Inici > Estimat Alvar

Àlvar Suñol ha estat un artista creador de vincles. Un dels més importants és el que va teixir amb el poble de Tiana des que s’hi va instal·lar amb la seva família l’any 1975. Aquesta relació no només es reflecteix en les obres públiques que ha fet per al poble, com ara murals, escultures o el disseny d’espais emblemàtics de Tiana, sinó també en la seva relació amb molts altres artistes tianencs i montgatins. Ha estat mentor i mestre de molts, ha influït i inspirat a molts altres, i ha estat una figura important per a tots en el món de l’art i la cultura del poble de Tiana.

A partir del desig d’aquests artistes, liderats per Mario Tarragó, sorgeix la idea per construir aquesta exposició: un homenatge a l’Àlvar, un agraïment per aquest vincle com a pintor, company i mestre del poble de Tiana.

Per això, no només són obres de l’Àlvar les que es mostren en aquest espai sinó que cada un d’aquests artistes ha escollit una obra de l’Àlvar que els ha servit d’inspiració, de punt de partida o d’impuls creatiu per a fer una obra pròpia. El resultat és el de diverses reflexions artístiques de disciplines tan diverses com la pintura, l’escultura, la música i la poesia, en les quals s’evidencia influència de l’Àlvar.

D’aquesta manera, es posa en relació cadascuna d’aquestes obres amb l’obra de l’Àlvar, establint un diàleg entre totes dues, entre inspiració i resultat, entre mestre i deixeble. A través d’aquest diàleg, es mostra el vincle entre obra i obra, però també entre l’Àlvar i cadascun dels artistes. Addicionalment, s’hi exposen dues obres dels germans Santilari de l’època en què la influència de l’Àlvar és especialment visible.

En aquesta exposició, l’espectador es pot endinsar en els vincles de l’Àlvar amb el poble de Tiana i descobrir el significat d’una influència amb nom propi. A través del conjunt de l’exposició els setze artistes, però també tot el poble de Tiana, vol agrair i mostrar la màgia de la influència Àlvar.

ESTIMAT ALVAR, gràcies.

Àlvar Suñol nascut a Montgat l’any 1935, és un pintor reconegut i amb una llarga trajectòria internacional.La seva infància i joventut transcorre a Badalona, on s’inicia en el món de la pintura. Format de ben jove a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, va marxar a París on va viure 15 anys. Allà va acabar formant part del grup de l’École de París. Però ha estat als Estats Units on ha exposat amb més freqüència la seva obra. Les influències que rep inicialment sorgeixen dels paisatges i la societat castellana i mediterrània i expressa la seva admiració per pintors espanyols com Zabaleta.

La llarga estada a París, entre 1959 i 1975, el posa en contacte amb pintors reconeguts, que el marcaran de manera fonamental, com ara Tàpies o Picasso. És en aquest moment també que en un instant d’incertesa artística queda meravellat per l’obra de Vermeer i la pintura figurativa que a partir de llavors marcarà la seva obra. Durant la seva posterior estada a Mèxic, agafa referències dels colors i de la pintura dels grans muralistes d’aquest país pels quals desenvolupa gran estima. Al llarg dels darrers anys, des del seu estudi de Foixà, Baix Empordà, inicia un nou cicle amb pintures de gran format on abordarà nous temes inspirats en els paisatges que l’envolten i que recull el conjunt de totes les influències que rep al llarg de la seva trajectòria artística.

Des de la seva primera exposició l’any 1957 a les Galeries Laietanes de Barcelona fins ara, són més de 50 anys de pintura. Des d’aleshores hi ha un llarg camí, diverses influències d’artistes que ha rebut al llarg de la seva vida, però també ha deixat empremta en d’altres, i diversos tractadistes han anat estudiant les pautes de la seva pintura.

Tenia dotze anys quan vaig arribar a Tiana. Sempre m’ha apassionat l’art, de fet, amb set anys vaig començar a fer classes particulars de dibuix, i des de llavors encara no he parat de dibuixar. No recordo bé com va ser, però a casa ens vam assabentar que s’estava organitzant una mostra d’art a la Casa de la Punxa de Tiana amb artistes locals. Empès pels meus pares, m’hi vaig presentar amb una sèrie de dibuixos a tinta força “peculiars” (per dir-ho d’una forma suau). I va ser llavors, on, per primera vegada, vaig conèixer a l’Àlvar. Anys després, vaig saber que gràcies a ell, vaig aconseguir entrar a formar part de l’exposició, ja que a l’hora de seleccionar les obres, va ser un dels que va creure en mi i va donar suport al meu treball. La seva obra em va seduir des del primer moment.

Aquells colors i aquelles textures em semblaven d’un altre planeta. Mai havia connectat tant amb una forma de pintar com ho vaig fer amb la seva obra. De fet, des d’aleshores, es va anar convertint en el meu conseller artístic, sobretot, en l’època de l’Estudi a Tiana on vaig començar a formar-me com a pintor i més tard, durant els vuit anys que vaig viure al barri del Raval de Barcelona, on vaig anar aprenent aquest ofici, fins que un dia, després d’una de les meves visites a casa seva, per mostrar-li la nova obra em va dir: -Mario, no cal que em demanis parer mai més, ja ets un artista amb personalitat pròpia i ja no tinc res més a ensenyar-te. Allò en un principi em va colpir, però també em va donar la confiança que em calia per poder volar tot sol.

La nostra relació va canviar i vam passar a ser col·legues d’ofici, dos amics apassionats per l’art, que ens trobàvem de tant en tant per xerrar. Encara que, avui en dia, quan ens veiem, no puc deixar d’ensenyar-li allò en què estic treballant, esperant escoltar la seva opinió. Gràcies, Àlvar per ajudar a aquell xaval de dotze anys apassionat pel món de l’art a ser el pintor que soc ara.

Estimat Alvar

Exposició: del 21 de setembre al 9 de novembre.

Horaris: Divendres dissabtes i diumenges de  d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Festius, tancat.

Lloc: Can Riera.

Crèdits

Ves al contingut