025.
Els candidats, que s’han presentat aquest diumenge, han estat escollits per una comissió formada per Emíli Muñoz, Enric Monreal Grañé i Albert Freixes seguint les bases per a l’elecció s’han treballat amb l’expert en cultura tradicional i popular Jan Grau. Els membres de la comissió han fet la tria buscant l’equilibri en el conjunt dels capgrossos i han valorat la implicació dels personatges en la vida social i cultural del poble així com la tasca de servei públic. També s’ha equilibrat els personatges masculins amb els femenins i igual que l’any passat es van proposar tres dones, aquest any s’han proposat tres homes.
La votació per escollir qui dels tres serà el capgròs de l’any es farà durant la Festa Major petita de sant Antoni, del 12 al 15 de juny. Es podrà fer online i amb butlletes, per resoldre els problemes de connectivitat segons les edats, en els diferents actes. Aquest any s’ha baixat l’edat per votar als 8 anys.
El capgròs es coneixerà la nit del pregó de la Festa Major de Sant Cebrià, al setembre.
Els candidats
Lluís Carreras Fontseré
(Barcelona, 1929 – Tiana, 2012)
Activista cultural. De professió enginyer industrial, Lluís Carreras és un dels regidors de cultura més recordats. Va ser regidor del 1987 al 1995. Durant el seu mandat empodera les entitats, remodela la Sala Albéniz i comença una tasca de recuperació del patrimoni històric que el porta a localitzar el vagó número 2 del tramvia. L’actual vagó rehabilitat es restaura per primer cop amb Lluís Carreras i un grup de voluntaris l’any 1996. Impulsa el Patronat de Cultura, un arxiu gràfic de les activitats culturals de la vila, i l’edició anual d’un llibre local. Se’l considera un gran actor de la militància cultural de Tiana. Va ser soci de nombroses entitats, Síndic de Greuges de Tiana i també president de la Llar de les Persones Grans i del Fòrum de Tiana, publicació cultural que recollia l’efervescència de la Vila d’Art i Cultura de finals dels 90 i principis dels 2000.
Joan Armengol i Moliner, “Juanitu”
(Sabadell, 1949 – Tiana 2004)
Pallasso i pedagog. Joan Armengol i Moliner, conegut artísticament i popularment com a Juanitu, va ser cofundador de la companyia Comediants amb qui va crear i conduir el primer programa infantil de televisió en català, Terra d’Escudella. El 1977 arriba a Tiana i engega La Tràgica. El grup esdevé Can Boter tot adoptant el nom de la masia on es van instal·lar i on es van cuinar moltes de les iniciatives culturals col·lectives més vives del moment. Va treballar també amb el Circ Cric de Tortell Poltrona i amb Pallassos sense Fronteres. Va formar part del professorat de l’Institut del Teatre i va impartir classes de pallasso i de màscara a l’Escola de Circ Rogelio Rivel. A Tiana revoluciona el cicle festiu amb cercaviles i espectacles al carrer i amb l’homenatge a Lola Anglada l’any 1978, ocasió per la qual va crear també els capgrossos de la il·lustradora. Acompanyat de músics tianencs va crear el grup poètic i musical Toc Mut.
Manolo Mancebón Muñoz
(Clarés de Ribota, Saragossa, 1932 – Tiana 2022)
Sereno i policia local. Manolo Mancebón Muñoz va arribar a Tiana l’any 1955, amb només 23 anys. Va treballar durant 35 anys a l’Ajuntament de Tiana com a sereno, guàrdia municipal i els darrers 5 anys com a conserge. Dels 30 anys com a guàrdia, 27 els va treballar de nits, un fet que el va portar a tenir alguns dels secrets més ben guardats del poble. Ell en deia que era “secret de sumari”. Proper i servicial, en Manolo deia que el que més li agradava de Tiana era la seva gent, que el paressin pel carrer i li comentessin coses. En Manolo va ser una persona popular, dedicada a un servei públic bàsic i l’últim sereno de Tiana, un ofici ja desaparegut. L’any 1994 va ser president del Club Petanca Tiana transformant l’entitat i fent-la créixer. El club instal·lat a principis dels 90 al Casal fa un salt amb unes noves pistes i un local propi a tocar de l’Església.
Els candidats a les escoles
Els candidats estaran a les escoles Tiziana i Lola Anglada, i aquest any, també, per primer cop a l’Escola d’Adults TIMÓ. L’objectiu és explicar-los què és el capgròs de l’any, qui són els candidats i com a partir de la cultural popular podem conèixer millor els nostres orígens i la gent que ha treballat i treballa pel poble. El Capgròs de l’Any forma part del projecte de memòria històrica i recuperació de la cultural popular que va començar a treballar l’Ajuntament de Tiana el 2022.
Els nens i nenes a partir dels 8 anys poden votar i, coneixent la trajectòria dels candidats, explicar a les seves famílies qui són i fer la tria per votar, a més de conèixer la història no escrita de Tiana.