La Diputació de Barcelona ha posat tres semàfors verds a la gestió econòmica de l’Ajuntament de Tiana. Els comptes municipals aproven en equilibri econòmic, en romanent i en endeutament.
El 2023 va ser un “molt bon exercici” per a l’Ajuntament, diu l’alcalde, Isaac Salvatierra, i això s’explica bàsicament perquè van créixer molt els ingressos per l’impost sobre construccions —un 66% respecte l’any anterior— i per l’impost sobre la plusvàlua, que es va més que triplicar.
Però també perquè l’equip de govern ha començat a fer un dels “grans deures pendents” de l’Ajuntament de Tiana: aconseguir més ajuts. “Encara estem molt per sota de la mitjana de Catalunya en transferències d’altres administracions, hi ha moltes subvencions a què aquest Ajuntament no es presentava, i és un camí que hem de continuar recorrent”, explica Salvatierra.
Més ingressos
Els ingressos per l’impost de construccions van créixer sobretot per les obres a Can Matas, i van permetre a l’Ajuntament ingressar 663.850 euros el 2023. I l’impost sobre la plusvàlua es va recuperar fins arribar a una recaptació de 770.432 euros, molt per sobre dels 222.692 del 2022.
Però aquest volum d’ingressos és molt circumstancial: previsiblement, les construccions es reduiran en els pròxims anys, perquè el poble ja no creixerà més, i sobre l’impost de la plusvàlua plana molta incertesa. Sentències del Tribunal Suprem imposen un nou mètode de càlcul que perjudica els ajuntaments, i fins i tot, els obliga a tornar diners que ha cobrat de més, com ja va passar a Tiana sobretot el 2022.
Per això, l’alcalde reclama, “com tot el món local”, una reforma del sistema de finançament dels ajuntaments, que permeti assegurar una prestació correcta dels serveis públics municipals.
Aquest panorama va obligar a actualitzar l’IBI per a aquest any, sobretot tenint en compte que aviat vindran noves despeses fortes, com la renovació del contracte de neteja viària i recollida selectiva, que portarà un “augment de costos”.
Control de despeses
L’Ajuntament ha fet un esforç també per contenir les despeses. Amb el preu de la llum disparat, ha nomenat gestors energètics per a cada equipament municipal, que han pres mesures per rebaixar el preu de la factura; ha reduït el cost dels grans esdeveniments festius i culturals del poble, i ha fet ús de la tecnologia per gestionar de forma més eficient els locals públics —al nou Espai Dioptria, no hi ha conserges, la porta s’obre amb un codi QR i es controla amb càmeres de seguretat.
Per tot plegat, la “bona notícia” que va anunciar l’equip de govern al ple de juliol és que no caldrà tornar a actualitzar l’IBI el 2025.
Així va el PAM
Amb els números controlats, el govern treballa per implementar el Pla d’Actuació Municipal (PAM), que és el full de ruta de l’Ajuntament de Tiana fins al 2027.
Entre les actuacions destacades del PAM, hi ha la construcció del nou CAP —pendent ara de la constitució del pròxim govern de la Generalitat per negociar-lo—, la millora de les comunicacions amb la Renfe de Montgat i amb el metro de Badalona, una nova promoció de pisos de lloguer social, la creació de places d’aparcament, i la renovació del Casal i de Can Riera.
Per primer cop, una entitat externa analitza si els compromisos s’estan complint. La Fundació Ferrer i Guàrdia, amb una subvenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, avalua fins a quin punt el govern municipal està executant el PAM, capítol per capítol, i amb dades de control de cadascuna de les 221 actuacions previstes.
Segons aquesta anàlisi, el govern de Tiana ha aconseguit executar ja el 28,2% del que s’havia previst. Això vol dir que, si segueix a aquest ritme, podrà completar el PAM quan acabi el mandat.
Al web municipal, hi ha la plataforma Participa Tiana, des d’on tota la ciutadania pot seguir dia a dia la tasca del govern municipal i consultar quins projectes continuen pendents i quins han evolucionat o s’han fet realitat.