Tiana tindrà una nova promoció de pisos de lloguer social per a famílies del poble. L’Ajuntament vol fer front a un dels grans problemes de la societat actual, que és la dificultat d’accés a l’habitatge, i oferir oportunitats a la ciutadania, sobretot a la gent jove, de tenir un projecte de vida sense haver de sortir de Tiana. Per això, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a través de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl (IMPSOL), han signat un conveni per desenvolupar la nova promoció.
“El preu de l’habitatge s’ha disparat a tot arreu, també a Tiana, i la construcció d’habitatge assequible és una de les millors polítiques que les institucions tenim el deure d’impulsar per revertir-ho”, diu l’alcalde, Isaac Salvatierra. L’IMPSOL ja té quatre promocions a Tiana, amb 140 habitatges, i una gran experiència en la construcció de pisos públics. Per això, per a Salvatierra, és “una bona notícia” comptar ara també amb la seva col·laboració.
La promoció es farà en uns terrenys municipals, al carrer de Cals Frares, 29-33. L’Ajuntament va oferir quatre possibles ubicacions, i l’IMPSOL va acabar triant la de Can Gaietà, perquè és “l’única en què a dia d’avui es pot executar l’obra”, diu el coordinador tècnic de l’IMPSOL, Josep Maria Borrell: “Per fer una promoció, cal que els terrenys estiguin disponibles i sigui viable construir-hi des dels punts de vista tècnic i econòmic”, com passa a Can Gaietà.
Dret a l’habitatge
L’obra es pot fer per la llei del Dret a l’Habitatge, que permet construir pisos públics en terrenys reservats per a equipaments. “La llei ho va establir perquè en zones com l’àrea de Barcelona hi ha escassetat de sòl”, explica Borrell, i això permet atendre ràpidament la demanda de pisos assequibles.
Quan es construeixen en sòls qualificats de residencials, s’anomenen pisos protegits, i, quan es fan en sòls per a equipaments, es diuen pisos dotacionals, però, segons el coordinador de l’IMPSOL, són “exactament el mateix”. Només hi ha una diferència, que fa que promocions com la de Can Gaietà siguin encara més interessants per facilitar l’accés a l’habitatge: els pisos no es podran vendre mai, i sempre seran públics i de lloguer per a gent de Tiana. Això és important perquè, dels 476 pisos de promoció pública que s’han fet a Tiana des del 1985, només 86 són de lloguer.
Tant l’Ajuntament com l’IMPSOL garanteixen que hi haurà zones d’ús públic a tot l’entorn de la construcció, i que alguns espais interiors es podran destinar a equipaments d’ús social, com ja passa amb la veïna sala Dioptria.
Gran interès pels pisos
Aquest hivern, l’Ajuntament de Tiana i l’IMPSOL convocaran el concurs d’arquitectes, d’on sortirà el projecte definitiu, triat amb criteris d’innovació, sostenibilitat i adaptació a l’entorn. Tot el procés, el supervisarà el Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana (CAUT), format per experts i representants dels grups polítics i de la ciutadania. A la reunió dels tècnics amb el CAUT, també hi va assistir un representant de la nova associació de veïns de Can Gaietà, que hi està en contra.
Els pisos seran per a famílies de Tiana. Les bases fixaran que caldrà haver estat empadronat al poble almenys per tres anys per optar-hi.
Ara mateix, hi ha 154 persones de Tiana en llista d’espera de pisos de protecció oficial. Des que es va anunciar, la pàgina sobre la promoció del web municipal ha rebut més de mil visites, i el WhatsApp, 140 consultes. També hi ha hagut 42 peticions d’informació amb visites a l’Ajuntament, per correu electrònic o per telèfon.