Salut i cures
Treballem per dotar Tiana d’un pla de salut comunitària. Un diagnòstic global marcarà l’estat de salut de la ciutadania a través de 39 indicadors.
Per curar una malaltia puntual, sovint en tenim prou amb anar al metge i prendre’ns la medicació que ens recepta. Però, per fer una vida veritablement saludable, per tenir benestar físic i emocional, per prevenir abans de curar, amb una pastilla no n’hi ha prou: cal la implicació de tot el poble. Tiana acaba d’arrencar un projecte innovador per diagnosticar la salut global de la ciutadania i mirar de millorar-la amb polítiques públiques. És el pla pilot de salut comunitària.
La idea és molt simple: si sabem que tenim una població sedentària, caldrà fomentar l’activitat física; si hi ha persones grans que viuen soles sense voler-ho, estarà bé que organitzem activi-tats perquè socialitzin. La regidora de Salut, Susanna Capell, ho explica així: “Volem tractar la salut amb una mirada comunitària com a actiu de felicitat del nostre poble. Volem saber com ens sentim, com ens relacionem, com respirem…, perquè tot això forma part de la nostra salut del dia a dia”.
Amb les dades a la mà, separades per edats i per gèneres, l’Ajuntament podrà promoure la salut i la vida en comunitat.
Per això, un grup de treball de Badalona Serveis Assistencials (BSA) ja s’ha posat en marxa per establir 39 indicadors bàsics de la salut dels tianencs i tianenques. Prendran el pols de la ciutadania per determinar, per exemple, quin percentatge de població té obesitat o quants diagnòstics hi ha de depressió. Amb les dades a la mà, separades per edats i per gèneres, l’Ajuntament podrà promoure la salut i la vida en comunitat. Dades i persones Una cosa semblant es va fer fa uns anys al barri de Lloreda de Badalona. És dels pocs precedents d’un pla de salut comunitària com el que ara arrenca a Tiana.
En aquell projecte va treballar la infermera Susanna Martínez, actualment cap de l’Atenció Primària de BSA. Explica que van recollir dades estadístiques de l’Agència de Salut Pública, però que no es van quedar només amb els números. “També vam demanar la participació i l’opinió de la ciutadania, vam preguntar com se sentia la gent, què li passava, quines necessitats detectava, i l’experiència va ser molt enriquidora”, recorda.
A Tiana, tot just ha començat ara la recollida de dades, però la regidora de Salut ja pensa com, amb les dades a la mà, es podran prendre decisions per millorar la salut de les persones. I en posa un exemple: “quan vam acabar el Friki Bingo de la festa major petita, una persona em va dir: ‘això és més terapèutic que qualsevol altra cosa’. Era ballar i escoltar música, però a aquella persona, això la curava. Doncs apuntem-ho”.
SERVEIS SOCIALS
Adreça: Carrer Anselm Clavé, 10b.
Telèfon: 934 65 75 25
Correu-e: tiana.ss@tiana.cat
Horari d’atenció al públic: Matí: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h. Tarda: dimarts, de 16 a 18.30 h.
Via d’accés: Cal demanar cita prèvia ja sigui presencialment o via telefònica.